Aproape toate marile instituții de credit din țara nordică au anunțat scăderea temperaturilor în sucursalele bancare, potrivit unui sondaj realizat de către portalul danez FinansWatch.
La Arbejdernes Landsbank, a șasea bancă din Danemarca după mărime, pături au fost furnizate unui număr de 1.800 de angajați, în cazul în care li se va face frig, potrivit lui Peter Froulund, purtător de cuvânt al băncii.
Spar Nord Bank, a cincea bancă daneză, face disponibile pentru angajați stocuri de pături, jachete și bluze pentru cei 1.600 de angajați ai săi.
„Acestea sunt haine pe care în mod normal le înmânăm clienților, dar angajații noștri le pot folosi dacă doresc”, a spus Neel Rosenberg, purtător de cuvânt al instituției de credit.
De ce se face plafonare
Mai multe state europene au luat măsura plafonării temperaturilor din clădiri, atât pe vară, cât și iarna, pentru a reduce consumul de energie electrică și gaze naturale.
Prețurile la energie și gaze au ajuns la niveluri-record în această vară, după ce Rusia a redus și apoi a oprit livrările de gaze către Europa prin intermediul gazoductului Nord Stream.
Măsura de plafonare a temperaturilor și reducerea consumului de energie a fost susținută pentru ca statele europene să înmagazineze suficiente gaze naturale pentru sezonul de iarnă.
De asemenea, scăderea consumului împinge și prețurile în jos.
Depozite aproape pline
Conform datelor Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze din Uniunea Europeană sunt pline în proporție de 86,46%, iar cele din Danemarca sunt la 95% din capacitate.
Danemarca extrage gaze naturale din zăcămintele din Marea Nordului, dar are nevoie și de gaze de import din Rusia.
Planul de la Copenhaga
Statul a anunțat planuri de eliminarea a importurilor ruse prin creșterea producției proprii, dar principalul zăcământ din care va fi extras gazul suplimentar va fi redeschis abia în 2024, cu nouă luni întârziere față de estimarea inițială, scria în august Reuters.