De Valentina Postelnicu,

Realitatea parlamentară a arătat, la vot, că PNL nu reuşeşte să coaguleze o majoritate pentru adoptarea acestor proiecte.

Punerea pe ordinea de zi a acestor propuneri legislative a eşuat, în comitetul liderilor, unde se ţine cont de ponderea partidelor în plen.

Astfel, PSD şi Pro România s-au abţinut la vot.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, afirma, de altfel, că social-democraţii se vor abţine în acest caz, pentru a nu se amesteca în negocierile şi calculele noii majorităţi parlamentare. „PSD e neutru ca Elveţia”, spunea Ciolacu, la Parlament.

Minorităţile naţionale s-au abţinut, la rândul lor, iar UDMR-ul, în mod suspect, nu a venit deloc la şedinţa comitetului liderilor din Camera Deputaţilor.

Cătălin Drulă, de la USR, a explicat votul din comitetul liderilor.

„Cu votul de abținere al lui Ponta și PSD și cu absența UDMR, au fost respinse solicitările USR de introducere pe ordinea de zi ale:
1) Fără Penali
2) Vot în 2 tururi
3) Abrogare recurs compensatoriu

Pentru că am primit întrebări cum funcționează Comitetul Liderilor: fiecare lider votează cu ponderea grupului său în Comitet. Deciziile se iau cu majoritate (adică ponderea grupurilor care votează „pentru” trebuie să fie mai mult de jumătate din totalul celor care votează).

USR (27) + PNL (69) + PMP (13) + Minorități (17) = 126 deputați
Ponta (43) + PSD (132) = 175 deputați

126 este mai mic decât 175 deci solicitarea a fost respinsă.

Doar la Fără Penali, minoritățile au votat pentru, la celelalte două au refuzat să voteze (vot în 2 tururi, abrogare recurs compensatoriu).

Practic Ponta+PSD pot controla agenda Camerei Deputaților în prezent. Și au făcut-o respingând toate aceste proiecte bune pentru cetățeni”, a spus el.

Barna: „Ieșirea din criză nu este mandatul USR, este asumarea de către Ludovic Orban !”

Liderul USR Dan Barna a afirmat, la Parlament, că dacă nu există o majoritate înseamnă că există o criză majoră.

„Dacă există o majoritate nu e niciun fel de dubiu că aceste măsuri pot fi adoptate. Dacă nu se va realiza ceea ce s-a discutat înseamnă cu nu avem majoritate și nu avem ce vota”, a spus Dan Barna, referitor la votul USR pentru învestirea Guvernului.

Președintele USR a menționat că ieșirea din criza politică nu este responsabilitatea USR ci a președintelui Klaus Iohannis și a premierului desemnat.

„Oricât se încearcă construirea argumentului că învestirea guvernului stă în USR, nu este așa. Dacă nu există majoritate nu o să fie din vina USR. Dacă premierul desemnat nu poate să își constituie o majoritate (care să poată adopta și legile cerute de USR) nu poate fi învestit. Criza politică nu poate fi închisă sau deschisă de USR oricât s-ar încerca asta. Ieșirea din criză nu este mandatul USR, ieșirea din criză este asumarea de către Ludovic Orban că obiectivele noastre sunt obiectivele celui care face majoritate.”, a spus Barna.

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”
GSP.RO

Anamaria Prodan, atac devastator la Gică Hagi: „Probabil oamenii nu au curajul să-i spună în față”

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări
HOROSCOP

Horoscop 22 noiembrie 2019. Peștii sunt asaltați de solicitări