MENIU CAUTĂ

Cătina ecologică din Dâmbovița, promovată în Dubai. Cum s-a transformat o afacere de familie într-o cooperativă agricolă pentru export

Distribuie

Creată în urmă cu doi ani la inițiativa unui grup de fermieri din Dâmbovița, o cooperativa agricolă a ajuns să-și promoveze pe bază de cătină ecologică în Emiratele Arabe Unite. Afacerea cu fructe bio a pornit inițial ca una de familie și și-a extins treptat piața în străinătate.

Mădălina Giurescu, preşedintele Cooperativei, a adunat, pe lângă cei cinci membri fondatori, alţi 11 membri în cooperativă. Cu toții își pun la comun producția de cătină ecologică pentru a satisface cererile cumpărătorilor din străinătate.

„Am plantat până la 11 hectare în Dâmboviţa, în Valea Mare, fiind iniţial o afacere de familie. Eu si fratele meu ne-am gândit la o afacere frumoasă, sănătoasă, sustenabilă, în zona de ecologie, pentru că iubim natura și pământul. Lângă plantație locuiesc şi părinţii noştri. Am analizat mai multe specii pomicole şi ne-am oprit asupra cătinei, pentru că este un fruct fabulos pentru sănătatea oamenilor. Am reuşit să vindem întreaga marfă a cooperativei”, a declarat Mădălina Giurescu (foto), conform reporterpenet.

Cătina ecologică din Dâmbovița, promovată în Dubai

Mădălina Giurescu, în discuție cu client din Dubai

Președintele cooperativei spune că ideea afacerii i-a venit după ce a mers, împreună cu fratele ei la un târg din Nuremberg, Germania.

„Acolo am văzut că toată lumea modernă funcţionează în asociaţii şi cooperative. Am venit în ţară şi am început să căutăm oameni ca noi, pasionaţi de cătină, care au plantaţii şi astfel, am făcut o echipă de 5 parteneri şi aşa am creat Cooperativa «Bio Cătina». Din câte ştim noi suntem singura cooperativă de acest fel din România şi chiar şi din Europa. Avem specificul foarte clar de promovare a cătinei ecologice”, a explicat Mădălina Giurescu.

Potrivit sursei citate, cătina va fi tranformată în diverse produse la firme din ţară şi din străinătate, iar depozitul fructelor se află în Argeş. De anul acesta, cooperativa va produce și cătină uscată, cătină măcinată, ulei presat la rece, dulceaţă din cătină, precum și cătină tartinabilă.

Reprezentanții cooperativei spun că vor să le ofere oamenilor energia de care au nevoie pentru a-și păstra un stil de viață sănătos, prin consumul de cătină ecologică.

„Comercializăm engros cătină uscată şi congelată pentru industra alimentară şi cătină deshidratată pentru industria cosmetică. Capsulele cu pudră le facem în Germania, iar restul produselor în cadrul a trei fabrici din România. Cătina se produce pe o suprafaţă de 155 de hectare, iar plantaţiile sunt înfiinţate pe raza mai mult judeţe. Împreună avem 155 de hectare de cătină ecologică certificată, în mai multe judeţe din ţară, pe lângă Dâmboviţa – Vâlcea, Ialomiţa, Constanţa, Giurgiu, Iasi şi Tulcea, a menționat preşedintele „Bio Cătina”, conform sursei citate.

Mădălina Giurescu și fratele ei au cumpărat pământul pe care au înființat plantația în localitatea Valea Mare din Dâmbovița. Investiția inițială s-a ridicat la peste 5.000 de euro pe hectar. Pentru a-și extinde plantația, fracții au apelat și la fonduri europene prin programul „Tânărul Fermier”.

Deși se află în al doilea an de producție, cooperativa are deja contracte pentru a vinde fructe eco în străinătate.

„Am vândut toată marfa cooperativei, avem contracte anuale, ceea ce este important, pentru că ăsta a fost unul din scopuri scopul. Acum muncim la consolidarea propriei Marci – Energyne. O să lansăm pe piaţă marca, deja am făcut avanpremieră la Dubai, în cadrul Târgului «Middle East Natural&Organic». Am fost acolo cu produsele noastre şi acum le vom promova şi la alte târguri şi vom lansa pe piaţă această gamă de produse lucrate din cătină ecologică – cătină uscată, cătină măcinată, ulei presat la rece, dulceaţă din cătină şi cătină tartinabilă. Nu am vândut încă, am prezentat prototipurile”, spune preşedintele cooperativei.

Specialiștii americani susțin că o linguriţă de ulei de catină presat la rece este benefic pentru a preveni apariția cancerului.

„Omul când ia o linguriţă de ulei de cătină să ştie că este pansament pentru sănătatea lui şi are principiile active ale cătinei, pentru că este foarte concentrat. S-a descoperit în America faptul că proprietăţile cătinei luptă cu cancerul şi cu dezastrul facut de citostatice”, a adăugat Mădălina Giurescu.

În 2018, Cooperativa a exportat în jur de 100 de tone de cătină ecologică congelat în Piata scandinavă.

Din datele Ministerului de Finanţe, în 2017 Cooperativa a raportat o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 de lei şi un profit net de 14.800 de lei.

De asemenea, România are cea mai mare putere în Europa la producția de goji. Un producător a reușit să aclimatizeze planta din Tibet la Satu Mare.


Citește și Tăcerea e de aur: statul a dat aproape jumătate de milion de euro pentru 7 deputaţi care n-au scos un cuvânt în plen timp de doi ani


 

Citește mai multe despre Dâmbovița pe Libertatea.

Comentarii