Mauro se adaptează greu la viața într-un apartament cu un dormitor, lângă un magazin cu un semn Sky TV afară, înconjurat de vecini și doar cu o vedere îndepărtată a oceanului, abia ghicită între golurile care separă clădirile din La Maddalena, cea mai mare insulă dintr-un arhipelag de șapte insule de pe coasta de nord a Sardiniei, Italia.

„M-am obișnuit atât de mult cu tăcerea. Acum este zgomot continuu… muzică, scutere, oameni… Te distrage atât de mult, încât nu ai timp să gândești”, spune bărbatul.

„Mauro, stăpânul singurătății”

Au trecut mai mult de trei luni de când Morandi, fost profesor de educație fizică în orașul Modena, nordul Italiei, a fost forțat să părăsească Budelli, unde a ajuns să cunoască fiecare stâncă, copac și specie de animal.

Se aștepta ca atenția publicului asupra viaței sale să scadă după plecarea de pe insulă. În schimb, ea a crescut. Fanii din întreaga lume continuă să-i trimită mesaje. Unul scria recent: „Mauro, stăpânul singurătății”.

Jurnaliștii îl sună în continuare, îl întreabă dacă are de gând să scrie o carte despre viața pe insulă ori dacă e interesat de realizarea unui film.

Am crezut că, după plecarea din Budelli, nimeni nu va mai vorbi despre mine. În schimb, voi, jurnaliștii, continuați să mă deranjați.

Mauro Morandi:

Întrebat de ce crede că lumea este atât de interesată de el, Morandi a răspuns: „E ca și cum oamenii m-ar fi delegat să fac ceva pe care nu ar avea niciodată curajul să îl facă”.

Fostul profesor spune că și-a dorit mereu să trăiască pe o insulă. Exasperat de consumerism, politică și alte aspecte ale societății, în 1989 a decis să plece în Polinezia în căutarea visului său. Dar călătoria către Pacificul de Sud a fost spulberată la scurt timp după ce a părăsit Italia continentală, din cauza unei probleme tehnice la ambarcațiune, care l-a forțat să ancoreze în La Maddalena.

A decis să lucreze o perioadă de timp pe insulă pentru a achita costul bărcii și pentru a finanța restul călătoriei. Apoi, după ce a descoperita Budelli, insula nelocuită din apropiere, Morandi și-a dat seama că paradisul său era mult mai aproape de casă decât își imaginase.

Îngrijitorul insulei era pe punctul de a se retrage, așa că Morandi a abandonat călătoria în Polinezia, a vândut barca și a preluat ștafeta. În următoarele două decenii, el a păzit pe Budelli fără probleme, curățându-i drumurile, menținând plajele curate și învățând excursioniștii despre ecosistemul său.

Turiștilor li s-a interzis să meargă pe plaja roz a insulei, de unde nisipul a fost adesea furat, sau să înoate în mare, dar pot vizita insula cu barca și li se permite să meargă de-a lungul unei cărări din spatele plajei. Au fost adesea surprinși să dea peste singurul locuitor, deși în curând s-a răspândit povestea, câștigându-i lui Morandi porecla Robinson Crusoe – după naufragiatul din romanul lui Daniel Defoe.

Printre vizitatorii care au venit, intrigați, de-a lungul anilor, de povestea lui s-au numărat Flavio Briatore, fost șef al Formulei 1, și iubita sa de atunci, Naomi Campbell. Perechea a vrut să ia masa cu Morandi. El nu le-a putut oferi însă decât o cafea. Cei doi au refuzat și au plecat.

Cât a locuit pe Budelli, mâncarea îi era livrată cu barca din La Maddalena, iar un sistem improvizat de captare a energiei solare îi oferea curent pentru iluminat, frigider și conexiune la internet. Iarna, când nu existau vizitatori, își petrecea zilele strângând lemne, citind și dormind.

Forțat să părăsească insula la sfârșitul lunii aprilie

Viața lui Morandi a continuat în același ritm până când firma privată care deținea insula a dat faliment. Planurile de a vinde insula în 2013 lui Michael Harte, un om de afaceri din Noua Zeelandă, care s-a angajat să-l păstreze pe Morandi în funcția de îngrijitor, au fost zădărnicite pe fondul protestelor și al unei intervenții a guvernului italian. În 2016, un judecător din Sardinia a decis ca insula să fie readusă în proprietate publică.

Până la plecarea sa, la sfârșitul lunii aprilie, Morandi a fost implicat într-o lungă luptă cu autoritățile parcului național La Maddalena, care gestionează acum Budelli, care doreau evacuarea lui.

Autoritățile, care intenționează să transforme Budelli într-un centru pentru educație ecologică, l-au acuzat că a făcut ajustări la casa sa de pe insulă fără a avea avizele necesare și au spus că trebuie să plece.

Cele două părți păreau că au ajuns la un compromis la începutul acestui an, Morandi spunând că ar putea să se întoarcă ca îngrijitor odată cu finalizarea lucrărilor pe insulă.

„Directorul parcului mi-a transmis să plec înainte de începerea lucrărilor, în schimbul încercării de a-mi obține un contract pentru a reveni în calitate de custode”, a declarat Morandi. „Lucrările trebuiau să înceapă la o săptămână după ce am plecat, dar încă nu au început.”

Budelli este acum păzit prin intermediul camerelor de supraveghere. Morandi s-a întors de curând acolo pentru a-și lua unele bunuri. „A fost un dezastru”, a spus el. „Plajele au fost călcate în picioare. Știam că asta se va întâmpla. Nu mai este nimeni acolo pentru a educa turiștii”.

Totuși, pe măsură ce reflectează asupra vieții sale, Morandi acceptă că poate a venit timpul să părăsească Budelli. „Iarna trecută a fost foarte dură. A plouat mult, abia mai era soare pentru a alimenta electricitatea… Timp de trei luni am mâncat din cutii. Am 82 de ani și viața de acolo a devenit mai mult o provocare. Am un picior afectat și a fost o luptă să merg – dacă aș fi căzut pe una dintre stânci, nu ar fi fost nimeni acolo care să mă ajute”.

Ultimele câteva luni i-au oferit timp pentru a se ocupa de un nou hobby – face fotografii cu arhitectura de pe La Maddalena -, precum și pentru a repara relațiile cu cele trei fiice ale sale, care locuiesc la Modena.

„Nu voi regreta niciodată alegerea pe care am făcut-o, dar nu a fost una ușoară”, a spus el. „Fiicele mele erau adulte când m-am dus să locuiesc la Budelli și am crezut că acceptă… Abia mai târziu mi-am dat seama că nu. O fiică nu mi-a vorbit timp de patru ani, abia recent am început să vorbim din nou”.

A doua zi după întâlnirea cu jurnaliștii The Guardian, Morandi a plecat la Modena pentru a-și vizita familia. „Experiența cu Budelli s-a încheiat”, a spus el.

 
Citeşte şi:

Se modifică noul buletin electronic: „sex” în loc de „gen”. Ar putea fi introdus și drapelul

EXCLUSIV. Acum aproape doi ani, ministrul Gheorghiu îl soma pe Negoiță: „Să înceteze de îndată lucrările efectuate”

Cărți pentru vacanță. Sau care te vor face să te simți în vacanță

     
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
PARTENERI - GSP.RO
Povestea timișoreanului care s-a mutat în 2004, în mijlocul Atlanticului. Ce spune acum, după 17 ani, despre țara care i-a atras mereu pe români
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
Playtech.ro
BOMBĂ! Unde s-a mutat Dragnea după despărțirea de Irina! Decizia ȘOC
"Este o tragedie, fetiţele erau grozave!". O familie întreagă a fost găsită moartă în casă, lângă Berlin. Un vecin a văzut oroarea pe fereastră
Observatornews.ro
"Este o tragedie, fetiţele erau grozave!". O familie întreagă a fost găsită moartă în casă, lângă Berlin. Un vecin a văzut oroarea pe fereastră
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
HOROSCOP
Horoscop 6 decembrie 2021. Leii se simt împovărați din cauza unor situații pe care nu le pot gestiona așa cum ar dori
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Știrileprotv.ro
S-a dat alarma într-o țară aflată la granița României. Ce se întâmplă
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Telekomsport
Un nou finanţator milionar în Liga 1: ”Omul pare destul de serios”. Ce avere are şi primele mutări pe care le-a făcut
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!
PUBLICITATE
Ciocolată cu tiramisu sau pralinele Happy Barrels? 170 de ani de bucurii dulci de la E.Wedel!