De Daniel Ionașcu,

Plângerea a venit ca urmare a faptului că adoptarea taxei pe activele bancare a dus în decembrie la scăderea masivă a acțiunilor Băncii Transilvania, a doua bancă din România ca mărime, după BCR. BERD a cumpărat acțiuni la BT încă din 2001.

BERD are acțiuni la mai multe instituții financiare din România, iar scrisoarea BERD către Guvern a fost adusă în discuție de către guvernatorul BNR Mugur Isărescu luni.

Isărescu a spus că mulți acționari au cumpărat titluri ale Băncii Transilvania pe bursă datorită credibilității oferite de către BERD.

Potrivit sursei citate, un purtător de cuvânt al BERD a confirmat că instituția a trimis o scrisoare împreună cu IFC.

Pe lângă Banca Transilvania, BERD a cumpărat anul trecut și un procent de 19% din fosta Piraeus Bank, actualemente rebotezată First Bank.

Ordonanța taxelor

„Taxa pe lăcomie” a fost adoptată prin celebra OUG 114, adoptată de Guvern la finele anului trecut. Aceasta instituie o taxă pe activele bancare care să fie plătită dacă indicele ROBOR depășește 2%.

Un raport al BNR arată că aceasta afectează puternic profitabilitatea sistemului bancar, iar un număr de bănci ar putea avea chiar probleme din cauza ei.

Taxa pe activele bancare a dus inclusiv la scăderea leului față de euro, acesta din urmă ajungând la începutul anului la noi recorduri în fața monedei naționale.

Pe lângă aceasta, autoritățile au mai impus o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor din energie, o alta tot de 2% în sectorul jocurilor de noroc și una de 3% în telecomunicații.

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D
GSP.RO

Îl mai recunoașteți? Cum arată acum un celebru milionar român, după operații estetice și efecte speciale :D

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri
HOROSCOP

Horoscop 15 decembrie 2019. Gemenii pot ieși din rutina propriilor temeri