Se zice ca un pahar de vin pe zi este sanatate curata – viata lunga, buna dispozitie si risc mai mic al bolilor de inima. Pe de alta parte, consumat in exces, alcoolul devine catastrofal pentru organism, poate duce la cancer, la atac de cord, sau provoaca afectiuni ale ficatului. Sa stii cum, ce si cat sa bei astfel incat sa te mentii pe linia de plutire, este o adevarata arta.
Bauturile alcoolice joaca un rol insemnat in alimentatia si in viata celor care le consuma. In randul celor ce beau moderat s-a inregistrat o rata mai scazuta a mortalitatii, atat fata de bautorii inraiti, cat si fata de abstinenti. Pana la patru pahare de vin pe zi. Atat este suficient pentru a reduce cu 35% riscul bolilor de inima.
De asemenea, va protejeaza impotriva bolii Alzheimer, contine calorii ce furnizeaza o energie aproape instantanee, reduce coagularea sangelui si creste nivelul de antioxidanti. Pe de alta parte, consumata in exces, bautura ataca ficatul, contribuie la obezitate (obisnuita fiind burta bautorului de bere) si afecteaza fetusul femeilor insarcinate.
Potrivit publicatiei Mancarea si sanatatea, aparuta la editura Reader’s Digest, in cazul in care consumul de alcool este impartit pe parcursul mai multor zile pe saptamana, ficatul va fi solicitat mai putin decat in reprizele concentrate. Betiile ocazionale pot duce la neregularitati sau chiar crize cardiace, foarte rar ajungandu-se chiar la moarte subita. Cateodata un singur pahar este prea mult atunci cand luati anumite medicamente sau manuiti vreun aparat.
Pentru a vedea in ce limite va incadrati, calculati cate pahare puteti consuma intr-o saptamana fara sa existe riscuri. Doza maxima recomandata este de 3-4 unitati pe zi pentru barbati si 2-3 unitati pe zi pentru femeile care nu sunt insarcinate. O unitate este echivalentul unei jumatati de halba de bere, al unui pahar mic de vin, de sherry sau de bautura spirtoasa.
Stiati ca:
– Berea tare contine de peste doua ori caloriile celor mai multe sortimente l Sofatul cand sunteti mahmur poate fi la fel de periculos ca si sofatul in stare de ebrietate, deoarece concentrarea se reduce cu pana la 20% l Hameiul care da berii gustul amar provine de la o vita inrudita cu canabisul
– Absorbtia alcoolului are loc intre 15 si 90 de minute dupa consumare
– Orice alcool este mai rapid absorbit daca este combinat cu apa tonica sau apa minerala.
Tipul bauturii Unitati Consumul maxim saptamnal Calorii
Barbati Femei
Spirtoase 1 21-28 unitati 14-21 unitati 50 la o masura
– o masura de bar
(25 ml)
Sherry sau porto 1 21 unitati 14 unitati 75 la o masura
– o masura de bar
(50 ml)
Vin – o masura 1-2 12-21 unitati 8-14 unitati alb, dulce:
de bar (125 ml) 100 la un pahar
Bere obisnuita sau 1 21 cutii mici 14 cutii mici 90 la o cutie mica
cidru – cutie mica
(275 ml)
O halba 2 10 halbe 7 halbe 180 la o halba; Cidru dulce: 220 la o halba
Bere tare – 2 10 cutii mici 7 cutii mici 170 la o cutie mica
cutie mica (275 ml)
O halba 4 5 halbe 3 halbe 350 la o halba