De Alexandra Nistoroiu, Cătălin Tolontan,

“În versiunea online, Libertatea a prezentat și numele medicilor implicați, specializarea lor, angajatorul, valoarea amortizării mitei. Krka nu a negat documentele publicate, însă tuturor angajaților filialei române li s-a interzis să răspundă la întrebările presei, transmite Libertatea. Ulterior, Krka din Slovenia a trimis un răspuns oficial jurnaliștilor români, spunând că “Krka va lua măsuri decisive dacă angajații români au comis acte ilegale, frauduloase și corupte” – continuă articolul din cotidianul Delo.

Captură din articolul publicat de cotidianul Delo

“Reporterii români de investigație de la ziarul Libertatea dezvăluie cum Krka a mituit medicii români pentru prescrierea produsului lor Ginko Biloba de mulți ani. Au obținut mii de documente și mărturii de la angajați care sugerează un sistem de luare de mită, unii doctori angajându-se chiar în câte cutii vor prescrie într-o lună, înainte ca pacientul să intre chiar în birou”, scrie 24ur, preluând reportajul realizat de televiziunea slovenă Kanal A.

Captură după reportajul realizat de televiziunea slovenă Kanal A

“Au folosit diferite metode de luare a mitei, în funcție de perioadă, spune jurnalista de investigație Alexandra Nistoroiu: La sfârșitul anilor 90 și începutul anilor 2000, agenții de vânzări primeau banii în conturile lor, sub forma unui bonus, din care distribuiau cash medicilor. Apoi au început să semneze contracte de sponsorizare în care spuneau cum compania sponsorizează activitatea medicală a medicului”, mai completează cei de la 24ur. 

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea
Recomandări

Tolo: Cum s-au furat peste noapte recipientele de dezinfectant de mâini din Spitalul Colțea

 

Televiziunea Kanal A a dedicat două reportaje anchetei Libertatea, atât în ziua publicării primul episod, 14 ianuarie, cât și la 15 ianuarie. 

Și ziarul economic Finance din Slovenia a preluat ancheta Libertatea, titrând: “Compania farmaceutică slovenă KRKA a mituit medicii români pentru prescrierea Bilobil. Acest lucru se întâmplă de mai bine de un deceniu, potrivit jurnaliștilor români de la ziarul Libertatea”.

Captură după siteul televiziunii publice RTV SLO

Astăzi și televiziunea publică RTV SLO a preluat investigația Libertatea. 

“Cea mai mare companie farmaceutică slovenă Krka s-a aflat într-o aventură de luare de mită. Ziarul român Libertatea a dezvăluit că angajații filialei românești a lui Krka au mituit medicii de câțiva ani în schimbul prescrierii medicamentelor”, începe versiunea online a materialului difuzat de televiziunea publică.

VIDEO cu reportajul realizat de televiziunea RTV SLO.

Citeşte şi:

DOCUMENTE INTERNE. O mare companie pharma din România, KRKA, mituiește de peste 10 ani medicii și are rubrică de „Amortizare” în excel-ul șpăgii!

În urma dezvăluirilor Libertatea privind mituirea medicilor, angajații KRKA au primit interdicție să discute cu presa

Medicii care prescriau multe medicamente de inimă de la KRKA primeau ”inimioare” în Excel și bani pe contracte de sponsorizare fictivă!

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul
GSP.RO

Medicul Virgil Musta, din spitalul timișorean cu cei mai mulți pacienți vindecaţi, ne dă 13 sfaturi esențiale în lupta cu coronavirusul

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate
HOROSCOP

Horoscop 1 aprilie 2020. Leii își pun singuri bețe în roate