Astfel, noul șef de personal – o funcție-cheie pentru funcţionarea reşedinţei şi birourilor oficiale ale prim-ministrului britanic – va fi Stephen Barclay, în prezent secretar de stat şi cancelar al ducatului Lancaster, care îl înlocuiește pe Dan Rosenfield.
Cea de-a doua numire vizează postul de director al Departamentului de comunicare, care va fi preluat de Guto Harri, fost jurnalist al BBC şi fost şef de presă al lui Boris Johnson pe vremea când actualul lider conservator era primar al Londrei, după ce Jack Doyle, despre care se crede că a participat la una din aceste petreceri, a demisionat joi.
„Schimbările pe care le anunţ astăzi în echipa mea vor îmbunătăţi modul în care funcţionează Numărul 10 (de la Downing Street), vor consolida rolul cabinetului şi al colegilor mei de partid şi vor accelera misiunea noastră definitorie pentru a reechilibra ţara”, a declarat Boris Johnson.
Demisiile celor cinci colaboratori ai șefului guvernului britanic au venit joi și vineri, cea mai răsunătoare fiind plecarea directoarei Unității de Politici Publice, Munira Mirza, cea care a fost ani la rândul aliata lui Boris Johnson.
Și colega lui Mirza, Elena Narozanski, și-a dat demisia, fără a preciza motivele, în timp ce Jack Doyle, Dan Rosenfield şi secretarul personal al lui Boris Johnson, Martin Reynolds, figurează printre oficialităţile de la 10 Downing Street implicate în petrecerile din anii 2020 şi 2021, anchetate în prezent de către poliţie pentru presupusa încălcare a restricţiilor sanitare.
Boris Johnson a stârnit furia britanicilor după ce The Guardian a publicat o fotografie în care premierul apare la o masă alături de trei persoane, printre care și soția lui, iar 13 oameni se aflau în apropiere. Imaginea a fost surprinsă pe 15 mai 2020, când Marea Britanie era în timpul primului lockdown, iar printre regulile impuse atunci era aceea că doar două persoane pot socializa în spații deschise, păstrând distanța fizică între ele.
Ulterior, presa britanică a scos la iveală informații despre alte două petreceri care au fost organizate în Downing Street de către personalul biroului lui Boris Johnson, chiar în seara dinaintea înmormântării prințului Philip, din aprilie anul trecut, când astfel de interacțiuni sociale erau interzise.
Dezvăluirile au pus o presiune constantă pe Boris Johnson, căruia opinia publică și opozanții din Parlament i-au cerut demisia din funcția de premier.