Judecăm după nume până şi aditivii alimentari

Interesant este că pronunţarea numelor are efecte care se extind mult peste numele în sine. Faptul că putem procesa o informaţie nouă mai uşor joacă un rol important în diverse situaţii. Spre exemplu, oamenii pot crede că aditivii alimentari care au nume uşor de pronunţat sunt mai siguri decât cei cu nume complicate. Şi ar fi mai degrabă înclinaţi să cumpere un produs care conţine sare de lămâie decât unul care conţine E330, deşi este acelaşi lucru.
Informaţia care ne este familiară este mai uşor de procesat, aşa că, în mod automat, percepem ceea ce este familar ca fiind mai puţin riscant şi periculos, în comparaţie cu informaţia nouă, care aduce cu sine necunoscut, precauţie şi anxietate.

”Efectul de bumerang”

Autorul acestui studiu a completat spunând că noii descoperiri i se adaugă şi cunoscutul „efect al adevărului”, pe baza căruia oamenii sunt mai degrabă înclinaţi să creadă că ceva este adevărat dacă el este însoţit de o imagine.
Noua descoperire are implicaţii majore în mediul legal, bunăoară, iar oamenii de ştiinţă se întreabă dacă gradul de dificultate al pronunţării unui nume poate influenţa verdictul dat de juriu, dacă luam în considerare că Fahnlohnee Gborlormenh este mai dificil de pronunţat decât John Smith (după MedicalXpress, Martie 2014).

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”
GSP.RO

Soția lui Nicolae Dobrin: „M-au călcat în picioare, am fost aruncată în stradă cu copiii”

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism
HOROSCOP

Horoscop 19 ianuarie 2020. Săgetătorii sunt încărcați de sentimentalism