Mergi direct la conținut »
Avioanele IAR 99 Șoim nu mai decolează, după accidentul din Bacău. Parchetul Militar a demarat o investigație
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Avioanele IAR 99 Șoim nu mai decolează, după accidentul din Bacău. Parchetul Militar a demarat o investigație

Avioanele IAR 99 Șoim nu mai decolează, după accidentul din Bacău. Parchetul Militar a demarat o investigație

Ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor, a declarat că niciunul dintre avioanele IAR 99 Șoim nu mai decolează după accidentul din Bacău în care doi piloți s-au catapultat. Decizia a fost luată până când vor fi stabilite cauzele care au dus la producerea incidentului aviatic.

Întrebat într-o intervenţie la România TV dacă se mai ridică de la sol vreun avion IAR 99 Șoim, tipul care s-a prăbușit, ministrul Apărării a afirmat: „Deocamdată nu, sunt la sol până când ne lămurim ce s-a întâmplat”.

Mihai Fifor nu s-a pronunțat în privința cauzelor care au dus la producerea incidentului aviatic, pe motiv că există o investigație a Parchetului Militar este în desfășurare, notează Agerpres.ro.

Ministrul Apărării a mai afirmat că avionul IAR 99 Șoim care s-a prăbuşit era unul cu dublă comandă, care efectua un „zbor de verificare tehnică”.

Fifor și-a exprimat bucuria că cei doi piloți sunt „sunt stabili şi conştienţi”.

O aeronavă de tip IAR 99 Şoim cu dublă comandă, din Baza 95 Aeriană „Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu” de la Bacău, s-a prăbuşit luni, în jurul orei 13,30, în zona localităţii Nicolae Bălcescu.

Cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze şi au fost recuperaţi, starea lor fiind stabilă.

„Comandorul Marcel Breşug, şeful de stat major al Bazei 95 Aeriană ‘Erou căpitan aviator Alexandru Şerbănescu’, şi căpitan-comandorul Iulian Pena, instructor-şef zbor în cadrul aceleiaşi unităţi militare, s-au catapultat astăzi, 16 iulie, în jurul orei 13,30, la 5 kilometri vest de localitatea Nicolae Bălcescu din judeţul Bacău, deasupra Lacului Galbeni. Piloţii au fost recuperaţi de echipele de căutare-salvare ale bazei aeriene şi se află în stare stabilă. Un elicopter SMURD execută deja, la această oră, un zbor pentru evacuarea primului dintre piloţii recuperaţi către Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ‘Dr. Carol Davila’, din Bucureşti, urmând ca cel de-al doilea să fie transportat la acelaşi spital cu un avion de tip C-27J Spartan, din cadrul Forţelor Aeriene Române, configurat pentru evacuare medicală”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării.

Din ordinul ministrului Apărării Naţionale, a fost numită o comisie de investigaţie tehnică pentru cercetarea împrejurărilor producerii incidentului aviatic.


Citește și Audierile la DNA, absențe motivate. Cât a chiulit Dragnea de la serviciul public și cum a transformat Parlamentul în Partid


 

Close
Închide
  Close