„Capra neagră (Rupicapra rupicapra) are habitatul în zonele stâncoase montane din Europa. Grație musculaturii foarte dezvoltate și a copitelor despicate, capra neagră se poate deplasa cu ușurință în zone stâncoase, inaccesibile altor specii, de unde-și procură hrana și se refugiază din fața prădătorilor. Ele se hrănesc cu măceșe alpine, muguri și vlăstari de foioase sau conifere, frunze de plante diferite, iar iarna, caprele consumă mușchi sau licheni”, se arată în postarea Administrației Parcului Național Retezat.
Parcul Naţional Retezat are o populaţie bogată de capre negre, arată un raport al Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, citat de Adevărul. „Pe raza parcului, specialiştii estimează un număr de peste 200 de capre negre. România are o populaţie dezvoltată de capre negre, specialiştii în cinegetică estimând-o la peste 7.000 de exemplare”, informa Romsilva, după cea mai recentă acţiune de monitorizare.
Capra neagră are o înălţime de până la 130 de centimetri şi o greutate de până la 50 de kilograme, putând trăi până la 20 de ani. Caprele trăiesc în grupuri de până la 30 de exemplare, structura grupurilor fiind schimbată în funcţie de anotimp.
Parcul Național Retezat, unul dintre cele 22 de parcuri naționale și naturale administrate de Romsilva, este situat în sud-vestul țării, în județul Hunedoara. Are o suprafaţă de 38.047 de hectare, din care 19.988 de hectare sunt păduri, 9.893 de hectare fiind în zone de protecţie strictă sau integrală.
Parcul Naţional Retezat asigură un echilibru al faunei, aici existând prădători mari, precum ursul, lupul sau râsul, dar şi animale erbivore, între care capra neagră, cerbul şi căprioara sau omnivore, precum mistreţul. Aici trăiesc 185 de specii de păsări şi pot fi găsite 1.190 de specii de plante, din care 90 sunt specii endemice. Pe raza parcului sunt 80 de lacuri şi tăuturi, inclusiv Lacul Bucura, cel mai întins lac glaciar din ţară, şi Lacul Zănoaga, cel mai adânc lac glaciar din România.
- Dacă vrei să cunoști mai multe despre fauna din România, vezi curiozități despre pisica salbatica, lucruri surprinzatoare despre bursuc sau informații despre vidra.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro