Mergi direct la conținut »
Colegiul Național Aurel Vlaicu din București a cucerit Cupa EDU, competiție de baschet pentru colegii. Totul despre turneu
Sport Libertatea > Sport > Colegiul Național Aurel Vlaicu din București a cucerit Cupa EDU, competiție de baschet pentru colegii. Totul despre turneu

Colegiul Național Aurel Vlaicu din București a cucerit Cupa EDU, competiție de baschet pentru colegii. Totul despre turneu

Levente Szijarto vine la Cupa EDU, competiție de baschet pentru colegii, eveniment organizat de de Asociația Praxis Iuris, între 8 și 10 decembrie. ACTUALIZARE 10 decembrie. Supranumiți ”Vulturii din Grivița”, liceenii de la Colegiul Național Aurel Vlaicu din București au câștigat duminică seară Cupa EDU, competiție de baschet disputată între colegiile din Capitală. În marea finală găzduită de Arena de Baschet, baschetbaliștii de la Vlaicu au trecut de Colegiul Național Spiru Haret, cu scorul 89-86. Partida, realmente spectaculoasă, a adus față în față două echipe solide care au luptat din răsputeri pentru renumele celor două licee și a avut nevoie de o repriză de prelungiri pentru a stabili câștigătoarea. Cei mai tari liceeni din București la baschet, impulsionați de prezența în tribune a legendarilor jucători Levente Szijarto (cel mai titrat jucător român de baschet în activitate) și Claudiu Fometescu (Antrenorul Federal al României), au continuat spectacolul și și-au disputat supremația sub panou până în ultima secundă a prelungirilor. Cu o secundă înainte de final, cei de la Spiru Haret au avut șansa unei aruncări de trei puncte, însă mingea nu a intrat în coș și fluierul de final a tras cortina peste prima ediție a competiției de baschet Cupa Edu. Remarcații partidei au fost cei doi conducători de joc: Alexandru Vlad, de la Colegiul Național Aurel Vlaicu (36 de puncte marcate, 6 pase decisive, 7 intercepții și 7 recuperări) și Andrei Constantin, de la Colegiul Național Spiru Haret (36 de puncte, 4 pase decisive, 5 intercepții și 4 recuperări), dar și Nicu Ciucă, de la Aurel Vlaicu (17 puncte, 19 recuperări) și Alexandru Coconea, căpitanul celor de la Spiru Haret (19 puncte, 13 recuperări, 3 pase decisive).

În finala mică a competiției s-au întâlnit alte două licee cu o bogată tradiție în baschet: Colegiul Tehnic Anghel Saligny și Colegiul Național Cantemir Vodă. În acest meci vital pentru stabilirea locului trei, cei de la Anghel Saligny, coordonați de profesorul Marian Dinu, s-au impus cu 90-58. Mult mai legați și cu un căpitan în mare formă – Daniel Ioniță –  cei de la Saligny n-au dat nici o șansă jucătorilor de la Cantemir. Încă de la pauză Saligny avea o diferență confortabilă pe tabela de marcaj (49-24). În partea a doua a jocului, cei de la Cantemir au încercat să reintre în joc grație evoluției conducătorului de joc Luca Hara, însă cele 24 de puncte reușite de el nu au fost suficiente pentru a întoarce soarta meciului. Saligny încheie competiția de baschet Cupa Edu, ediția 2017, pe locul al treilea, în timp ce echipa Colegiului Național Cantemir Vodă încheie pe locul al patrulea.

După terminarea celor două meciuri a urmat festivitatea de premiere la care au participat Ștefan Săndulache (Director Executiv Direcția de Sport și Tineret a Municipiului București), Levente Szijarto (jucător CSM Ploiești), Diana Marin (Decor Floor CEE), Vlad Andronescu (ProBasketball), Bogdan Panaitescu (Asociația Praxis Iuris) și Andrei Bucur (Molten România).

PREMII SPECIALE:

MVP-ul turneului a fost desemnat Alexandru Vlad, de la Colegiul Național Aurel Vlaicu. În finală, cel alintat “Smygle” de către colegi a reușit 36 de puncte și 6 pase decisive și a ”tranșat” practic soarta meciului.

Cel mai bun jucător defensiv a fost nominalizat Daniel Ioniță, căpitanul celor de la Colegiul Tehnic Anghel Saligny. Dani a reușit în finala mică o performanță incredibilă: 41 de puncte și 33 de recuperări (31 de recuperări defensive, 2 ofensive).

Premiul special a fost oferit jucătorului Andrei Constantin, de la Colegiul Național Spiru Haret. ”Motorul” celor de la Spiru Haret a reușit 36 de puncte în finală și a primit din partea sponsorilor o cină la restaurant alături de Levente Szijarto, cel mai titrat jucător român de baschet în activitate.

Patru școli gimnaziale din România ajutate de baschetbaliști!

Marile câștigătoare ale competiției Cupa Edu au fost patru școli generale din România. Încă de la început, organizatorii au anunțat componenta civică a acestei competiții, prin care fiecare echipă înscrisă în turneu a evoluat pentru a premia o altă școală. Campionii de la Vlaicu au trimis premiile către Școala Gimnazială ”Garabet Ibrăileanu” din Târgu Frumos (Jud. Iași) 20 de burse de examen British Council oferite de Asociația Praxis Iuris și British Council, în timp ce echipa de la Spiru Haret a oferit premiul  către Școala Gimnazială ”Alexandru Macedonski” din Craiova (Jud. Dolj).  Aceștia din urmă vor beneficia de materiale de construcție în valoare de 1.000 de euro pentru renovarea unei clase, premiu susținut de compania Decor Floor CEE. De asemenea, Casa de copii ”Diaconia” din București va primi cinci mingi de baschet din partea Federației Române de Baschet, la fel și  Școala Gimnazială nr. 8 din Bârlad (Jud. Vaslui).

DATE STATISTICE:Cele mai multe puncte reușite la competiția de baschet Cupa EDU, ediția 2017, au fost marcate de Daniel Ioniță. În partida cu echipa Colegiului Național Cantemir Vodă, căpitanul lui Saligny a reușit 41 de puncte.

În finala mare a competiției de baschet „CUPA EDU”, Ediția 2017, echipa Colegiului Național Spiru Haret  a reușit 10 aruncări de trei puncte din totalul de 86 de puncte marcate.

Cele mai multe coșuri de trei puncte marcate de un jucător au fost reușite în finală de către Andrei Constantin (Colegiul Național Spiru Haret). Acesta a reușit 6 coșuri din spatele semicercului.

Cele mai multe recuperări: Daniel Ioniță – 33 de recuperări.

Cel mai multe pase decisive: Luca Hara de Colegiul Național Cantemir Vodă  a reușit 7 assisturi.

Cele mai multe puncte marcate într-un joc: 101 reușite de Colegiul Național Aurel Vlaicu.

Finala a avut nevoie de o repriză de prelungiri pentru a se stabili câștigătoarea competiției de baschet Cupa EDU, ediția 2017.

CLASAMENT FINAL CUPA EDU, EDIȚIA 2017:

  1. Colegiul Național Aurel Vlaicu
  2. Colegiul Național Spiru Haret
  3. Colegiul Tehnic Anghel Saligny
  4. Colegiul Național Cantemir Vodă

REZULTATE ÎNREGISTRATE:
Vineri – 8 decembrie 2017
Ora 17:00  Colegiul Național Cantemir Vodă vs. Colegiul Național Aurel Vlaicu (67-95)

Ora 19:00 Colegiul Național Spiru Haret vs. Colegiul Tehnic Anghel Saligny (79-69)

Sâmbătă – 9 decembrie 2017
Ora 15:00  Colegiul Național Cantemir Vodă vs. Colegiul Național Spiru Haret (60-75)

Ora 17:00  Colegiul Național Aurel Vlaicu vs. Colegiul Tehnic Anghel Saligny (101-53)

Duminică – 10 decembrie 2017
Ora 15:00 Colegiul Tehnic Anghel Saligny vs. Colegiul Național Cantemir Vodă (90-58)

Ora 17:00 Colegiul Național Aurel Vlaicu vs. Colegiul Național Spiru Haret (89-86)

ACTUALIZARE 9 decembrie.

ACTUALIZARE 8 decembrie.

Levi Szijarto, 35 de ani, cel mai titrat jucător din ţară, vine la şcoală! Jucătorul legitimat acum la CSM Ploiești, în eșalonul secund, 12 titluri de campion naţional (10 cu CSU Asesoft Ploieşti şi 2  cu West Petrom Arad) a acceptat invitaţia de a participa la Cupa EDU, ediția 2017!

De asemenea, Cezar Bărăgău, 24 de ani, căpitanul echipei Știința București, din eșalonul secund, un jucător exemplar și un veritabil lider care impresionează în fiecare moment prin atitudine și determinare este invitat special al competiției.

Anul acesta, în cadrul competitiei de baschet ce va avea loc în perioada 8-10 decembrie la Arena de Baschet din Capitală vor evolua CN Spiru Haret, CN Aurel Vlaicu, CN Cantemir Vodă și CT Anghel Saligny. Aici, programul turneului.

”Cupa EDU este un eveniment prin care se urmărește atât  promovarea educației fizice și a sportului, cât și a implicării cetățenești active, dezvoltarea conștiinței civice a tinerilor și stabilirea unui fond de premiere care să contribuie la îmbunătățirea bazei materiale a unităților de învățământ. Cupa este organizată în jurul unei competiții de baschet între licee, participanții având nu numai ocazia de a concura în cadrul sportiv, dar și posibilitatea de a desemna o unitate de învățământ din țară căreia asociația îi va oferi un premiu, în funcție de locul pe care echipa de baschet îl ocupă în cadrul competiției. Cupa dorește să devină o platformă organizată de dialog și schimb de informații prin care tinerii să dobândească cât mai multe informații despre ce înseamnă să fii un cetățean activ, să conștientizeze importanța educației fizice și a sportului și să cunoască persoane și organizații implicate în domeniul educației și sportului”, spune Bogdan Panaitescu, unul dintre organizatori.

Fiecare participant va indica un beneficiar care va primi un premiu din partea asociației, în funcție de locul ocupat de liceu în cadrul competiției de baschet. ”Foarte important pentru noi este să transmitem conceptul acestui eveniment, respectiv motivarea tinerilor de liceu să participe la activități cu impact în societate. Astfel, pe lângă competiția de baschet, dorim să implicăm în eveniment și restul colectivului”, a mai spus Panaitescu.

 

 
 
Close
Close
Închide