De Daniel Conțescu,

Farul Constanța a jucat primul meci oficial de fotbal acum 60 de ani, în Vinerea Mare. A fost o partidă în Cupa RPR contra formației Dinamo, câştigată de ”marinari“ la Brăila.

Pe 6 aprilie 1958, într-o zi de duminică, Farul Constanţa, echipă din Divizia B, întâlnea, în ”16”-imile Cupei RPR (Cupa României), pe teren neutru, prim-divizionara Dinamo Bucureşti, pe care o învingea în prelungiri, amintește ziuaconstanta.ro.

Acea dată avea să rămână în istorie drept ziua în care echipa de fotbal a Constanţei, care l-a dat fotbalului pe Gică Hagi, a susţinut prima partidă oficială sub numele de Farul. Constănţenii au disputat însă primul lor meci ca „Farul“ (un amical cu IMU Medgidia) pe 20 martie 1958.
 
Arbitrată de Sigismund Lupu (Focşani), disputa Farul Constanţa – Dinamo Bucureşti s-a încheiat cu scorul de 1-0 (după prelungiri) în favoarea constănţenilor, graţie golului marcat de Zinculescu, în minutul 93. Antrenorul Farului, Iosif Lengheriu, a început meciul cu: Stafie – Vărzan, Stăncescu, Ciuncan – Coidum, Pană – Moroianu, Ispas, Popa, Avasilichioaie, Zinculescu. De cealaltă parte, formula de start a lui Dinamo a fost: Cosma – Al. Vasile, I. Lazăr, Motroc – Călinoiu, Neagu – V. Anghel, Nicuşor, Ene, Babone, Koszegy. Trimisul ziarului „Dobrogea Nouă“ din Constanţa la acea partidă a fost Octav Căpriţă, care scria că „După un joc de înaltă factură tehnică / «Farul» Constanţa întrece „Dinamo» Bucureşti cu 1-0“.

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”
Recomandări

Replica la care a cedat Gheorghe Dincă: „Ori mor eu, ori mori matale”

Pe stadionul ”Vasile Roaită”  

”Peste 7.000 spectatori, cifră record pentru oraşul de pe malurile Dunării, au umplut tribunele stadionului «Vasile Roaită» din localitate spre a asista la jocul din cadrul «Cupei RPR» în care formaţia constănţeană dădea replica redutabilei echipe a dinamoviştilor bucureşteni. (…) Începutul aparţine bucureştenilor, care iniţiază câteva atacuri periculoase mai ales prin Nicuşor şi V. Anghel. Apărarea imediată a «Farului» este însă la înălţime. Stafie apără cu brio şuturile lui Babone şi Ene, scăpat singur la numai 8 m de poartă. Jocul ia un caracter dinamic şi din minutul 20 devine palpitant datorită acţiunilor spectaculoase la poartă iniţiate de ambele echipe. Înaintarea «Farului», folosind deschiderile în adâncime şi schimbul de locuri, pune la grea încercare apărarea dinamovistă în care excelează Cosma şi I. Lazăr“, menţionează Octav Căpriţă.

Cu două săptămâni înainte de meciul cu Dinamo, echipa constănţeană a disputat primul meci din istoria sa ca „Farul“. Partida, una de verificare, s-a jucat la Medgidia, oaspeţii trecând de IMU din localitate cu 4-0 (1-0), prin golurile reuşite de Popa (2), Zinculescu şi Sever. Farul a jucat cu: Dumitrescu (Stafie) – Vărzan (Doicescu), Stăncescu, Ciuncan – Coidum (Munteanu), Pană – Moroianu (Sever), Manole, Sever (Popa), Avasilichioaie, Zinculescu. Echipa de start a lui IMUM a fost: Govedaris – Straton, Iaia, Sava – Viorel, Moşu – Călin, Tarleţchi, Florescu, Drăguţ, Dragotă.

Pe site-ul istoriafotbalului.go.ro, se menţionează că ultimul joc disputat de echipa de fotbal a Constanţei sub denumirea Locomotiva PCA a avut loc pe 16 martie 1958 şi a fost un amical cu SNMC, câştigat cu 8-1. A urmat, patru zile mai târziu, partida IMUM – Farul Constanţa. 

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul
GSP.RO

Și-a prins iubitul că o înșală cu ajutorul unei aplicații. Greșeala pe care a făcut-o bărbatul

Horoscop 14 decembrie 2019. Berbecii simt nevoia să se odihnească mai mult
HOROSCOP

Horoscop 14 decembrie 2019. Berbecii simt nevoia să se odihnească mai mult