• Anual, peste 3.000 de femei din România sunt diagnosticate cu cancerul de col uterin – boala cea mai des cauzată de virusul HPV. Mai mult de jumătate dintre ele pierd lupta cu boala. România este țara cu cea mai mare incidență și cu cea mai mare mortalitate din UE.

Infecția cu virusul HPV (Human Papiloma Virus) este una dintre cele mai răspândite boli cu transmitere sexuală din lume. Virusul se transmite prin contact sexual sau alt tip de contact intim direct piele la piele. Se estimează că aproape toate persoanele active sexual vor avea infecție cu un tip de virus HPV cel puțin odată în viață, inclusiv bărbații. 

Datorită campaniei de promovare a vaccinului pe care a dus-o Ana Măiță împreună cu mai mulți medici și ONG-uri din România, ministrul sănătății Ioana Mihăilă a promis recent că va extinde campania de vaccinare anti-HPV și pentru băieți și fetele peste 14 ani. 

„Sper să ajung să-mi vaccinez și băiețelul, care are 8 ani acum, cu toată încrederea, la fel cum mi-am vaccinat și fetița”, a declarat Mihăilă la o dezbatere despre vaccinarea anti-HPV, organizată la sfârșitul lunii mai de Asociația Mame pentru Mame, fondată de Ana Măiță.

Campania de vaccinare împotriva HPV se adresează în prezent doar fetelor între 11 și 14 ani. Vaccinul este recomandat și pentru fetele de peste 14 ani, cât și pentru băieți. Însă pentru aceste categorii, Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu decontează. Iar o doză de vaccin costă 650 de lei.

„E un gest pe care mi l-am permis să-l fac pentru băieții mei. Am plătit câte două doze pentru fiecare – 2.600 de lei în total. Eu am sacrificat banii pentru o vacanță, însă cele mai multe familii din România nu-și permit deloc astfel de costuri”, explică Măiță. Mama și-a vaccinat ambii copii cu prima doză pe 8 martie.

„Acest virus este foarte șmecher, prezervativul nu e de ajuns”. Cum și-a convins o mamă cei doi băieți să se vaccineze împotriva HPV
Ana Măiță/ Foto: Arhiva personală


Cum le-a vorbit băieților despre vaccin: „Un virus șmecher”

Ana le-a explicat copiilor că virusul îi poate afecta și pe ei și vrea să se asigure că vor fi în siguranță când vor începe să aibă primele relații romantice. „I-am întrebat dacă au început să aibă întâlniri, dar se pare că nu e cazul la ei. Sunt încă la faza de îhhh când deschid capitolul ăsta. Totuși, amândoi sunt preadolescenți. Și-atunci mă aștept ca într-un an sau doi să înceapă flirturile, să fie mai curioși de corpul lor”.

Ana le-a explicat celor doi băieți că virusul HPV „este unul foarte șmecher, față de care prezervativul nu este îndeajuns ca să te protejezi”. Le-a arătat inclusiv imagini ca să vadă cum arată cancerul de la nivelul gâtului sau al limbii, și-atunci amândoi au zis hotărât că vor să se vaccineze.

Ana Măiță a început campania de promovare a vaccinul anti-HPV încă din 2019, alături de mai mulți mulți medici și ONG-uri din zona sănătății sexuale și reproductive. Atunci, ea împreună cu cea mai bună prietenă au postat mai multe fotografii și filmulețe despre vaccinul anti-HPV pe rețelele de socializare. 

Ana Măiță: „Am primit atunci zeci de comentarii răutăcioase de la antivacciniști”

Clipul cu ea când se vaccinează cu prima doză de vaccin are peste 30.000 de vizualizări pe Facebook. „Am primit atunci zeci de comentarii răutăcioase de la antivacciniști, injurii, chiar și amenințări”, ne povestește Ana Măiță.

Pe lângă faptul că este mama a doi băieți, Ana Măiță este și fondatoarea Asociației Mame pentru Mame, prin care a căpătat o voce ca să pună pe agenda publică probleme cu care se confruntă părinții și copiii din România. Din acest motiv a simțit că trebuie să continue campania de promovare a vaccinului anti-HPV.

Astfel că în 2020, a fost prima oară, după mai bine de 10 ani de pauză, când s-a reluat vaccinarea anti-HPV. Atunci Ministerul Sănătății a achiziționat 33.000 de doze pentru fetele eligibile la vaccinare și pentru care părinții au făcut solicitare scrisă în anul 2019 – vaccin care a fost distribuit către medicii de familie.

28.689

de adolescente cu vârsta între 11-14 ani au fost vaccinate împotriva HPV în România, potrivit unor date prezentate de HotNews.ro.

România a avut prima inițiativă de vaccinare împotriva HPV în 2008, dar a eșuat „din cauza Bisericii Ortodoxe Române și a reticenței angajaților din școli”, povestește Ana Măiță.

„Fetele trebuiau vaccinate în școli, iar biserica și alte grupuri conservatoare s-au opus, pentru că, vezi Doamne, prin această vaccinare, încurajezi fetele să facă sex sau că vaccinul ar produce infertilitate. Atunci s-a consolidat mișcarea antivaccinistă în România, cu toate miturile care se propagaseră înainte și în Vest”, continuă ea.

Pe lângă cele 40.000 de doze, mai trebuie încă 90.000

Luna trecută, alte 40.000 de doze au fost distribuite către direcțiile de sănătate publică (DSP-uri). Însă activista spune că acest număr de doze nu este suficient.

„Ca să acoperim numărul de cereri din partea părinților este nevoie de încă 90.000 de doze. În plus, sunt părinți care și-au înscris fetele când aveau 14 ani pentru vaccin. Or, în prezent, dacă au peste 15 ani, nu le mai ajung două doze, ci le trebuie trei”, explică Măiță.

„Am primit asigurări din partea ministrului Mihăilă că vor fi achiziționate și aceste doze.  Apoi, am cerut să se realizeze o platformă unde părinții să poată rezerva dozele online – asemănătoare cu platforma pentru vaccinare împotriva COVID”, mai spune președinta Asociației Mame pentru Mame.

În prezent, procesul de vaccinare este „extrem de anevoios”, ne mai explică ea. „Părinții ar trebui să depună cerere la medicul de familie, care apoi o trimite la DSP, iar ei o dau mai departe la Ministerul Sănătății. Procesul de distribuție este extrem de anevoios. Sunt părinți care așteaptă de doi-trei ani dozele cerute”.

Dacă nu vom reuși să vaccinăm cât mai mulți copii, vom plăti în următorii ani cu boală și moarte. Îmi scriu fete de 25 de ani că au răni pe colul uterin. Asta nu s-ar fi întâmplat dacă ar fi fost vaccinate când s-a desfășurat campania de vaccinare din 2008. Cu toți avem o datorie morală față de tineri.

Ana Măiță, președinta Asociației Mame pentru Mame:

Fotografie ilustrativă Shuterstock

Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
PARTENERI - GSP.RO
Ion Țiriac și-a luat revanșa! Ce cadou i-a făcut Simonei Halep, în ziua în care a împlinit 30 de ani
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Playtech.ro
IREAL! Florin Zamfirescu, despre divorțul de Cătălina Mustață: ‘Consuma alcool și făcea urât’
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Observatornews.ro
Răzbunarea migranților. Șoferii europeni râd de vizele pe 3 luni oferite de britanici: Își bat joc de noi. Să iasă singuri din rahatul în care au intrat
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
HOROSCOP
Horoscop 29 septembrie 2021. Fecioarele ar fi bine să fie ele cele care oferă un exemplu pozitiv celor din anturajul apropiat
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Știrileprotv.ro
Două fetițe din Roman își vând plângând jucăriile pe stradă pentru ca părinții să aibă bani de facturi. ”Altfel ne taie curentul”
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Telekomsport
Impresiile unui polonez ajuns în Mioveni: ”Nu am întâlnit niciodata aşa ceva în Polonia”. Ce spune despre români
Tymbark CarboMix
PUBLICITATE
Tymbark CarboMix