MENIU CAUTĂ
24 Oct. 2018 21:00 , de Andreea Archip

Afacere cu parfum. O familie de români a dat lovitura cu o afacere, la care puțini s-ar fi gândit! „Soțul a fost cu ideea, deși nici unul nu știa nimic despre asta”

Distribuie

Iunie și iulie sunt lunile în care rețelele de socializare devin mov de la fotografiile din lanurile cu lavandă. E o perioadă ce urmează după anotimpul fotografiilor din câmpurile de rapiță, evident. Oricum ar fi, este o modă. O modă care arată, de fapt, că românii s-au orientat către o cultură profitabilă, care le aduce un trai decent, cu mai puțină muncă decât în cazul culturilor clasice de cereale sau cartofi.

Familia Manolache din Scânteia, Ialomița, este deja la al treilea an în care cultura le merge bine. Și, prin urmare, și afacerea s-a diversificat.

Acum Elena Manolache a învățat să facă și ulei esențial de lavandă, tinctură, apă florală, sare de baie, lumânări parfumate și săpunuri. Iar în primăvară, adaugă hectarului pe care l-au cultivat până acum încă un hectar și jumătate.

„Soțul a fost cu ideea, mie mi-a plăcut, deși nici unul nu știa nimic despre asta. Lavanda e o plantă foarte viguroasă, foarte rezistentă la clima noastră, fără dăunători și o putem păstra bio. Și așa am început, a fost un pic o inconștiență, dacă stai să te gândești prea mult, poate n-o mai faci”, a explicat femeia, aflată la evenimentul Bărbați pe Mătăsari, din Capitală.

Profit de 10.000 de euro pe an, cu vreme bună

De altfel, la astfel de evenimente și târguri își fac clienți noi. Pe internet vând mai puțin acum.

Dintr-un hectar de lavandă câștigă în jur de 7-8.000 de euro, poate chiar 10.000, într-un an bun. Sunt mulțumiți.

„Lavanda iubește foarte mult soarele și nu-i place apa în abundență. Deci e foarte bine că nu trebuie să irigi. Doar ce primește de la Dumnezeu, ce vrea el să ne dea”, mai povestește Elena Manolache.

Pe lângă produsele din lavandă pe care le comercializează, familia din Ialomița a primit și altfel de cereri: foto shootinguri în lanul cu lavandă, de la cupluri care vor să se asorteze, în ziua nunții, cu movul plin de speranță al plantei, sau de la bloggerițe.

„Când e înflorită lavanda, e minunat. La sfârșit lui iunie, începutul lui iulie, atunci înflorește. Uneori și toamna, dar atunci când planta e tânără, când ajunge la maturitate, la anul trei-patru, nu mai înflorește a doua oară”, mai spune femeia. Familia a fost autodidactă. Singuri au învățat cum să fie agricultori, au citit pe internet, au citit în cărți. Și, bineînțeles, cel mai mult au învățat pe câmp.

Lavanda este o plantă minune, cu efect calmant, antistres, dar care poate trata și cefaleea sau durerile abdominale.


Citește și:

Ultramaratonist la 70 de ani: Stan Turcu s-a apucat de alergat după o vizită la medic. În 10 ani a adunat 6.000 de kilometri în competiţii

VIDEO | De la 7 grade afară la 32 de grade în metrou! Metrorex ține peste o jumătate de milion de oameni în condiții de Sahara! 

Citește mai multe despre fotografie, Investigații şi Reportaje și lavanda pe Libertatea.

Comentarii