Ninsorile din ultimele zile au efecte devastatoare asupra agriculturii. Ce spun specialiștii

21 aprilie 2017 08:07

Ninsorile puternice, care au pus stăpânire pe mai multe județe din țară, au nimicit culturile agricole. Pomii fructiferi, floarea soarelui și vița de vie au fost compromise din cauza frigului. Proprietarii culturilor spun că vor putea afla care este amploarea dezastrului, numai după ce ninsorile se vor opri.

Directorul Direcției Agricole Prahova, Mita Enache, susține că lapovița și ninsoarea au afectat cel mai mult pomii fructiferi.

„Mugurii se necrozează, iar aceştia nu vor mai avea rod, din păcate. La fel de afectate sunt şi viţa de vie, dar şi culturile de porumb şi floarea soarelui care sunt compromise. Pagubele sunt uriaşe. Vom face o evaluare exactă după ce trece acest episod de vreme severă”, a precizat, pentru republikanews.ro, directorul Direcției Agricole Prahova.

Pomii fructiferi și legumele au fost grav afectate

Totodată, ninsorile din ultimele zile au produs deja pierderi la plantațiile de pomi fructiferi de la Curbura Carpaților între 30 și 50 la sută, cei mai afectați fiind pomi fructiferi din speciile timpurii de cireș, cais și piersic, a declarat, pentru Agerpres, directorul Pepinierei Pomicole Istrița, Petre Grivu.

Și proprietarii de culturi aflate în spații protejate își plâng în pumni. Legumicultorii se văd cu afacerile distruse din cauza zăpezii căzute la jumătate primăverii. Serele și solariile sunt afectate din cauza temperaturilor neobișnuit de scăzute pentru această perioadă a anului în țara noastră. Oamenii susțin că trebuie să suporte pagubele pentru că cele mai multe dintre culturi nu sunt asigurate.

Rapița înflorită încă se poate regenera

Rapiţa de toamnă, chiar dacă nu se numără printre plantele cu predilecţie termofilă, în această perioadă este expusă la pierderi de producţie din cauza fenofazei în care se află. Potrivit Agrointel.ro, rapița de toamnă are înflorire nedeterminată (un caracter de “buruiană”): inițiază mai mulți muguri decât numărul de silicve fertile; numeroase flori nu se dezvoltă sau avortează, în funcție de capacitatea de hrănire a plantei și de condițiile de mediu. Totuși, în condiții de stres de frig sau îngheț survenite la înflorire, există o mare capacitate de înlocuire a florilor distruse cu florile care altfel ar avorta.

Vinul de Champagne din Franța, în pericol

Vremea rea a afectat și regiunea Champagne este una dintre cele mai cunoscute din toate regiunile viticole din lume. Vinul de Champagne, un adevarat simbol al Frantei, ar putea fi în pericol din cauza frigului, iar producătorii fac eforturi disperate în aceste zile și aprind focuri printre butași pentru a-i salva.

Citește și: UPDATE. Cod portocaliu și cod galben de ninsori. Mai multe drumuri și porturile de la Marea Neagră, închise din cauza zăpezii și a viscolului

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro