Rusia a recunoscut pentru prima oară, prin intermediul unuia dintre responsabilii săi însărcinați cu lupta antidoping, existența unui sistem de dopaj pe scară largă, informează cotidianul New York Times, citat de AFP.
„A fost o conspirație instituțională”, a declarat directorul general al Agenției ruse antidoping (RUSADA), Anna Anțeliovici, pentru cotidianul american.
Doamna Anțeliovici și alți oficiali ruși intervievați de publicația newyorkeză au respins, însă teza unui sistem de dopaj instaurat de statul rus, asigurând că nu a existat nicio implicare din partea conducătorilor ruși în acest caz.
În cel de-al doilea său raport realizat la solicitarea Agenției Mondiale Antidoping (AMA/WADA) și publicat la începutul lunii decembrie, juristul canadian Richard McLaren a făcut referire la un sistem de dopaj de stat în Rusia, lucru contestat de autoritățile de la Kremlin.
Raportul McLaren a subliniat aportul autorităţilor ruse
Raportul a subliniat existența „unei conspirații instituționale” pusă în aplicare cu participarea Ministerului Sportului, a Agenției ruse antidoping și a laboratorului antidoping de la Moscova, alături de FSB (serviciile secrete), toate în beneficiul a peste 1.000 de sportivi din cadrul a 30 de discipline.
Ministrul rus al Sportului, Vitali Mutko, a declarat agenției TASS, pe 9 decembrie, imediat după publicarea raportului, că acuzațiile de „conspirație instituțională” nu au fost susținute de probe.
Aceste acuzații au constituit o nouă lovitură dură pentru sportul rus, care încă încearcă să atenueze pagubele cauzate de primul raport McLaren, ce a dus la excluderea atleților săi din competițiile internaționale.
Acuzațiile care vizează Rusia au afectat numeroși sportivi, mulți dintre ei neputând participa la Jocurile Olimpice de vară de la Rio, din luna august. Ele continuă să facă valuri și în această iarnă, unele concursuri de biatlon, patinaj și schi fond programate în Rusia fiind anulate.