MENIU CAUTĂ
13 Feb. 2018 14:51 , de Daniel Ionașcu

Banca Mondială: Modernizarea Fiscului s-a blocat în octombrie 2017 din cauza ”lipsei de angajament politic”

Distribuie

Proiectul de modernizare a Fiscului s-a blocat din cauza ”lipsei de angajament politic” începând cu luna octombrie 2017, chiar dacă anterior au fost constatate o serie de progrese, arată raportul Băncii Mondiale privind progresul programului.

Reamintim, fostul ministru de Finanțe Ionuț Mișa declara că Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu a cheltuit niciun leu pe sistemele IT, ci doar pe consultanță.

Ei bine, raportul Băncii Mondiale subliniază o serie de progrese, dar și blocarea acestuia.

'Pe durata implementării proiectului, RAMP a dus la îmbunătățirea procedurilor ANAF și a oferit cursuri de perfecționare pentru mai mult de 500 de angajați.

Capacitatea de analiză a ANAF a fost îmbunătățită, în prezent diferența fiscală fiind calculată pe o bază anuală. Capacitatea de prognoză a veniturilor a crescut, a fost dezvoltată strategia de conformare voluntară. ANAF și-a consolidat integritatea gestiunii, controalele interne, tehnicile de audit și măsurile antifraudă s-au îmbunătățit'.

Însă după această laudă vine și esența:

'Cu toate acestea, proiectul s-a blocat după finalizarea primei etape a achiziției sistemului de management al veniturilor bugetare, în jurul lunii octombrie 2017. După la această dată, nici o altă inițiativă nu a avansat din cauza lipsei de angajament politic față de reforme.

Oricum, România încă se confruntă cu o serie de provocări în administrarea fiscală în măsura în care continuă să colecteze cele mai mici venituri ca procent din PIB și înregistrează cel mai mare declalaj la colectarea TVA din întreaga UE.

ANAF trebuie să unifice toate informațiile deținute despre contribuabili și să introducă un sistem sofisticat de analiză de risc care să vină în sprijinul eforturilor antifraudă.

Nu în ultimul rând, ANAF trebuie să-și modernizeze sistemele informatice critice, inclusiv să rezolve urgent mentenanța sistemelor IT, să obțină licențe de operare, să completeze dotările hardware și să rezolve problemele de securitate a datelor și problemele de personal.

Aceste provocări rămân importante, indiferent de soarta proiectului RAMP', potrivit raportului, citat de Cursdeguvernare.ro.

În octombrie, ministru al Finanțelor era Ionuț Mișa, dar Cabinetul Mihai Tudose a fost înlocuit cu Guvernul Viorica Dăncilă, ministru al Finanțelor fiind acum Eugen Teodorovici.

Loading...
Comentarii