„Lansez un îndemn procurorilor de a lupta cu corupția și crima organizată. România ocupă un loc rușinos privind traficul de persoane în Europa și acest lucru nu poate fi tolerat. Le cer procurorilor să treacă serios la treabă. (…) Nu putem vedea cum interlopi își afișează public averea dobândită în mod ilicit”.
Desființarea Secției Speciale (SIIJ) este un alt punct important în programul de guvernare cu care guvernul Nicolae Ciucă a venit în Parlament. Potrivit documentului, termenul stabilit este 31 martie 2022.
„Este o chestiune care dezbină la acest moment, este un măr al discordiei şi opinia publică este divizată pe acest subiect. Unii se manifestă cu patimă, alţii, cu procese de intenţie, iar tot acest dialog excesiv de pătimaş denotă şi neîncrederea procurorilor de a fi independenţi”, a spus Predoiu, în cursul audierilor.
El a arătat că va aborda acest subiect cu echilibru şi în dialog cu sistemul judiciar, pentru că este „o vulnerabilitate şi o piatră de moară”.
„Magistratura trebuie să îşi găsească un consens. Soluţia nu poată să vină decât din discuţii cu magistraţii, astfel încât toată lumea să primească toate garanţiile pe care le caută”, a mai spus Predoiu, afirmând că „nu s-a trecut la legiferare şi este un efort de făcut, iar Parlamentul va avea un rol esenţial”.
Cătălin Predoiu a primit aviz pozitiv în comisiile parlamentare de specialitate, cu 80 de voturi pentru și 34 împotrivă.
Chiar miercuri, în ziua audierii lui Cătălin Predoiu, DIICOT și Poliția Română desfășoară o acțiune de amploare cu peste 450 de percheziții în țară, pentru destructurarea unor rețelele de trafic de minori.
Foto: Dumitru Angelescu/Libertatea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro