MENIU CAUTĂ

Ancheta în cazul procurorilor DNA Ploieşti, motivul revocării mandatului de arestare a lui Sebastian Ghiţă

Distribuie

Ancheta în cazul procurorilor care au investigat dosarul lui Sebastian Ghiţă a fost unul dintre motivele pentru care magistraţii Curţii de Apel Ploieşti au decis revocarea mandatului de arestare emis în lipsă pe numele fostului deputat. Judecătorii au apreciat că nu se poate face abstracţie de acuzaţiile aduse procurorilor (n.red - Lucian Onea și Mircea Negulescu) atunci când este în discuţie libertatea unei persoane.

„Curtea de Apel a verificat dacă obiectivitatea probelor strânse împotriva inculpatului pentru a justifica arestarea sa preventivă a fost vulnerabilizată de activitatea pretins infracţională de care sunt în mod verosimil şi legitim suspectaţi cei doi procurori concluzionând că (…) a fost afectată în substanţa sa legalitatea arestării preventive”, se arată în încheierea de şedinţă a Curţii de Apel Ploieşti.

Potrivit documentului citat, dovezile pentru instituirea în lipsă a detenţiei provizorii a lui Ghiță „ar fi fost produse prin fraude procesuale de o gravitate excepţională, în măsura în care se vor dovedi reale (…) şi de care nu se poate face abstracţie când în discuţie este pusă libertatea unei persoane acuzate de săvârşirea unor infracţiuni”.

Curtea de Apel Ploiești a revocat definitiv, săptămâna trecută, ultimul mandat de arestare preventivă existent pe numele lui Sebastian Ghiţă.

Documentul citat infirmă soluţia dată de instanţa de fond, Tribunalul Prahova, care dispusese menţinerea mandatului de arestare, judecătorii acestei instanţe considerând că acuzaţiile aduse procurorilor care au instrumentat cazul nu justifică revocarea măsurii preventive câtă vreme cei doi procurori nu au fost declaraţi vinovaţi printr-o sentinţă judecătorească definitivă.

În plus, judecătorul de la instanţa de fond a considerat că este necesară menţinerea mandatului de arestare în condiţiile în care persoanele audiate la Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie nu se numără printre martorii din dosarul lui Ghiţă.

„În dezacord cu susţinerile inculpatului, judecătorul de drepturi şi libertăţi de la prima instanţă a constatat că argumentele aduse în sprijinul cererii de revocare a măsurii arestării preventive nu constituie împrejurări apte să conducă la concluzia nelegalităţii măsurii, atâta timp cât persoanele audiate la Parchetul de pe lângă ÎCCJ – Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (…)  nu se regăsesc printre cele audiate în calitate de martori în dosarul în care a fost luată măsura în discuţie şi ale căror depoziţii să fi format judecătorului conducerea existenţei suspiciunii rezonabile a săvârşitii infracţiunilor”, se mai arată în documentul citat.

Judecătorii Curţii de Apel Ploieşti constată că instanţa de fond ar fi trebuit să verifice legalitatea arestării preventive, şi nu legalitatea administrării probelor.

„În consecinţă, soluţionarea corectă a cererii de revocare trebuia să se rezume la identificarea împrejurărilor noi ca premisă obligatorie pentru admisibilitatea cererii. (…). Nu se justifică în mod legal nicio măsură preventivă, cu atât mai puţin cea privativă de libertate dispusă de judecătorii cărora le-au fost prezentate probe strânse într-o astfel de procedură de investigare prin procedee probatorii denaturate, represiune nedreaptă, inducere în eroare a organelor judiciare”, mai precizează documentul citat.

În 7 martie, Curtea de Apel Ploiești a decis definitiv să revoce mandatul de arestare emis pe numele lui Sebastian Ghiță, astfel că fostul deputat se poate întoarce în România.

Citește și: VIDEO Interviu | Tatăl e pesedist din 1990 și primar în Roșiori, fiul a aderat la partidul lui Cioloș. Amândoi cred că „problema României sunt liderii incompetenți!”

Comentarii