Suntem bolnavi, saraci si tot mai batrani. In aceste conditii, viitorul romanilor nu arata prea bine. Specialistii Fondului ONU pentru Populatie spun ca, in 2050, populatia Romaniei va ajunge la 16 milioane, de la 21,6 milioane, cat este in prezent.
Se nasc tot mai putini copii, pentru ca tinerilor le este teama de ziua de maine. Pe de alta parte, tot mai multi adulti activi sufera de boli cardiovasculare si de diverse tumori, din cauza lipsei programelor de prevenire a imbolnavirilor. La randu-le, batranii au lipsuri din ce in ce mai mari, nivelul lor de trai deteriorandu-se vazand cu ochii.
Un adult „va tine in spate” alte 9 persoane
“Structura populatiei Romaniei se schimba neincetat, influentata de cresterea sperantei de viata, migratie, dar si de natalitatea scazuta”, a declarat ieri, cu ocazia Zilei Internationale a Persoanelor in Varsta, Peer Sieben, ambasadorul Fondului ONU pentru Populatie in Romania. Daca, in prezent, populatia tarii are 6 milioane de pensionari, 5 milioane de copii si tineri si 10,5 milioane de adulti, tabloul va fi complet diferit peste 45 de ani, cand vom fi mai putini cu circa 5 milioane. “Mai mult de jumatate vor avea, in 2050, peste 60 de ani, vor fi mai putini adulti si mai putini copii. Numarul adultilor activi va fi atat de mic, incat raportul de dependenta va fi de unu la noua. Asta inseamna ca un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si de educatie a noua persoane”, a adaugat Peer Sieben.
Potrivit acestuia, Romania trebuie sa restructureze sistemul medical, sistemul de educatie si pe cel de asigurari sociale pentru a putea face fata acestor schimbari. “E nevoie ca aceste restructurari sa inceapa cat mai curand si sa se tina cont de faptul ca oamenii de varste diferite au nevoi diferite, ca ei reprezinta o resursa valoroasa la orice varsta si ca au nevoie de conditii favorabile, care sa ii incurajeze sa duca o viata activa”, a incheiat Sieben.
Piramida Romaniei
Peste o suta de tineri s-au adunat ieri in Parcul Carol din Capitala si au realizat trei piramide, pentru a arata cum imbatraneste populatia Romaniei. Prima piramida formata a fost cea “ideala” – baza mare reprezinta populatia tanara si o fertilitate care sa asigure inlocuirea armonioasa a populatiei; zona medie arata existenta unui numar suficient de adulti.
Cea de-a doua piramida reprezinta “Romania in prezent” – o masa mare de adulti, dar si multi batrani si putini copii; baza ingusta arata ca anual se nasc putini copii (220.000, fata de 350.000, care asigura inlocuirea populatiei). Aici, sunt inclusi si cei peste doua milioane de romani plecati legal in strainatate, precum si cei plecati ilegal.
A treia piramida reprezinta “Romania in 2050” – numarul adultilor activi va fi foarte mic in raport cu numarul persoanelor peste 60 de ani, la fel si cel al nou-nascutilor.