Elevii scolii generale cu clasele I – VIII din localitatea doljeana Tuglui spun ca, in ultima vreme, se simt mult mai aproape de Dumnezeu. Aceasta prin intermediul unui cabinet de religie dotat cu icoane, carti de rugaciuni si alte obiecte de cult, unde copiii, impreuna cu Lucian Dodenciu, diacon si profesor de religie, tin cursurile.
Cabinetul de religie al scolii din Tuglui este dotat cu un altar din lemn, asemanator cu cel din biserici, la care elevii se inchina si rostesc rugaciuni inainte si dupa fiecare curs de religie sau chiar inainte de a sustine vreun test mai dificil, lucrare de control sau teza.
‘De multe ori, elevii, in special cei cu varste mai fragede, din dorinta de a reusi sa ia o nota mai mare, vin in fata altarului si se roaga la Dumnezeu. Si nu numai pentru asta. Vin si se roaga pentru orice isi doresc ei: pentru liniste, pentru luminarea mintii, pentru sanatate. Am avut toate aprobarile pentru a face acest altar aici’, povesteste parintele Lucian Dodenciu.
Acesta este de parere ca, in pofida faptului ca familiile celor mici nu-i mai duc la biserica in fiecare duminica, elevii pot oarecum compensa aceasta lipsa prin intermediul clasei de religie din scoala. ‘Vin aproape in fiecare zi in cabinetul de religie si ma rog in fata icoanelor de la altar. Chiar daca nu pot sa stau decat cateva minute, pentru mine inseamna foarte mult. Simt ca Dumnezeu ma ajuta si e mai aproape de mine’, a spus Andreea, una dintre elevele scolii.
‘Nu erau nici inainte incidente la scoala asta, dar de cand e altarul, parca nu imi e frica de nimic si stiu ca baiatul meu e in siguranta. Ca s-au intamplat atatea in alte scoli!’, a declarat Mariana Pengiuc, mama lui Adrian, unul dintre elevii scolii Tuglui.
Au pictat o icoana in holul blocului
Pentru a fi mai aproape de Biserica, locatarii unui bloc din municipiul Roman, judetul Neamt, au pictat o icoana aurita, in toamna anului trecut, chiar la intrarea in scara imobilului. Dupa aceea, locatarii au chemat preotul, care a sfintit blocul si icoana, iar apoi au adus candele si lumanari. Unii vin sa se roage si saruta icoana de cate ori ies din case. Oamenii spun ca pictura deja face minuni: se inteleg mai bine si au mai scazut si datoriile la intretinere. l Adina Mladin
Lacas de cult amenajat in mijlocul unui munte de sare
Biserica ‘Sf. Varvara’ este singurul lacas de cult ortodox din Europa construit in intregime intr-un munte de sare. Lacasul religios se afla in salina Trotus de la Targu Ocna, judetul Bacau. Biserica a fost sapata in sare, de mineri, in 1992, la o adancime de 240 de metri. Slujbele sunt tinute in lacas de preotii din oras, de doua ori pe an: in noaptea de Inviere si pe 4 decembrie, de Sfanta Varvara. Vizitarea bisericii se face numai cu autobuzul sau cu microbuzele de la intrarea din mina. l Claudiu Tanasescu