În urma prestaţiilor jenante pe care le are naţionala Argentinei, a cărei calificare la Mondialul din 2010 e aproape compromisă, antrenorul ei, legendarul Diego Armando Maradona (48 de ani), e cap de afiş într-un top al celor mai slabi antrenori proveniţi din rândurile celor mai buni fotbalişti ai lumii. Gică Hagi (44 de ani) e şi el acolo.
Tabloidul britanic Daily Mirror a alcătuit un top în care se regăsesc foşti jucători de geniu care, cu trecerea anilor, s-au transformat în antrenori submediocrii, rataţi. În capul listei tronează Diego Maradona, în prezent selecţionerul Argentinei, şi Gheorghe Hagi, cosiderat “Regele” fotbalului românesc, în prezent antrenor liber de contract.
Adulaţi ca jucători, huiduiţi ca tehnicieni
Imediat după retragerea din fotbal, în 1994, Maradona şi-a încercat norocul ca antrenor la echipe necunoscute, precum Mandiyú (1994) şi Racing Club (1995), fără a avea însă succes. “El Pibe DOro” a preluat naţionala Argentinei în 2008 şi, după trei victorii consecutive, a urmat usturătoarea înfrângere cu 6-1 din Bolivia. După meciul de acum trei zile cu Paraguay, pierdut cu 1-0, Argentina a ajuns pe locul 5 în grupa de calificare din zona Americii de Sud, fiind aproape de ratarea Mondialului.
Gică Hagi a debutat ca antrenor al României, pierzând incredibil calificarea la Cupa Mondială din 2002, după barajul cu Slovenia (1-2 şi 1-1), eşec ce a dus la demiterea “Regelui”. Apoi, Hagi s-a refugiat în Turcia, la Bursaspor (2003), o altă experienţă nefericită. A urmat Galatasaray (2004), echipă cu care a câştigat Cupa Turciei, de altfel singurul trofeu din cariera lui de tehnician. În 2006, a revenit în ţară, a preluat Poli Timişoara, s-a certat cu patronul Marian Iancu şi a renunţat iar la antrenorat. Ulterior, Gigi Becali l-a “ademenit” la Steaua (2007), de unde a plecat tot cu scandal, după ce latifundiarul din Pipera a încercat să-i impună anumiţi jucători în lot. Acum, Hagi se ocupă de şcoala de fotbal care-i poartă numele şi care a fost inaugurată anul acesta la Constanţa.
Astfel, Maradona şi Hagi, doi fotbalişti obişnuiţi să fie adulaţi de tribune, au eşuat pe banca tehnică, în huiduielile suporterilor
Cine mai e pe listă.
Michel Platini (54 de ani)
Deşi ca selecţioner al Franţei a reuşit opt victorii consecutive în preliminariile lui Euro 1992, el a fost demis după ce naţionala “cocoşului galic” a fost eliminată încă din grupe. Aceasta este singura experienţă ca antrenor. În acest moment, Platini e şeful UEFA.
Hristo Stoicikov (43 de ani)
Simbol al Bulgariei, a preluat naţionala ţării sale, având un debut dezastruos. A ratat calificarea la Campionatul Mondial din 2006 şi a demisionat. După un an, a preluat Celta Vigo (Spania) – alt eşec. În prezent, antrenează la Mamelodi Sundowns, în Africa de Sud.
Lottar Mathaus (48 de ani)
Cariera de antrenor a fost presărată cu eşecuri. În 2002 a dus Austria Viena pe cel mai jos loc din istorie, a ratat calificarea la Cupa Mondială din 2006 ca selecţioner al Ungariei şi a fost demis de la Red Bull Salzburg şi Maccabi Netanya. E şomer la ora asta.
Ruud Gullit (47 de ani
Deşi a avut un început promiţător de carieră, câştigând Cupa Angliei cu Chelsea în 1997, olandezul a clacat ulterior. Nu a reuşit performanţe notabile la nici unul din cluburile la care a mai antrenat, Newcastle, Feyenoord şi LA Galaxy, de la cel din urmă dându-şi demisia anul trecut, după şapte meciuri fără victorie.
Există şi poveşti de succes
Johan Cruyff (62 de ani) – Impresionanta carieră de jucător a olandezului a fost completată de una pe măsură ca antrenor: patru titluri de campion al Spaniei cu Barcelona, Cupa Cupelor, Champions League şi Cupa UEFA cu Ajax. S-a retras din motive de sănătate.
Franz Beckenbauer (63 de ani) – Cariera prodigioasă de jucător a germanului a fost, de asemenea, urmată de succese şi pe banca tehnică: un titlu de campion în Bundesliga, o Cupa UEFA şi titlul de campion mondial cu naţionala ţării sale, în anul 1990.