Atenţie, să nu vă luaţi o mare ţeapă! ”Bancnota eclipsei” valorează… doar 4 lei!

18 februarie 2016 18:30 De: ,

Societatea funcţionează de cele mai multe ori mimetic; oamenii se iau unii după alţii ca oile şi se duc spre… ”bancnota eclipsei”. Ultima modă pe Internet este tranzacţionarea aceastei bucaţi de plastic la preţuri de 500 de ori mai mari decât cel real. Speciliştii spun că este o manipulare a pieţei şi că cineva se va păcăli.

 

Bancnota din plastic a fost lansată într-un număr de câteva milioane de bucăţi în 1999 şi a fost retrasă din circulaţie la denominare, în anul 2005. De câteva luni, a apărut un zvon că ar fi devenit brusc valoroasă! Imediat au început să circule oferte de vânzare ale acestor piese, în toată ţara.

Pe 26 ianuarie, de pildă, se scoteau la vânzare: ”100 buc bancnote necirculate – serii consecutive”. Vânzătorul accepta şi test de autenticitate la banca, adică era bazat! Preţul: 9.999 de lei, toate!

Tot în acea zi a fost anunţată scoaterea la vânzare a 200 de asemenea bancnote, tot în Bucureşti, la preţul de 8.888 de lei toate, cu test de autenticitate la cererea clientului. Ulterior, s-a mai scos la vânzare un lot de 92 de bancnote ale eclipsei, la Ştefăneşti, la preţul total de 22.289 de lei!

Între timp, moda a prins în vârtejul ei tot mai mulţi posesori de bancnote ale eclipsei scăpate ca prin minune de ”denominare”.

Schimbă bancnota cu articole de menaj

Ieri, bancnota era oferită la preţul de 40 de lei bucata în Ploieşti, dar şi la preţul de 2.000 de lei bucata în Bucureşti, pe motiv că ”este seria 001A47”. Tot la Bucureşti, o altă ofertă era de 100 de lei per bucată. Sub ea, un alt bucureştean cerea 40 de lei bancnota, ”originală 100/100”! Un alt bucureştean aşteaptă ”oferte serioase” pentru asemenea plastice la preţul de 1 leu bucata.

”Pentru colecţionarii care vor să investească în viitor” un vânzător din Aiud oferea ieri bancnota eclipsei la preţul de 450 de lei bucata.

Un braşovean cerea 260 de lei pentru o bancnotă, ”sau schimb cu articole menaj, scule de garaj etc.”.

La Petroşani, un anunţ scotea pe piaţă o bancnotă a eclipsei la preţul de 1.200 de lei, pe motiv că ”este utilizată”, adică e mai şmecheră decât cele neutilizate…

”Valoarea reală a acestor bancnote este de 4 lei bucata. Cineva a avut interes să vândă multe deodată şi a lansat aceste zvonuri care să ridice piaţa. Dar ele nu reprezintă o raritate şi nu sunt valoroase, eventualii cumpărători se vor păcăli”, ne-au explicat reprezentanţii ”Societăţii Numismatice Române” din Bucureşti.

Banca Naţionala a României a emis, cu ocazia eclipsei totale de Soare, un fenomen astronomic foarte rar, o bancnotă specială, de 2000 de lei. Aceasta a fost prima bancnota cu polimeri emisă în România, dar şi în Europa.bancnota eclipsei 2

Loading...
Vezi ultimul video postat pe libertatea.ro
Citește ultimele ȘTIRI pe Libertatea.ro