Mergi direct la conținut »
VIDEO | Cum se face antrenament de tenis la academia lui Victor Hănescu! Copiii sunt antrenaţi mental pentru a deveni campioni
Alte sporturi Libertatea > Sport > Alte sporturi

VIDEO | Cum se face antrenament de tenis la academia lui Victor Hănescu! Copiii sunt antrenaţi mental pentru a deveni campioni

Odată cu performaţele obţinute de Simona Halep, tot mai mulţi copii vor să joace tenis, aşa că am fost la academia înfiinţată de Victor Hănescu pentru a vedea cum decurge un antrenament şi cum sunt micuţii pregătiţi mental pentru a deveni campioni.

De Radu Țuțulan,

„Sunt mândru că am demarat acest proiect în România, dmergând pe această premisă de a dezvolta sportivi şi copii într-un mod cât mai curat şi mai benefic pentru a face performanţă. Iar asta nu înseamnă doar partea tehnică sau fizică, pe care se punea sau se pune accent în România, cât şi pe această parte mentală-emoţională”, a declarat Victor Hănescu la Interviurile Libertatea LIVE, când a vorbit despre cum ar trebui abordată o finală de Grand Şlem.

Victor Hănescu, în trimul antrenamentului de la academia de tenis care îi poartă numele

Victor Hănescu, în timpul antrenamentului de la academia de tenis care îi poartă numele

La Academia de Tenis care îi poartă numele, Victor Hănescu a conceput un sistem complex de antrenamente pentru copiii care vor să devină jucători profesionişti. În primul rând, se face pregătirea fizică, o sesiune de aproximativ 40 de minute de fitness. În cadrul acestuia se antrenează, printre altele, rezistenţa fizică, echilibrul, dexteritatea, reflexele şi concentrarea. Apoi, urmează o sesiune de antrenament mental, în timpul căruia se face pregătirea psihică a micuţilor pentru antrenamentul tactic, dar şi pentru a deveni, cândva, campioni.

Prima parte a antrenamentului constă în exerciţii fizice

Prima parte a antrenamentului constă în exerciţii fizice

„Pregătirea mentală e la fel de importantă ca pregătirea fizică, tehnică tactică, şi cu cât începi mai de mic, cu atât vei avea rezultate mai bune şi procesul va dura mai puţin şi va fi mai eficient pe măsură ce te îndrepţi spre performaţă. Practic, noi îi ajutăm să se dezvolte, să-şi dezvolte abişităţile în zona mentală, care, la fel ca în zona fizică, îi vor ajuta pe teren, dar şi în viaţă. Vorbim de controlul gândurilor, emoţiilor, cum gestionezi o stare de antrenament, îi ajutăm să-şi seteze obiective. Antrenamentul mental, la nivel de performanţă, este diferenţa între învingător şi învins, pentru că fizic, tehnic, tactic poate că toţi sunt foarte apropiaţi, dar rezultatul depinde de cum gestionezi partea mentală”, explică psihologul Adrian Moroianu, cel care îi antrenează mental pe copiii care învaţă tenis la Academia Hănescu.

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”
Recomandări

Programul pentru achiziționarea de calculatoare pentru copiii săraci, inaccesibil de 16 ani. Profesor de la sat: “Nici unul dintre elevii mei nu se încadrează în condițiile absurde”

 
La academia lui Victor Hănescu, copiii fac şi antrenament mental pentru a deveni, cândva, campioni

La academia lui Victor Hănescu, copiii fac şi antrenament mental pentru a deveni, cândva, campioni

Abia în ultima parte a antrenamentului se exersează loviturile şi cei mici au ocazia să ia rachetele în mână şi să joace tenis. Aproape de fiecare dată, Victor Hănescu intră şi el în joc cu cei mici, atât pentru a putea vedea, din teren, cum lovesc aceştia, cât şi pentru a le arăta cum ar trebui executate unele lovituri.

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie
Recomandări

Două măști pierdute în starea de alertă. Scenetă mută dintr-un salon de frizerie

 

Pentru a face performaţă în tenis, însă, e nevoie de ani de antrenamente istovitoare. Daria, de exemplu, are 12 ani, iar şase zile din şapte este la Academia lui Victor Hănescu pentru a exersa şi a încerca să lovească mingea din ce în ce mai bine, mai puternic, mai plasat.

„Joc de patru ani tenis. Aceşti patru ani aş spune că sunt buni, frumoşi, grei. Am şase antrenamente pe săptămână. De ce atât de multe? Ca să ajung foarte bună şi pentru că îmi place”, spune fetiţa, care speră să devină, în viitor, numărul unu mondial, la fel ca Simona Halep.

De foarte multe ori, Victor Hănescu joacă tenis cu elevii săi

De foarte multe ori, Victor Hănescu joacă tenis cu elevii săi pentru a le arăta cum trebuie executată o lovitură

Acesta este preţul succesului pentru tinerii care astăzi se pregătesc să devină jucători profesionişti de tenis. Tot timpul liber este dedicat antrenamentelor şi pregătirii psihice şi tactice. Iar pentru părinţi, efortul financiar nu este deloc de neglijat.  În Bucureşti, la cluburile de tenis preţul unui abonament lunar, care include 8 antrenamente de grup la nivel de performanţă, variază între 200 şi 600 de lei. Iar pentru antrenamentele private, antrenorii cer între 100 şi 400 de lei pe şedinţă, în funcţie de complexitatea pregătirii. Astfel, în cazul tinerilor care fac antrenamente intensive pentru a deveni cei mai buni jucători de tenis din România, costul lunar al antrenamentelor poate depăşi 7.000 de lei, la care se mai adaugă banii pentru deplasările la turnee, pentru echipamente, pentru taxele la federaţie şi multe altele.

Din păcate, statul român nu sprijină performanţa nici în tenis, iar copiii, chiar dacă sunt talentaţi, nu beneficiază de sprijin financiar din partea autorităţilor. Singura şansă a acestora pentru a putea face performanţă este să primească sprijinul unui investitor privat, sau al unei academii de tenis.

Close
Închide
  Close