De Flavius Toader,

Greta Thunberg, o adolescentă de 16 ani din Suedia, a făcut într-un an și jumătate saltul uriaș de la eleva grevistă îngrijorată de problemele de mediu la purtătoarea de cuvânt a mișcării internaționale împotriva încălzirii globale.

Acum, Time a desemnat-o personalitatea anului 2019, o distincție primită în trecut de șefi de state și în general de oameni care au influențat istoria lumii.

Greta Thunberg, scrie Time, a început o mișcare globală chiulind de la școală. Începând cu august 2018, și-a petrecut mai multe zile în fața Parlamentului suedez, cu o pancartă în mână pe care scria: ”Grevă școlară pentru climat”.

În următoarele 16 luni, ea li s-a adresat șefilor de state la ONU, s-a întâlnit cu Papa, a intrat într-o dispută cu președintele SUA și a inspirat patru milioane de oameni să se alăture mișcării pentru combaterea efectelor schimbărilor climatice, scrie Time.

Greta Thunberg, imortalizată într-o pictură murală în San Francisco FOTO: EPA

Imaginea sa a inspirat picturi murale și costume de Halloween. Scriitoarea Margaret Atwood a comparat-o cu Ioana D’Arc, observă prestigioasa revistă.

Dezbaterile pe tema măsurilor ce trebuie luate pentru combaterea încălzirii globale sunt divizive și complexe, așa cum este și fenomenul, iar Greta Thunberg nu are o soluție magică.

Dar a reușit să genereze o schimbare de atitudine globală, transformând milioane de opinii ezitante într-o mișcare internațională care cere acum măsuri palpabile pe tema mediului, mai scrie Time.

Citeşte şi:

Cod galben de ninsori și viscol în 11 județe, din această noapte. Stratul de zăpadă va fi consistent, iar vântul va sufla cu 80 km/oră

Imagini cutremurătoare cu fata paralizată în accidentul produs de un comisar din Iași. Cărată pe brațe în fața instanței pentru a arăta în ce stare se află

Secretele celei mai simpatice bunicuțe de pe Internet. Cum se pregătește de Crăciun tanti Lenuța din Chinteni?

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate