La finalul jocului, românii au ridicat mâinile spre cer, dedicând succesul lui Loredan Bulgariu, fost fotbalist al naţionalei, care a fost ucis în Timişoara, vara trecută. Tricolorii au declanşat fiesta pe gazon, bucurându-se precum nişte copii. ”A fost ceva extraordinar, nu am cuvinte să-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru tot ce a făcut pentru noi aici în Mexic. Sunt prea bucuros acum şi nu îmi găsesc cuvintele pentru a descrie ce simt. Mulţumesc pentru toate mesajele şi pentru toată susţinera voastră. Vă iubesc”, a declarat selecţionerul Mihai Rosus. El însuşi un fost copil al străzii, Mihai e angajat al fundaţiei Metanoia, care a sprijinit ideea creării unei „naţionale” a oamenilor străzii.
Cum a început totul? ”Într-o zi, acum 11 ani, treceam prin Timişoara şi, pe una dintre străzile din apropiere, câţiva copii încinseseră un meci cu o minge dezumflată. Ideea mi-a venit pe loc: ce-ar fi, dacă am face o echipă de fotbal cu oamenii străzii?“. Pe vremea aceea, Rosus era asistent social la o fundaţie, care se ocupa de oamenii fără adăpost. Aşa că, în scurt timp, a pus în practică ideea. A făcut echipa şi a găsit un teren, unde să se antreneze, undeva în spatele bisericii Metanoia, la marginea oraşului. „La început am avut ceva bătăi de cap, pentru că băieţii veneau la preselecţii sau la antrenamente cu punga de aurolac după ei! Le-am explicat că n-au nici o şansă să facă parte din echipă dacă nu renunţă la obiceiul ăsta şi au înţeles”, spune Rosus FotbalDeStrada.ro este un proiect al Centrului Creştin Metanoia, prin care se doreşte oferirea unei alternativă de integrare socială a copiilor străzii, a persoanelor defavorizate şi a celor dependente de alcool sau de droguri.
Rezultatele României la Mondial: 12-1 cu Suedia / 2-10 cu Portugalia / 8-4 cu Filipine / 0-11 cu Austria / 6-8 cu Namibia / 5-6 cu Indonesia (lovituri de departajare) / 9-2 cu Cehia / 4-5 cu Bosnia (lov. de dep.) / 6-7 cu Bulgaria / 12-3 cu Ungaria / 9-3 cu Cehia / 4-3 cu Olanda. Au terminat pe locul 17 la general. Campioni mondiali la masculin au devenit chilienii, iar la feminin echipa Mexicului.
Competiţia din Mexic a reunit 44 de naţionale masculine şi 13 feminine. ”Nivelul a fost ridicat, dar noi, de exemplu, am avut probleme cu altitudine, pentru că oraşul era situat la 2.240 de metri altitudine”, a povestit Mihai Rosus. Per total, 50.000 de copii ai străzii au fost angrenaţi în procesul de selecţie şi în competiţia, care s-a disputat pe terenuri din Piaţa Constituţiei din metropola mexicană de 9.000.000 de locuitori. Tricolorii au îmbinat utilul cu plăcutul: au vizitat Ciudad de Mexico, Teotihuacán – oraşul piramidelor pre-aztece, plin de construcţii vechi, care se îmbină cu noul, muzeul Fotbalului sau Biserica ”Lady de Guadelupe”.
Loţul României: Cristian Simioniac (portar), Cosmin Lucian Crăciun, Florin Stan, Laurențiu Simioniac (căpitan), Mihai Gulan Simion
Fără Bătrânu, din cauză schimbarii regulamentul
La primele două ediţii, lotul tricolor a fost pregătit de fostul internaţional Florin Bătrânu. Organizatorii au schimbat regulamentul, cerând ca „naţionalele” să fie conduse de un fost participant la Homeless World Cup.
Altă dramă în 2010
Dacă înainte de Mondialul din Mexic, a fost ucis Loredan Bulgaria, înainte de turneul din 2010, din Brazilia, naţionala a trecut prin altă dramă. Unul dintre selecţionaţi a suferit un accident şi a intrat în comă. „Am pierdut 550 de euro, pentru că am anulat un bilet de avion şi am cumpărat altul pentru un băiat din Iaşi”, e explicar antrenorul Rosus.
E al 10-lea Mondial
Turneul din Mexic este al 10-lea Mondial al homleşilor. Competiţia a fost ”inventată” de scoţianul Mel Young şi de austriacul Harald Schmied, asistenţi sociali, care au crezut că e posibil să schimbe viaţa oamenilor fără adăpost prin fotbal. În 2003, s-a disputat primul turneu final mondial, la Graz (Austria). Azi, rolul principal al organizaţiei Homeless World Cup e de a coordona activitatea celor 73 de naţionale membre, prin sprijin şi îndrumare în fotbal şi management, pentru a ajuta la dezvoltarea de programe durabile cu un impact pozitiv asupra vieţii oamenilor fără adăpost. Turneele finale creează o oportunitate pentru jucatori de a reprezenta ţara lor şi pentru a construi relaţii cu oamenii fără adăpost din alte ţări.
Regulamentul competiţiei
– vârsta minimă de participare este de 16 ani;
– participanţii trebuie să fie oameni fără adăpost sau vânzători ambulanţi de ziare;
– lotul fiecărei echipe este alcătuit din 8 fotbalişti;
– pe teren intră un portar şi 3 jucători de câmp;
– durata unei partide este de două reprize a câte 7 minute;
– dimensiunile terenului de joc: 22 metri (lungime) şi 16 metri (lăţime);
– loviturile de departajare se bat ca la hochei pe gheaţă.
Foto: Facebook