CNA va trimite o scrisoare de atenționare către televiziuni prin care să le reamintească faptul că trebuie să respecte principiul informării corecte în privința numelor Steaua – FCSB. Concret, acestea ar trebui țină cont de decizia instanței în privința denumirii de Steaua, care aprține acum Clubului Sportiv al Armatei, în timp ce echipa patronată de Gigi Becali poartă numele de FCSB.
Discuțiile din interiorul forului s-au concentrat în special pe titrările de pe post, precum și comentariul jurnaliștilor postului.
”Faptul că un invitat a pronunțat cuvântul respectiv, nu e o problemă, ci modul în care este titrat pe post”, a spus Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA.
Forul audiovizual a analizat în ședința de astăzi reclamații noi venite de la telespectatori în care era reclamat faptul că la unele televiziuni se folosește denumirea de Steaua pentru echipa lui Gigi Becali, care în prezent poartă numele de FCSB.
Andi Vilara, unul dintre reprezentanții Digi Sport, a spus în fața membrilor CNA – ”Există în continuare și va exista multă vreme această putere a obișnuinței.”
Gabriel Tufeanu, membru CNA: ”Mi se pare ok să luăm această decizie sau scrisoare, prin care titrajul oficial să nu se folosească Steaua ci FCSB. Aș mai adăuga ceva: în limbajul angajaților, moderatorilor posturilor să folosească FCSB în loc de Steaua”.
Tot astăzi, membrii CNA au discutat și cu președintele Clubului Sportiv al Armatei, Cristian Petrea.
”În decembrie 2014, Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat marca Steaua București deținută de FC Steaua București SA de la registrul Comerțului. În decembrie 2016 Curtea de Apel București a decis că elementul verbal Steaua București aparține în exclusivitate Clubului sportiv al Armatei Steaua. Și orice entitate care vrea să o folosească nu o poate face fără consimțământul Clubului Sportiv al Armatei”, a spus el în fața membrilor CNA, informează paginademedia.ro.
”Vă adresăm rugămintea ca publicul telespectator să fie corect informat. Nu mi se pare corect ca într-o emisiune zilnică să fie folosită sintagma Steaua Armatei. Există una singură, Steaua București, care aparține CSA”
Întrebat de Monica Gubernat, membru CNA, dacă CSA a trimis către radiodifuzori o notificare oficială privind decizia definitivă a instanței, Petrea a răspuns: „În 2016 am notificat principalele agenții de știri din România privind acest lucru”.
Florin Gabrea, membru CNA, a precizat la rândul său că nu i se poate interzice unei persoane să spună Steaua sau steliștii. „Nu cred că se poate interzice așa ceva. Decizia Înaltei Curți spune ce nu mai are voie să facă FCSB, nu și ce nu mai are voie să facă Ionescu sau Popescu.”
Totodată, Cristian Petrea, a precizat că poate înțelege că unora dintre invitați mai scapă denumirea de Steaua, din greșeală: ”Înțelegem că sunt excepții și pot fi scăpări, dar milităm pentru o conduită corectă”.
Citiți și Juristul CSA Steaua Florin Talpan a mai câștigat cu proces