La studiu au participat 720 de bloggeri, chestionarele fiind trimise, într-o primă fază, către toţi bloggerii aflaţi în poziţiile fruntaşe din trafic.ro, zelist.ro sau t5.ro din acea perioadă, urmând ca, după ce a acoperit o mare parte din respondenţii din această zonă, să fie făcut public tuturor bloggerilor din România, folosind canalele media sociale cele mai utilizate din ţară: Twitter, Facebook şi bloguri.
Rezultatele BR 2009 arată că 10% dintre bloggerii respondenţi au început să scrie pe blog înainte de 2006, cel mai bun an pentru blogosferă din acest punct de vedere fiind 2008 cu 30%. În 2009 ritmul de creştere a fost încetinit cu 3%, doar 27% dintre respondenţi lansându-şi blogul în plină criză financiară. Studiul mai arată că 29% dintre respondenţii studiului scriu (şi) pe un blog de nişă, 8% scriu pe blogul companiei, în timp ce 19% petrec peste trei ore zilnic pe blog.
Pe de altă parte, 76% dintre respondenţi sunt de părere că subiectele politice au avut cel mai mare impact în blogosferă (2009 a fost un an electoral), urmate de mondenităţi (39%), new-media şi divertisment, fiecare cu 31% dintre răspunsuri. La polul opus s-au situat subiectele din turism şi religie, amândouă obţinând câte 4% dintre răspunsuri.
Totodată, 23% dintre respondenţi scriu pe blog în fiecare zi, în timp ce 8% dintre bloggeri folosesc telefonul mobil pentru diverse activităţi legate de blogging iar 62% dintre bloggeri scriu despre branduri şi produsele sau serviciile oferite de acestea.
Potrivit BR 2009, 10% dintre bloggerii respondenţi au câştigat anul trecut peste 1.000 de euro. Un calcul simplu, care ia în considerare doar sumele minime obţinute, dar şi o medie de 100 de euro pentru bloggerii care au declarat venituri sub 1.000 de euro, arată că, în România, în 2009, blogging-ul a devenit o mică industrie care a generat, cel puţin la nivel declarativ, circa 300.000 de euro. Pe de altă parte, doar 3% dintre respondenţi au declarat că blogging-ul reprezintă principala lor sursă de venit.