MENIU CAUTĂ

5 sfaturi practice pentru a călători pe bani puțini

Distribuie

Îți petreci o mare parte din timp uitându-te la poze frumoase din destinațiile tale ideale de vacanță? Poate admiri  o plajă din Thailanda, străduțe colorate din Paris, sătucuri din Italia sau ruinele din Atena. Probabil crezi că oamenii care postează pozele au cheltuit o grămadă de bani ca să ajungă acolo.

Dar asa nu e neapărat adevărat. Ți-am pregătit 5 sfaturi care să te ajute să ajungi în locurile dorite, fără să cheltui o avere.

  1. Vinde din lucrurile pe care nu le folosești

Cel mai probabil ai prin casă haine, încălțări sau chiar piese de mobilier pe care nu le mai folosești sau nu îți mai plac. Pentru a putea face rost de banii de care ai nevoie pentru călătoria ta, poți vinde aceste obiecte.

Sunt mai multe moduri în care poți vinde obiecte, încearcă pe grupuri de Facebook cu acest specific (spre exemplu, vânzări mobila sau vânzări haine) sau pe site-urile care au fost gândite cu acest scop, cum ar fi OLX.ro sau Okazii.ro.

Pe lângă bani, vânzarea lucrurilor pe care nu le folosești te ajută să-ți organizezi mai bine spațiul din casă dar și să te eliberezi din punct de vedere mental. Mai precis, studiul Personality and Social Psychology Bulletin demonstrează că oamenii care trăiesc în case dezordonate sunt mai predispuși depresiei, oboselii și secretă un nivel ridicat al hormonului cortizol, responsabil de stres, spre deosebire de cei care își descriu casa ca fiind aerisită și odihnitoare.

  2. Fă în rate cumpărăturile pentru călătorie

Dacă la sfârșitul lunii nu prea mai ai bani din salariu dar vrei să pleci în vacanță la mare sau la munte, o opțiune este să îți faci un card de rate care să îți permită să plătești o sumă mare de bani în tranșe, pe o perioadă mai lungă.

În primul rând trebuie să pui pe hârtie toate cheltuielile necesare pentru vacanță, pentru a stabili un buget. Citește bloguri care au scris despre locația aleasă, pot avea informații utile despre locuri ieftine de mâncat și vizitat. Adună costul zborului cu cel al cazării, aproximează cam câți bani ești dispus să cheltui pe zi (pentru mâncare, băuturi, intrări la muzee, suveniruri) și mai adaugă 100 de euro pentru situații de urgență. Când ai un total, poți alege un card care să îți permită să plătești în rate suma de care ai nevoie.

O opțiune bună este un card de credit BT care să îți oferă 14 beneficii. Unul dintre ele este plata la comercianți fără comision, chiar și în străinătate. Astfel, nu trebuie să stai cu grija banilor, toate plățile pot fi făcute doar cu cardul. Mai mult, la fiecare utilizare a cardului primești puncte care pot fi mai apoi transformate în bani și folosite în magazinele partenere.

       3. Încearcă opțiuni alternative de cazare: Couchsurfing

Dacă vânezi vacanțe ieftine, probabil cauți prima oară bilete de avion cu preț redus. Se întâmplă să găsești bilet dus -întors la preț de 8 euro dar atunci când cauți cazare prețurile sunt chiar și de 3 ori mai mari decât costul biletului, pe o singură noapte. Astfel, riști să cheltui foarte mult.

O soluție ar fi să încerci couchsurfing, un sistem prin care oameni din toată lumea pun la dispoziție camera sau canapeaua liberă pe care o au, pe gratis. În plus, vei avea ocazia să interacționezi cu localnici care îți pot arăta cele mai bune locuri de mâncat și vizitat și, per total, îți pot oferi o experiență autentică.

Când îți faci cont pe site, trebuie să completezi o descriere și mai apoi să găsești diferiți oameni la care poți sta în zona dorită. Citește cu atenție informația de pe profilul lor și asigură-te că sunt de încredere și aveți lucruri în comun pentru ca vacanța ta să fie cât mai plăcută.

       4. Volutourism – pentru vacanțe lungi și binefacere

Dacă ai strâns o sumă mică de bani, dar ai o perioadă lungă de timp pe care vrei să o petreci călătorind, poate te va interesa conceptul de volutourism. Conceptul implică o combinație de călătorit cu voluntariat, practic ajuți la o dezvoltare durabilă și explorezi o nouă țară și o nouă cultură.

Majoritatea voluntarilor nu plătesc decât transportul, deoarece locuiesc la o familie din țara respectivă, care îi ajută să se simtă de parcă fac parte din comunitate, să experimenteze viața și obiceiurile din locul ales, ceea ce mulți turiștii obișnuiți nu reușesc să experimenteze.

Voluntariatul poate să fie de mai multe feluri, de la predat engleză, la construit școli în Anzi, la reparat drumuri în Nepal și construit sisteme de irigare în Asia de Sud-Est. Poți vedea tipurile de muncă și locurile în care poți merge pe site-urile projects-abroad.org și globeaware.org.

       5. Mergi cu cortul

În cazul în care ești constrâns nu doar de bani, dar și de timp  și ai la dispoziție doar weekendul, poți încerca o experiență cu cortul prin țară. Pentru că vrei să ai grijă de bugetul tău, când îți alegi zona de campat, interesează-te dacă trebuie să plătești. În pădure, cel mai probabil este gratis, dar în proximitatea cabanelor montane s-ar putea să fie nevoie să plătești. Astfel, te va costa doar transportul și ce alimente mai alegi să consumi acolo.

Campatul poate fi o experiență nouă, în care te bucuri de aerul curat, de natură, de interacțiunea cu prietenii și, mai ales, de un somn bun. Kenneth Wright, profesor de fiziologie integrativă, a demonstrat că 5 nopți petrecute la cort îți pot regla ritmul circadian și, implicit, te ajută dacă ai probleme cu insomnia.

Înainte să pleci, verifică să ai toate cele necesare pentru a călători în siguranță, dar și confortabil: sac de dormit, saltea pentru campare, apă și kit de prim ajutor. Verifică și ca zona unde pui cortul să nu fie în pantă și să nu fie pietre sau crengi sub cort.

Acum, pentru că ai aflat noi metode de a te plimba, fără a cheltui un întreg salariu, este momentul să îți plănuiești următoarea călătorie!

Sursa foto: Shutterstock

Comentarii