MENIU CAUTĂ

GALERIE FOTO / Bătălia tancurilor în poligonul Smârdan din Galaţi. Blindatele românești şi cele americane au deschis focul cu muniție reală

Bătălia tancurilor în poligonul Smârdan din Galaţi. Trupele americane trimise în România din Kansas, Statele Unite ale Americii, îşi încheie misiunea. Împreună cu colegii lor din cadrul Batalionului 284 Tancuri ”Cuza Vodă” din Galați, au participat la ultimul exercițiu comun, o luptă a tancurilor. Spectaculoasele mașini de luptă românești TR85 M1 şi puternicele tancuri americane Abrams M1 au simulat o ofensivă şi au tras cu muniție reală. Exercițiul, nu de foarte mari dimensiuni, a fost programat cu mult timp înainte şi face parte din seria de operațiuni comune româno-americane menite să descurajeze o eventuală agresiune asupra granițelor tării. Soldaţii americani din Kansas urmează să fie înlocuiți de colegii lor din statul Texas, ca parte a operațiunii numite „Atlantic Resolve”. 

Războiul blindatelor grele

O mână de militari români stau încolonați în fața unui cort amenajat la intrarea în poligonul din Smârdan. Este puțin trecut de ora opt. Soldații își așteaptă comandantul. Hărțile şi planurile exercițiului sunt deja făcute şi stau lipite pe o planșă montată în bătaia vântului.

comandantul companiei de tancuri în poligonul Smârdan

Comandantul companiei de tancuri, în poligonul Smârdan

Din depărtare, se aud motoare turate şi, dintr-un nor de praf, apar brusc trei tancuri americane Abrams M1. Între timp, mecanicii bătrânelor TR – 85 M1 fac ultimele pregătiri.

Exercițiul pe care îl au de făcut nu presupune o desfășurare impresionantă de forțe. Este vorba despre precizie. „Dacă toată lumea este pregătită, atunci să dăm drumul exercițiului”, spune comandantul român. „Este ultimul nostru antrenament comun cu muniție reală, înainte de a ne întoarce acasă, în Statele Unite ale Americii”, a adăugat omologul său american.

Este o nouă generație de tanchiști, care se antrenează pe tehnică veche, dar care aplică o filosofie de luptă nouă, comună cu partenerii lor americani. Brigăzile de tancuri americane s-au obișnuit deja cu poligoanele românești. Sunt aici de la începutul anului 2016, atunci când administrația Obama a suplimentat bugetul Pentagonului pentru intensificarea operațiunilor militare din Europa. La vremea respectivă a fost considerat un mesaj transmis Rusiei, pentru a descuraja eventualele escaladări ale conflictului din Ucraina.

Militarii români şi americani discută în poligonul Smârdan

Militarii români şi americani discută în poligonul Smârdan

După atâtea exerciții, antrenamentele cu armata americane au devenit o obișnuință pentru tanchiștii români. Justice Eagle 18 a avut un scenariu care nu a inclus mai mult de 100 de militari. Scopul principal este de a crește compatibilitatea dintre cele două armate, membre NATO.

O mică parte dintr-o unitate mecanizată americană din Fort Bliss, Texas se pregăteşte să ajungă în România. Atlantic Resolve este un proiect mai mare, care include şi Polonia, Lituania, Bulgaria şi Germania. În total, sunt aproape 3.500 de militari, 85 de tancuri Abrams M1, 125 de vechicule de luptă Bradley, 12 elicoptere Chinook şi 53 Black Hawks.


Citește și:

Submarinul cu care ar fi fugit Hitler în America de Sud a fost descoperit pe fundul mării lângă Danemarca

Citește mai multe despre Armata Romaniei și Romania pe Libertatea.

Comentarii