Anca Neacsu, una din ultimele achizitii PRO TV, distribuita intr-un rol de coafeza in “Meseriasii”, a-nvatat de-a lungul timpului sa manance sanatos, iar acum spune ca preferatele ei pentru meniul unei zile sunt fructele si salatele de legume, pastele bologneze si copanele de pui la cuptor.
Marea ei slabiciune sunt dulciurile, asa ca nu este de mirare ca se pricepe sa le si prepare. “Stiu sa fac ciocolata de casa, papanasi, inghetata, placinta de mere, de dovleac si cu branza, baclava”, povesteste blondina.
La baclava ne-a dat chiar si reteta dupa care se ghideaza in bucatarie. Spune ca avem nevoie de un pachet de foi de placinta, 1/2 kg zahar, 150 g nuci, o lingura de scortisoara si 3 linguri de cacao. Nucile se taie bucatele mici, se amesteca apoi cu scortisoara, cacaoa si o lingura de zahar. Din restul zaharului se face siropul, care se va adauga la sfarsit (se amesteca zaharul cu un litru de apa, se pune pe foc si se lasa pana se incheaga, ca sa devina mai gros).
Se ia foaia de placinta si se taie in 4 fasii, iar fiecare fasie se unge cu ulei rece. Din 4 fasii se fac doua baclavale. Pe o fasie se pune o lingurita din amestecul de nuca, cacao, scortisoara si zahar, apoi se face un trigon prin rasucire, dupa care se pune si cea de-a doua fasie.
Se unge o tava cu ulei si se pun baclavalele la copt, apoi se toarna siropul si se lasa sa se insiropeze bine. Se servesc reci.