„Am mers încet, ca să mă aplaudaţi mai mult”, a glumit Patrick Mouratoglou, când a intrat pe scena BT Arena, la masterclass-ul „The art of coaching”, susţinut pe 10 iunie, în cadrul Sports Festival, la Cluj-Napoca.  

Ajutat doar de câteva notiţe pe coli de hârtie, le-a vorbit celor prezenţi despre elementele care l-au ajutat să se diferenţieze de alţi antrenori şi să câştige, cu jucătorii lui, 10 titluri de grand slam, 31 de titluri la simplu şi două titluri olimpice. 

„Ca antrenor, treaba mea e să-i fac pe oameni să creadă”

Fostul antrenor al Serenei Williams, Mouratoglou a subliniat că nu crede în reţete şi că succesul său vine de la faptul că lucrează cu fiecare jucător după o metodă care i se potriveşte. Într-un masterclass foarte puţin tehnic, Mouratoglou a pomenit de nenumărate ori cuvântul „încredere”.

Să eşuezi e foarte dureros. Ca să încerci, trebuie să crezi că poţi reuşi. Dacă nu crezi că vei reuşi, nu-ţi vei asuma riscul durerii care vine cu eşecul. Ca antrenor, treaba mea e să-i fac pe oameni să creadă.

Patrick Mouratoglou:

„Majoritatea oamenilor nu luptă 100% în timpul meciurilor. Pentru că e prea dureros să eşuezi, dacă dai 100%. Când ştii că mai puteai, e mai uşor de acceptat înfrângerea”, a mai explicat el. 

Cel mai mare compliment făcut de Serena Williams 

Antrenorul a mărturisit şi care a fost cel mai mare compliment pe care i l-a făcut Serena Williams, înainte de turneul US Open la care aceasta se bătea pentru al 23-lea titlu de grand slam: „Am venit la tine să câştig al 13-lea turneu de grand slam, aveam nevoie să cred că mai pot unul. Şi m-ai făcut să cred chiar că pot să bat recordul, că o pot învinge pe Steffi Graff. Deci, ce vrei să fac în continuare?”, i-ar fi spus Serena. 

Harta mondială a dreptului la avort. Foreign Policy: Decizia Curții Supreme plasează SUA mai aproape de Iran, Coreea de Nord și Rusia
Recomandări
Harta mondială a dreptului la avort. Foreign Policy: Decizia Curții Supreme plasează SUA mai aproape de Iran, Coreea de Nord și Rusia

„Am simţit că mi-am făcut treaba bine, pentru că cel mai important e să-i faci pe oameni să creadă că pot obţine ce vor să obţină”. 

Celebrul antrenor de tenis Patrick Mouratoglou, în România: „Există zero motive să pierzi un meci”
Bucuria unei victorii la Roland Garros, în 2016 | Foto: Hepta

Ce este un antrenor

Mouratoglou crede că majoritatea oamenilor au preconcepţii privind rolul antrenorului. Astfel că, pe scena Polivalentei din Cluj, încearcă să facă lumină. Cum? Dând ca exemplu o poveste pe care a citit-o, cândva, la culcare copiilor săi. 

„Un copil construieşte un castel şi e foarte mândru de el, dar păsările vin şi îl dărâmă. Copilul e foarte trist şi plânge, aşa că, pe rând, vin la el animale cu personalităţi diferite: leul, ursul, elefantul şi struţul. Şi fiecare, în felul lui, încearcă să-i spună copilului ce să facă. Struţul, de exemplu: îţi pui capul în pământ şi te prefaci că nu s-a întâmplat nimic”.

„Toate animalele vin cu idei şi sfaturi. Cred că aceasta e prejudecata oamenilor despre ce înseamnă să fii un antrenor: cineva care vine şi îţi dă sfaturi”.

Dezvăluirile Simonei Halep, înainte de turneul de la Wimbledon: „Le-am spus celor din familie că renunț”
Recomandări
Dezvăluirile Simonei Halep, înainte de turneul de la Wimbledon: „Le-am spus celor din familie că renunț”

La sfârşit, vine iepurele. El este adevăratul antrenor. Nu spune nimic. Doar vine şi stă lângă copil. La început, copilul nici nu îşi dă seama că e acolo, dar simte căldura iepurelui lângă el. La un moment dat, copilul începe să vorbească cu iepurele şi îi spune prin ce trece, ţipă, plânge, e nervos. Iepurele tot nu spune nimic. Odată ce s-a descărcat, copilul îi zice iepurelui: acum voi încerca din nou, sunt gata să construiesc din nou. Acesta este antrenorul.

Mouratoglou:

„Celorlalte animale nu le pasă, de fapt, de copil, ci de ele însele. Copilul nu îşi mai poate exprima emoţiile, pentru că altcineva îi spune cum se simte. Iepurele nu spune nimic, e blând, îi dă oportunitatea să se conecteze cu el însuşi şi să construiască din nou”, şi-a explicat Mouratoglou analogia. 

Prima lecţie a lui Mouratoglou: „Taci”

Potrivit lui Patrick Mouratoglou, prima etapă în antrenorat este să te conectezi cu jucătorul. „Mi-a luat şi patru luni să simt că îmi cunosc jucătorul”, spune el. 

Treaba ta ca antrenor este să fii ascultat. Dacă jucătorul nu simte că te poate asculta, dacă nu are încredere în tine, nu poţi lucra, te poţi duce la pescuit. Nu vrei să mergi la pescuit? Fă-te ascultat. Te va asculta dacă te place, dacă are încredere în tine şi vrea să fii persoana de lângă el.

Patrick Mouratoglou:

Celebrul antrenor spune că ar începe cu un principiu de bază: „taci”. „Nu poţi să asculţi şi să vorbeşti în acelaşi timp. Dacă taci, îţi dai ocazia să-l asculţi pe jucător. Dacă taci, îţi dai cele mai bune şanse să nu spui o prostie”.

„Fiecare jucător e o poveste nouă. E ca şi cum deschizi o carte şi afli o nouă poveste. Prima noastră responsabilitate e să ne învăţăm jucătorul”, crede francezul. 

Să porneşti de fiecare dată de la zero, de la ideea că nu ştii nimic

Când a început să antreneze, Mouratoglou a realizat că nu ştia, de fapt, nimic despre cum să facă asta. „Nu ştiam să învăţ pe nimeni un rever. Nimic. Ce-am făcut? Am încercat să învăţ persoana întâi: cine e, de unde vine, care e povestea ei, care e percepţia ei despre tenis, cine sunt părinţii ei, nivelul de încredere în fiecare lovitură, cum câştigă şi pierde punctele, cum se simte înainte de meci sau după meci, când pierde sau când câştigă – cum o pot ajuta în fiecare secundă”. 

Medvedev vorbește despre „crearea noii Românii Mari” și amenință România și Moldova. „Consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”
Recomandări
Medvedev vorbește despre „crearea noii Românii Mari” și amenință România și Moldova. „Consecințele pot fi mult mai puțin amuzante”

Când a început să lucreze cu a doua jucătoare antrenată, a luat-o de la început. „Am înţeles că succesul meu a venit, pur şi simplu, de la faptul că nu ştiusem nimic. Când am început a doua colaborare, nu mi-am spus: gata, acum ştiu. Avusesem succes pentru că nu ştiam nimic. Am deschis o carte nouă şi am învăţat. Şi am început tot de la zero cu fiecare jucător”. 

E convins că nu merge după reţete. S-a ocupat inclusiv de o jucătoare care funcţiona mai bine cu feedback negativ decât pozitiv, spre deosebire de majoritatea sportivilor cu care lucrase.

Să construieşti încredere

Cealaltă responsabilitate esenţială a antrenorului este, pentru Mouratoglou, să ajute jucătorul să-şi construiască încrederea în el însuşi, pe baza adunării unor experienţe pozitive. 

Suntem rezultatul tuturor experienţelor pe care le avem. Toate experienţele pe care le-am avut în trecut ne dau o idee despre cine suntem, la ce suntem şi la ce nu suntem buni. Dacă crezi că nu te pricepi deloc la gătit, o să-ţi petreci toată viaţa asigurându-te că eşti varză la gătit.

Mouratoglou:

Încrederea face diferenţele milimetrice între campionii care ştiu să îşi revină când sunt încolţiţi şi cei care cedează la greu. 

„Campionii sunt foarte buni la a-şi reveni într-un meci în care sunt conduşi. De ce? Pentru că şi-au format de foarte multe ori experienţa de a câştiga, după ce au fost în pericol să piardă. Aşa că îşi spun: ştiu că o să câştig”.

Ca să ilustreze, ne dă exemplul unui jucător care pierduse două seturi, după ce le câştigase pe primele două din meci. În al cincilea set, servea şi s-a întors spre antrenorul lui zicând hotărât: „Nu există nicio şansă să pierd acest meci”. „Ştia că va câştiga. Ştia că va găsi o cale. Mulţumită experienţelor lui”.

Mouratoglou crede că antrenorii nu pot ajuta jucătorii să îşi construiască această încredere de neclintit decât dacă ei înşişi cred în jucători. „Dacă nu crezi că jucătorul tău e minunat, nu lucra cu el. Pentru că va simţi asta”. 

Antrenorul a dat exemplul unei adolescente cu care a lucrat la începutul carierei sale de antrenor. De trei ani, nu mai câştigase niciun meci, când a ajuns eleva lui. Era cu încrederea în sine la pământ şi nici tatăl ei, care îi fusese antrenor până atunci, nu mai credea în ea. 

Când au început să lucreze împreună, Mouratoglou a pus accentul pe lucrurile pe care tânăra le făcea bine şi i-a promis: „În fiecare zi o să câştigăm ceva împreună”. „Şi îi spuneam ce grozavă e. Pentru că chiar credeam asta. Nu poţi să minţi jucătorii, e groaznic”. 

Nu poţi să controlezi tot. Uneori lucrurile nu se duc în direcţia pe care ne-o dorim, dar mereu am spus şi cred: există zero motive să pierzi un meci. Zero. Şi cred asta. Dacă jucătorul tău pierde un meci, înseamnă că ai făcut ceva greşit. Există mereu o cale să câştigi un meci.

Patrick Mouratoglou:

„Dacă ar fi să scriu o carte, aş scrie că regula 1 a coaching-ului este: tu eşti responsabil de tot ce se întâmplă”, a insistat Mouratoglou, care şi-a asumat, în cadrul masterclass-ului, răspunderea şi pentru înfrângerea Simonei Halep la Roland Garros. 

Urmărește-ne pe Google News
Discursul prin care David Popovici i-a cucerit pe maghiari. Ce a spus despre Ungaria într-un interviu
GSP.RO
Discursul prin care David Popovici i-a cucerit pe maghiari. Ce a spus despre Ungaria într-un interviu
Rusia, ANUNȚ HALUCINANT! Țara URIAȘĂ pe care o s-o atace prima dată: 'Direct la...'
Playtech.ro
Rusia, ANUNȚ HALUCINANT! Țara URIAȘĂ pe care o s-o atace prima dată: 'Direct la...'
Trei fraţi din Timiş, bătuţi, violaţi şi obligaţi de asistenţii maternali să poarte urzici în lenjerie. Agresorii au fost condamnaţi la 23 de ani de închisoare
Observatornews.ro
Trei fraţi din Timiş, bătuţi, violaţi şi obligaţi de asistenţii maternali să poarte urzici în lenjerie. Agresorii au fost condamnaţi la 23 de ani de închisoare
Horoscop 26 iunie 2022. Peștii au parte de o zi frumoasă, pe care ar fi bine să o petreacă în familie, dar într-un mediu diferit
HOROSCOP
Horoscop 26 iunie 2022. Peștii au parte de o zi frumoasă, pe care ar fi bine să o petreacă în familie, dar într-un mediu diferit
Surpriză uriașă la graniță. Ce au descoperit polițiștii când au controlat mai multe Dacia Duster transportate pe platformă. FOTO
Știrileprotv.ro
Surpriză uriașă la graniță. Ce au descoperit polițiștii când au controlat mai multe Dacia Duster transportate pe platformă. FOTO
Un livrator de mâncare a primit o comandă de la palatul lui Gigi Becali. Ce s-a întâmplat mai departe l-a şocat
Orangesport.ro
Un livrator de mâncare a primit o comandă de la palatul lui Gigi Becali. Ce s-a întâmplat mai departe l-a şocat
Anunț MedLife, care implică dezvoltarea calității serviciilor medicale la nivelul județului Timiș
PUBLICITATE
Anunț MedLife, care implică dezvoltarea calității serviciilor medicale la nivelul județului Timiș
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro
PUBLICITATE
Got Wood Design, atelierul de mobilier handmade pornit în joacă și ajuns business de zeci de mii de euro