De Răzvan Mihalașcu,

Magnații care au promis că vor susține financiar reconstrucția catedralei Notre-Dame din Paris au fost acuzați că fac aceste donații pentru a fi scutiți de taxe și pentru a beneficia de publicitate, relatează The Sun. Din estimările autorităților franceze, e nevoie de aproape un miliard de euro pentru a reconstrui monumentul istoric.

Miliardarul Bernard Arnault( foto), care deține mărcile de lux Louis Vuitton și Moët Hennessy, a promis că va dona 200 de milioane de euro în așa fel încât catedrala Notre-Dame din Paris să aibă forma pe care a avut-o înainte de incendiul devastator.

sursă foto: EPA

O donație de 100 de milioane de euro a fost făcută de soțul actriței Salma Hayek, miliardarul Francois-Henri Pinault, directorul caselor de modă Gucci și Alexander McQueen.

Actrița Salma Hayek și soțul ei, Bernard Arnault / sursă foto: EPA

De asemenea, aceeași sumă a fost promisă de compania petrolieră Total, condusă de Patrick Pouyanne (foto).

Gestul miliardarilor a stârnit controverse în Franța, unde cei care fac donații în scop caritabil pot benefica de scutiri de taxe de până la 60 la sută, scrie The Sun.

Inițiativa magnaților a fost criticată de internauți, pe rețelele de socializare.

„Ambii (n.red: Arnault și Pinault) sunt pe piața produselor de lux, iar donația făcută pentru catedrala Notre-Dame este cea mai mare publicitate de care ar putea avea parte. În plus, primesc scutiri de taxe”, a scris un utilizator, pe Twitter.

Un alt internaut a precizat că incendiul a provocat o „catastrofă culturală și arhitecturală”, adăugând că este „tulburat de promisiunile de donații făcute de corporații cu gândul la PR”.

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”
Recomandări

„Isterici și paranoici”. Jignirile unui director de spital din Cluj la adresa medicilor care vor echipament de protecție: „Acum vor să fie cosmonauți”

 

Ulterior, familia Pinault a anunțat că nu va cere scutiri de taxe ca urmare a donației făcute.

Președintele Franței, Emmanuel Macron, a spus că stabilit reconstruirea celui mai iubit monument istoric al Franței să fie realizată în cinci ani.

Între timp, procurorii, care investighează cauzele producerii incendiului, au anunțat că vor audia muncitorii de la cele cinci firme implicate în lucrările de reabilitare.

Un incendiu violent a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din Paris, cel mai vizitat monument istoric din Europa. Flăcări imense au cuprins monumentul istoric, iar acoperișul clădirii s-a prăbușit. Nicio persoană nu a fost rănită, însă dezastrul a șocat întreaga lume: simbolul Parisului și chiar al Europei a fost ruinat. Dezastrul are loc într-un moment de mare însemnătate pentru catolici care celebrează duminică Paștele.


Citește și:

OPINIE | Tolo: „Prin înlocuirea lui Tudorel Toader cu Eugen Nicolicea, PSD trece de la scrimă la un duel cu aruncătorul de flăcări”


 

Motivul pentru care în Germania sunt atât de puţine decese de coronavirus. Explicatia virusologului Christian Droste
GSP.RO

Motivul pentru care în Germania sunt atât de puţine decese de coronavirus. Explicatia virusologului Christian Droste

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine
HOROSCOP

Horoscop 29 martie 2020. Fecioarele sunt preocupate de imagine