Datele şi rezultatele studiilor au indicat transferul simultan al banilor de la o persoană la alta ca fiind un risc de propagare a anumitor tipuri de bacterii şi microbi, informează sfatul medicului.ro
Un grup de cercetători din Washington a realizat un studiu pe rezistenţa bacteriilor pe bani, şi tipurile de boli ce pot fi transmise. Astfel, au fost analizate monedele şi bancnotele selectate dintr-un magazine. Rezultatul studiului a fost unul ameţitor: pe banii vechi au fost depistate peste 135.000 de bacterii, printre care şi stafilococi. Iar pe banii noi, au fost descoperite 2250 de bacterii.
Spălaţi-vă pe mâini după utilizarea banilor!
În 2001, a fost efectuat un alt studiu, în Ohio, pe o serie de bancnote obţinute de la un numar de persoane ce intenţionau să cumpere alimente de la un fast-food.
Astfel, 7% dintre bancnote prezentau urme de bacterii dăunatoare, precum Staphylococcus aureus şi Klebsiella pneumoniae, bacterii ce pot provoca afecţiuni grave.
La 6% dintre bancnote erau germeni precum streptococcus, enterobacter şi pseudomonas, care pot fi periculoase pentru persoanele cu sistem imunitar scăzut.
Conform echipei de cercetători, majoritatea bacteriilor de pe bancnote nu sunt dăunătoare pentru organismul uman, mare parte din ele regăsindu-se şi pe mâinile noastre. Cu toate acestea, cercetătorii atrag atenţia că banii de hârtie pot fi purtători de afecţiuni contagioase, şi sfătuiesc ca după fiecare utilizare a banilor, să ne spălăm pe mâini cu apă şi săpun.