Părinții copiilor care joacă tenis sunt o specie aparte: pasionați până la obsesie și iubitori până la sufocare. De la John McEnroe, Adre Agassi și până la Simona Halep, toți marii campioni povestesc cum au fost presați și îndrumați spre performanță în principal de tați.
Libertatea a aflat că unul dintre cei mai enigmatici oameni din România, patronul RCS-RDS Zoltan Teszari, care iese extrem de rar în public, face excepție când e vorba de turneele de tenis ale fiului său, pe care îl însoțește aproape peste tot! Anul acesta, a fost după el inclusiv la turneele din Ungaria și Austria.
Christian e talentat, dar tenisul de azi e extrem de competitiv și la nivel de copii. Teszari jr. a participat la 10 turnee de tenis în 2018, nereușind însă la nici una din apariții să lege mai mult de două victorii. E mai atras de proba de dublu.
Băiatul șefului suprem de la Digi merge la competiții de copii și juniori începând din 2015, însoțit de ambii părinți (AICI, pe tabloul de dublu al unui turneu din Sibiu).
Soții Teszári sunt extrem de discreți pe durata competițiilor. La meciuri, ocupă locuri retrase în tribună.
Fotografii: Robi Boros / CSM Oradea Tenis – Oficial
Tatăl său a făcut judo la Dinamo
Zoltan Teszari supranumit și „miliardarul fără chip”, a fost judoka la CS Dinamo, fiind vicecampion european de juniori, însă copilul a ales alt sport.
Christian a fugit de sporturile de contact, preferând eleganța tenisului. Puștiul este legitimat la CSM Oradea.
Patronul RCS-RDS se înscrie în lista infiniă a taților care își susțin copiii în tenis.
John McEnroe povestește cum tatăl său a fost mereu cel care i-a spus că trebuie să meargă mereu mai departe.
Din bunici care au meserii neobişnuite, unul face mobilă, altul e muzician, cu unchiul fotbalist și tatăl businessman, s-a născut traseul magic al lui Rafa Nadal. „Tu o să fii numărul 1 în lume și o să faci o grămadă de bani.
Ăsta e planul și cu asta am terminat discuția”, scrie Andre Agassi că i-a transmis părintele său la un moment dat. Americanul a recunoscut că nu i-a plăcut niciodată să joace tenis și că a făcut-o de gura unui tată insistent, care l-a forțat. A ajuns să-și deteste părintele.
Simona Halep e cel mai cunoscut exemplu de relație puternică tată-copil practicant de tenis.
Stere Halep aproape că a rămas falit crezând în steaua actualului lider mondial din topul feminin.
Modelul Simonei era belgianca Kim Clijsters, fost număr 1 mondial, fiica unui fost internațional de fotbal, regretatul Leo Clijsters.
Stere Halep
Mihaela Buzărnescu, de asemenea, a izbândit și din eforturile supraomenești ale părintelui.
Richard Williams și Oracene Price, părinții surorilor Williams, Venus și Serena, și-au împins fetele spre sport cu aceeași tenacitate.
În vârstă de 13 ani, Christian Zoltan Teszári (copilul este născut pe 11 octombrie 2004) a participat, în acest an, la turnee Under-14.
Libertatea a reușit să dea de urmele Chiristian.
Pasiunea tatălui se vede și în bugetul pus la dispoziția băiatului.
A avut posibilitatea să cutreiere Europa, ca să-și măsoare forțele la turnee de categoria lui. Chiristian a evoluat în Elveția, Austria, Ungaria, chiar și în Suedia, în luna ianuarie. A disputat 15 meciuri în 2018, dintre care 5 au fost câștigătoare.
Un set în trei meciuri
În Suedia, la prima apariție din 2018, Christian a pierdut încă primul tur, la finlandezul Lucas Forsstrom. Nordicul i-a administrat un dureros 6-0, 6-2.
A urmat turneul de la Montreux (Elveția), unde a venit din calificări. A cedat la un elvețian, Till Brunner, favorit 2. A picat tot în primul tur. Rivalul s-a impus cu 6-3, 6-2.
Nici la București nu s-a descurcat prea bine, în luna mai, fiind învins de sârbul Nikola Jokanovic, scor 3-6, 6-4, 6-1. Așadar, nici o calificare în turul doi, după primele trei turnee, 1-7 scorul la seturi.
Primul tur trecut, la Budapesta
Tot în luna mai, familia Teszári și-a urmat fiul la Budapesta, unde Christian a trecut, în premieră pentru 2018, un tur, învingându-l pe sârbul Aleksa Pisaric, scor 6-2, 6-2. S-a oprit însă în turul doi, în fața maghiarului Balasz Pesti, scor 6-4, 6-3.
În iunie, însoțit de părinți, băiatul de miliardar a jucat în Austria, la Bambini Cup, cedând la Syl Gaxherri, un lucky loser, scor 6-4, 6-3.
În turneul următor, în Elveția, a fost cap de serie numărul 13. A avut liber în primul tur, apoi s-a distrat cu elvețianul Joel Keller, venit din calificări, scor 6-1, 6-4. A cedat în “optimi”, la Florent Limani (favorit 4), 7-6 (5), 6-2 pentru elvețian.
În august, la Basel (Elveția), a cedat în primul tur la Laurent Teysseire, venit din calificări, scor 6-3, 6-2.
A revenit în țară, la Arad. L-a bătut pe David Alexandru Gheorghe (favorit 8), scor 6-3, 6-1, dar s-a oprit în turul secund la HAI Cup, doborât de Alexandru Rareș Giurea, 6-4, 3-6, 6-3.
În Oradea natală i-a mers cel mai bine. Mihai Mario Alexandru Pop, beneficiar wild card, n-a avut nici o șansă în fața lui Christian, care i-a administrat un 6-2, 6-1. S-a oprit în turul secund. Andrei Claudiu Latis, favorit 8, l-a eliminat, 6-2, 0-6, 6-2. Însă Chiristian a câștigat proba de dublu.
În septembrie, puștiul s-a mutat în Croația. La Maistra Open, l-a liniștit cu 6-4, 6-1 pe croatul Ethan Lovre Hirons, dar n-a suflat, în turul doi, în fața slovacului Norbert Marosik (favorit 8), scor 7-5, 6-4.
Rezultatele înregistrare de juniorul Christian Teszári în 2018
Evoluează cu șapca întoarsă
Ca o particularitate vestimentară, băiatul lui Teszári evoluează cu șapca întoarsă. Moda a fost introdusă în circuit de jucătorii germani. Primul care a apărut astfel a fost Nicolas Kiefer, apoi l-a copiat conaționalul Tommy Haas, fost număr 2 mondial. Ambii sunt retrași din tenis. Dintre actualii jucători, francezul Lucas Pouille, 24 de ani, evoluează cu șapca pusă invers. Pouille, 19 ATP, este reprezentat de Ion Țiriac. De asemenea, australianul Lleyton Hewitt, fost lider mondial și deținător de titlu la US Open 2001 și la Wimbledon 2002, adopta acest stil. La fel, într-o vreme, americanul Andy Roddick.
Christian Teszári
Nicolas Kiefer
Tommy Haas
Lucas Pouille
Lleyton Hewitt
FOTOGRAFII: Robert Boroș / CSM Oradea
Tatăl are o avere de 570.000.000 de euro
Anul trecut, în Top 300 Capital, orădeanul Zoltan Teszari, patronul companiei RCS&RDS, urcase pe podiumul clasamentului, pe locul 3, având o avere estimată la 550 – 570 milioane de euro.
Teszári a făcut sport de performanță (în 1989, a ieșit vicecampion european). După ce a terminat liceul, a venit prima oară la București, pe când avea doar 18 ani. A făcut Armata la CS Dinamo, unde și-a continuat cariera în judo. A terminat stagiul militar, apoi a rămas voluntar la club, timp de un an, sperând să fie angajat. Refuzat de „Interne”, și-a început aventura pe cont propriu, cu dozatoare de înghețată în Oradea, apoi cu baruri cu biliard și jocuri mecanice în Brașov. Este remarcabil prin tenacitatea cu care își păstrează viața discretă.
A avut primul Audi 80 din România
Zoltán Teszári s-a ridicat cu banii făcuți din comerțul cu cafea, țigări și whiskey. Drept răsplată, și-a tras imediat mașină de fițe. În 1990, primul automobil adus la Dinamo a fost un Audi 80! Cu el, i-a lăsat mască pe toți! Avea culoarea roșie, iar asta a făcut senzație în curtea „Internelor”. Plecat din București la bordul limuzinei, orădeanul s-a oprit în poarta casei părintești, unde tatăl său avea un service auto. Acum, Teszari s-a mutat în Ungaria, dar are un birou și la Băile Felix. În stațiune, aleargă prin pădure, urmând traseele marcate pentru sportivi. Dar la discreție n-a renunțat. Inutil de specificat că a fost imposibil de contactat.
Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!