Mergi direct la conținut »
4 sisteme termice inovatoare pentru o încălzire mai eficientă a locuinței tale
Tehnologie Libertatea > Ştiri > Tehnologie > 4 sisteme termice inovatoare pentru o încălzire mai eficientă a locuinței tale

4 sisteme termice inovatoare pentru o încălzire mai eficientă a locuinței tale

(P) Material publicitar realizat in colaborare cu Quickshop

Locuințele noastre sunt foarte diferite între ele, variind în dimensiune, design, arhitectură, precum și în metodele de construcție. Tocmai de aceea, e important ca sistemele de încălzire pe care le folosim să fie adaptate la natura spațiilor pe care le deservesc. Unele sunt mai potrivite pentru spații mai mici, în timp ce altele funcționează mai eficient în locuințe de dimensiuni mari. De asemenea, există soluții mai potrivite pentru apartamentele de bloc, în timp ce altele sunt mai potrivite la case.

Tocmai de aceea, e bine să știi ce opțiuni ai la dispoziție pentru confortul termic din locuința tale, pentru că numai așa vei putea lua o decizie informată. Iată patru sisteme inovatoare de încălzire pe care le poți folosi, în funcție de tipul locuinței tale:

  1. Centralele pe peleți

Aceste centrale sunt deosebit de eficiente, având un randament ce poate ajunge chiar și la 94%, cu o temperatură de arderea a gazelor sub 160℃. Centrala pe peleți are dimensiuni compacte, putând fi transportată și montată cu ușurință oriunde. De asemenea, aceasta nu scoate fum, astfel că nu este nevoie de un coș de evacuare, fiind suficient un simplu tub de eliminare a gazelor de ardere.

Cu toate acestea, sistemul în cauză nu poate fi amplasat oriunde, având nevoie de o cameră tehnică dedicată, motiv pentru care se folosește, de regulă, la case. Amplasarea centralei pe peleți în spațiile de locuit este interzisă, iar asta include holurile sau alte anexe, astfel că ele nu pot fi utilizate în apartamente. Ca urmare, aceasta este mult mai potrivite pentru case, unde e nevoie de sisteme de încălzire mai puternice și mai eficiente.

  1. Sistemele de încălzire prin podea

Aceste sisteme de încălzire sunt foarte eficiente, nefiind nevoite să opereze la aceleași temperaturi cu sistemele obișnuite de încălzire. Practic, acestea radiază căldura dinspre podea înspre tavan, crescând gradual temperatura ambientală, cu foarte puține pierderi.

În consecință, aceste soluții sunt utile pentru că folosesc mai puțină energie, dar oferă un confort termic mult mai ridicat locatarilor, care se bucură mereu de o temperatură plăcută în jurul corpului. În plus, datorită podelelor încălzite, te poți plimba desculț prin casă chiar și în cele mai reci perioade ale anului, bucurându-te în același timp de tot confortul de care ai nevoie.

  1. Încălzirea cu panouri radiante

Amplasate pe pereți sau chiar pe tavan, sistemele de încălzire prin panouri radiante pot fi o soluție foarte bună pentru încălzirea unei locuințe. Spre deosebire de vechile calorifere care funcționează prin creșterea temperaturii aerului din cameră, aceste panouri radiază căldură care, la rândul ei, încălzește obiectele și oamenii dintr-o cameră. Astfel, sunt mai rapide și mai eficiente decât alte sisteme de încălzire, întrucât folosesc mai puține resurse de energie decât sistemele tradiționale (care trebuie să încălzească volume mari de aer pentru a asigura confortul locatarilor dintr-un spațiu).

  1. Încălzirea cu pompe de căldură

Pompele de căldură pot fi o soluție foarte bună pentru încălzire, în special pentru locuințele din zonele unde nu există rețea de gaz. De asemenea, pot fi o alternativă foarte bună la încălzirea prin centrale electrice, având un consum de electricitate mai redus și un randament mult mai bun. Pe scurt, sunt instalații care transferă căldura dintr-un loc mai rece către unul mai cald, extrăgând energie termică din apă, aer, pământ sau surse geotermale.

Există multe avantaje în folosirea unei pompe de căldură pentru încălzirea locuinței. Acestea nu emit radiații sau noxe, nu au nevoie de coș de fum, ocupă un spațiu redus și pot fi conectate cu ușurință la panouri foto-voltaice, reducând sau chiar eliminând cu totul costurile cu electricitatea. În plus, ele nu au nevoie de autorizații de instalare, astfel că nu vei fi nevoit să treci prin furcile caudine ale birocrației pentru a utiliza aceste sisteme în locuința ta.

Sursă foto: Shutterstock

 
 
Close
Close
Închide