MENIU CAUTĂ
03 Mar. 2018 13:38

Primul meci de box din România dintre persoane aflate în scaun cu rotile a avut loc azi. Poveștile cutremurătoare ale celor care au urcat în ring pentru o idee nobilă | VIDEO&FOTO

Distribuie

Primul meci de box din România dintre persoane aflate în scaun cu rotile a avut loc azi. Poveștile cutremurătoare ale celor care au urcat în ring pentru o idee nobilă.

Prima lupta pugilistică dintre doi oameni imobilizați în scaune cu rotile a avut loc în sala „Marian Cocoș”, din București și i-a pus față în față pe Nicolae Stan (41 de ani), fost campion național de box, și pe Ionuț Butoi, campion la tir cu arcul, medaliat cu aur la „Invictus Games”, ediție găzduită de Toronto, în 2017.

Primul meci de box din România dintre persoane aflate în scaun cu rotile a avut loc azi. S-au dat doar cupe, n-au existat învingători și învinși

”Cupa Prieteniei”, competiția care a avut în program 24 de meciuri, face parte dintr-un proiect mai amplu, denumit ”Boxul pentru toți”, care-și propune să le deschidă drumurile spre ring și celor trimiși de o soartă crudă într-un scaun cu rotile sau celor nevăzători.

Lupta dintre Stan și Butoi a fost una demonstrativă, ca toate celelalte din programul zilei. N-a existat un câștigător și un învins. S-a preluat doar îndemnul olimpic „Important e să participi”. Luptele au durat câte 2 reprize de câte 1 minut, cu o pauză de 1 minut. N-au avut parte de decizii, ci s-au terminat la egalitate, cu medalii, cupe și diplome.

Sorin Popa, antrenorul lui Nicolae Stan, este cel care, în cadrul acestui proiect nobil, ”Boxul pentru toți”, oferă lecții gratuite tinerilor elevi nevăzători care vor să facă box, acțiune care are loc la un club din zona ”Arenei Naționale” și unde și-a găsit deja câțiva doritori.

Primul meci de box din România dintre persoane aflate în scaun cu rotile a avut loc azi. Nicolae Stan, campionul înjunghiat în spate

Nicolae Stan (41 de ani), fost campion național la box, este de 20 de ani imobilizat în scaun cu rotile.

În 1998, Nicolae Stan a fost înjunghiat pe la spate într-o luptă de stradă, în Vitan, iar măduva spinării i-a fost secționată. A rămas în scaun cu rotile, dar nu s-a obișnuit cu ideea că trebuie să se despartă de sportul său favorit. Se bucură că a găsit un prim adversar. Speră să participe la competiții similare și afară.

„Agresorul a luat 9 ani de închisoare, iar acum e liber. Eu l-am iertat sufletește. Dumnezeu se va răzbuna pe el, eu n-am de ce”, ne-a declarat Nicolae Stan.

Sorin Popa, antrenorul lui Nicolae Stan, a explicat cât de greu i-a fost să-i găsească un adversar: „Îi caut de doi ani adversar și abia acum am reușit să-i găsim unul. Caut să promovez un curent nou, boxul în scaun cu rotile. Am găsit deschidere la Asociație veteranilor de război, care ni l-a trimis pe Ionuț Butoi”.

Primul meci de box din România dintre persoane aflate în scaun cu rotile a avut loc azi. O explozie în Afganistan i-a schimbat viața lui Butoi

Oponentul lui Nicolae Stan a fost Ionuț Butoi. Nu-i place boxul, dar ideea nobilă de sport pentru toți, inclusiv pentru persoanele cu dizabilități, l-a convins să urce în premieră în ring. Lui îi place tirul cu arcul.

Pe 31 august 2008, Ionuț Butoi, aflat în Afganistan, era să moară în urma unei explozii. Suflul l-a aruncat câțiva metri, i-a afectat coloana, trimițându-l pentru tot restul vieții în scaun cu rotile. La trei zile după ce a împlinit 30 de ani

„Dumnezeu mă iubește! Deși am avut nenorocirea asta, mi-a dat tot ce mi-am dorit de la viață înainte de accident. Am divorțat, m-am recăsătorit. Dumnezeu mi-a dat un băiat din prima căsătorie și două fete din a doua căsătorie!”, ne-a declarat Ionuț Butoi.

Ionuț Butoi e subofițer în armată la o unitate din Câmpulung, unde lucrează într-un laborator chimic. La „Invictus Games” de la Toronto a participat cu un arc profesional cumpărat din banii lui. Acesta a costat 6.000 de lei.

S-a antrenat două săptămâni, doar ca să promoveze ideea de sport pentru toți.

În ring la această gală amicală a urcat și cunoscutul om de radio Mihai Dobrovolschi.


CITEȘTE ȘI: 

BRD Bucharest Wheelchair Tennis 2017, cel mai tare turneu de tenis pentru persoanele în scaun cu rotile. Lupta celor care nu se lasă învinși / GALERIE FOTO & VIDEO

Citește mai multe despre Ionuț Butoi, Nicolae Stan și Box pe Libertatea.

Comentarii