Vacanţele în Deltă sunt scumpe, iar un sejur nu înseamnă mare lucru fără măcar o plimbare cu barca prin mlaştinile de stuf, papură şi rogoz, plimbări în timpul cărora ai parte de privelişti unice, cu nuferi şi păsări exotice. Iată că, începând de anul acesta, ne putem bucura de paradisul Deltei prin programele “Vacanţe în Deltă pentru toţi românii” şi “Delta pentru seniori”. Vorbim despre sejururi de 4 nopţi/5 zile în care sunt incluse transportul cu autocarul de la Bucureşti (şi retur), transferul cu barca până la hotel, masa tip demipensiune, acces la piscină şi posibilitatea de a pescui de pe ponton. Sezonul vacanţelor se deschide pe 15 aprilie şi durează până pe 15 octombrie. Cazarea se face într-un complex de 3* situat la Uzlina, unde se ajunge cu barca, de la Murighiol.
Din Murighiol se ajunge uşor la cetatea Halmyris
Murighiol este situat la 38 de kilometri de Tulcea, între ţărmul estic al Lacului Razelm şi braţul Sfântu Gheorghe. Numele său este turcesc şi înseamnă “lac violet”. Asta, pentru că apa din ghiolul din apropiere are reflexii ce bat în liliachiu. Pe vremuri, se numea Salmorus şi era o localitate a provinciei Scythia. Azi, cei mai mulţi locuitori ai Murighiolului fac agricultură, pescuiesc şi, din când în când, oferă servicii turistice. Sau agroturistice. La doi kilometri, mergând către Dunavăţ, se află cetatea romano- bizantină Halmyris. De formă trapezoidală, a fost întinsă pe două hectare, a avut 15 turnuri şi trei valuri de apărare. Azi se mai văd Poarta de Nord, Poarta de Nord-Vest şi Poarta de Vest, dar şi termele sau Basilica paleocreştină, cu a ei criptă martirică, în care erau adăpostite osemintele lui Epictet şi Astion, creştini martirizaţi în cetate pe vremea lui Diocleţian.
La Letea vă aşteaptă cai, zimbri, pelicani şi ţestoase
Una din cele mai frumoase plimbări cu barca vă duce la Letea, cea mai nordică pădure subtropicală din Europa. Protejată din 1930, Rezervaţia Pădurii Letea se întinde pe mai bine de 5.200 de hectare, dintre care doar jumătate sunt împădurite. Cealaltă jumătate este reprezentată de dune sau depresiuni cu vegetaţie de stepă. Lianele se încolăcesc pe trunchiurile copacilor, iar nuferii galbeni întregesc tabloul sublim. Printre desişurile verzi, aveţi toate şansele să vedeţi diverse animale sălbatice – vulpi, cai sălbatici, şerpi sau ţestoase. Însă probabil zimbrii vă vor încânta cel mai mult. Şi spectacolul pelicanilor este absolut fascinant, cu zborul lor, în stoluri imense, deasupra luciului apei. Când pescuiesc, formează un cerc care se strânge din ce în ce mai mult. Bătăile lor din aripi sperie peştii. Când îşi învârt capul în semicerc, cu ciocul deschis, sunt în plin proces de pescuit.
Să nu vă lipsească din bagaj spray-ul antiinsecte!
Delta e un paradis cu… insecte, aşa că spray-urile repelente sunt obligatorii. Ţânţarii apar spre seară, când nu este indicat să ieşiţi la aer fără protecţie. Tăunii sau viespile vă pot lua prin surprindere în orice moment al zilei, dacă plouă. Dacă aveţi chef să înotaţi, gândiţi-vă că Dunărea e un fluviu cu debit destul de mare, iar în lacuri vă puteţi bloca în smârcuri. Dacă aveţi nenorocul să vă treziţi cu o lipitoare pe corp, nu trageţi de ea, se desprinde foarte greu şi poate provoca leziuni sau chiar o hemoragie mai mică. Ar fi bine să aveţi nişte sare la voi, pe care s-o presăraţi în zona cu probleme, iar lipitoarea va cădea singură.
Oferte
– “Delta pentru Seniori” porneşte de la 399 de lei/persoană. Detalii, pe www. besttourism.ro, telefon 031.226.33.25.
– “Vacanţe în Deltă pentru toţi românii” porneşte de la 449 de lei de persoană. Detalii, la agenţia Gulliver Tours, www.gullivertours.ro, 021.794.75.07.
Tarifele includ: transport cu autocarul (plecare din Bucureşti), transfer cu barca Murighiol- Uzlina, cazare 4 nopţi în complexul Gulliver Delta Resort 3*, masa în regim demipensiune tip bufet (toate mesele conţin preparate cu specific pescăresc), acces gratuit la piscină, acces gratuit la locul de joacă pentru copii şi posibilitatea de a pescui de pe pontonul hotelului.