Mergi direct la conținut »
Amenzi de până la 20.000 de lei pentru bucureștenii care nu elimină ambrozia de pe terenuri
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Amenzi de până la 20.000 de lei pentru bucureștenii care nu elimină ambrozia de pe terenuri

Amenzi de până la 20.000 de lei pentru bucureștenii care nu elimină ambrozia de pe terenuri

Proprietarii de terenuri din București care nu își curăță proprietățile de ambrozie pot fi amendați cu până la 20.000 de lei, anunță Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Potrivit unui anunț al PMB, bucureștenii care dețin terenuri cu ambrozie vor primi o somație prin care li se va cere ca până pe 30 iunie să scape de aceasta, în caz contrar de la începutul lunii iulie se vor aplica amenzi de până la 20.000 de lei.

Amenzile sunt situate între 750 şi 5.000 de lei pentru persoanele fizice, respectiv între 5.000 şi 20.000 de lei pentru persoanele juridice.

„Întrucât este vorba despre o specie invazivă, extrem de nocivă prin efectul şi cantitatea de polen răspândită în atmosferă, anul trecut a fost actualizată legislaţia în domeniu (Legea nr. 62/2008 privind combaterea buruienii ambrozia şi Normele metodologice de aplicare aprobate prin HG nr. 707/2018) şi a fost iniţiată aplicarea la nivel local – prin adoptarea, la propunerea primarului general, Gabriela Firea, a HCGMB nr. 123/2019 privind aprobarea Instrucţiunilor de aplicare a prevederilor Legii nr.62/2018 şi a normelor metodologice”, precizează PMB într-un comunicat de presă.

Noua legislație prevede că „Sectoarele Municipiului Bucureşti au obligaţia de a identifica, în fiecare primăvară, terenurile infestate cu ambrozie, de a comunica PMB lista acestora şi de a transmite, până pe 5 iunie, notificări (somaţii) către proprietarii sau deţinătorii de terenuri, cu privire la obligaţiile legale ce le revin şi sancţiunile aplicabile. La rândul său, Primăria Capitalei a dispus ALPAB să ia toate măsurile legale astfel încât să elimine ambrozia din parcurile şi spaţiile verzi pe care le are în administrare, conform legislaţiei în vigoare. Proprietarii şi administratorii terenurilor care au primit notificare, au obligaţia ca, până la data de 30 iunie a fiecărui an, să desfăşoare lucrări de combatere şi distrugere a ambroziei. Ulterior aplicării lucrărilor, aceştia trebuie să informeze în scris autoritatea administraţiei publice locale pe raza căruia se află terenul infestat”.

Combaterea ambroziei se realizează prin cosirea repetată, manual sau mecanic, smulgerea în cazul unor suprafeţe izolate, efectuarea unor arături adânci şi discuiri pe terenuri agricole, cu excepţia erbicidării – în zonele de interes public.

În celelalte zone se poate aplica şi erbicidarea, însă limitat pe terenurile infestate, doar la recomandarea specialiştilor din cadrul Direcţiei pentru Agricultură a Municipiului Bucureşti şi sub directa îndrumare şi controlul specialiştilor din cadrul unităţilor fitosanitare pentru protecţia plantelor, pe toată perioada de vegetaţie.


Citește și: Câștigătorul la Loto 6/49 și-a ridicat premiul: „Cine face ca mine, ca mine să pățească”


 

 
 
Close
Close
Închide