Mergi direct la conținut »
Gigi Becali ar putea avea noi probleme cu legea! AEP confirmă că patronul FCSB nu avea dreptul să voteze la referendum
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Gigi Becali ar putea avea noi probleme cu legea! AEP confirmă că patronul FCSB nu avea dreptul să voteze la referendum

Gigi Becali ar putea avea noi probleme cu legea! AEP confirmă că patronul FCSB nu avea dreptul să voteze la referendum

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a confirmat, într-un răspuns pentru site-ul ziare.com, că patronul FCSB, Gigi Becali, nu avea dreptul să voteze la referendumul pentru redefinirea familiei, întrucât instanța a decis, odată cu condamnarea acestuia, interziderea dreptului de a alege și a fi ales, pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei principale.  

AEP subliniază că potrivit dispozițiilor art. 38 alin. (2) din Constituție și art. 4 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului, „persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale nu-și pot exercita dreptul de vot, pe perioada interdicției„, scrie ziare.com.

Gigi Becali a fost condamnat în mai 2013 la 3 ani de închisoare cu executare în dosarul schimbului de terenuri cu MApN. Instanța a decis atunci și interzicerea dreptului de a alege și de a fi ales, pe o durată de 5 ani după executarea pedepsei. Becali a ieșit din închisoare în aprilir 2015.

În ceea ce privește corectitudinea listei electorale permanente, AEP precizează: „În cazul interzicerii exercitării dreptului de a alege, alegătorii sunt radiaţi din Registrul electoral pe durata pedepsei, din oficiu, de persoană autorizată din unitatea administrativ-teritorială de domiciliu, în termen de 24 de ore de la dată comunicării de către instanţa judecătorească a copiei de pe dispozitivul hotărârii (…) Prin urmare, persoanele cărora le-a fost dispusă pedeapsa interzicerii exercitării dreptului de a alege sunt radiate din Registrul electoral şi nu mai figurează în listele electorale permanente”.

Reamintim că Gigi Becali a votat pe 6 octombrie, sâmbătă, la o secție de vot din Voluntari, susținând că „dreptul de a vota la referendum nu i-l poate lua nimeni, niciun judecător”. Mai mult, patronul FCSB a declarat că este dispus să voteze și duminică, deși legea interzice categoric unei persoane să voteze de mai multe ori.

În legătura cu acțiunea de sesizare în astfel de cazuri, AEP a precizat, pentru ziare.com, „BEC nu avea atribuția de a se autosesiza în astfel de cazuri și nici AEP nu poate face nimic de această dată, pentru că referendumul a fost declarat, cu unanimitate de voturi, că nefiind valabil de Curtea Constituțională”.


CITEȘTE ȘI:

Ce salariu are Sorin Grindeanu la ANCOM. Instituția a făcut publică suma încasată de fostul premier

Close
Închide
  Close