Cuprins:
Ce este RedNote
RedNote este o platformă de social media care a câștigat rapid la capitolul popularitate la nivel global, mai ales în contextul incertitudinii legate de viitorul TikTok în Statele Unite ale Americii. Lansată în 2013, RedNote este una dintre cele mai mari platforme de social media din China, cu peste 300 de milioane de utilizatori activi lunar, potrivit firmei de cercetare Qian Gua, citată de CNN.
Aceasta combină elemente de Instagram, TikTok și Pinterest și funcționalități de e-commerce, oferind utilizatorilor o experiență inedită în materie de recenzii și conținut vizual de înaltă calitate. Descrisă drept răspunsul Chinei la Instagram, aplicația a evoluat de la un ghid de cumpărături pentru turiștii chinezi care călătoreau în străinătate la o platformă complexă de social media, care le permite internauților să transmită în direct clipuri video și să ofere recomandări și sfaturi privind stilul de viață, în domenii precum modă, călătorii, machiaj și gastronomie.
De ce se numește astfel
RedNote a fost inițial lansată în China sub denumirea de „Xiaohongshu” (n.n. – în engleză „Little Red Book”, în română „Micuța Carte Roșie”), care adesea este prescurtată „RedNote” de utilizatorii din SUA. Numele ar putea fi privit ca o referire la cartea „Citate ale președintelui Mao Zedong”, scrisă de fostul lider comunist chinez, care a primit numele popular de „Micuța Carte Roșie” datorită copertei de culoarea roșu aprins a edițiilor produse în masă. Cu toate acestea, reprezentanții aplicației spun că aceasta nu este o referire la cartea de citate cu același nume a fondatorului Chinei comuniste, mai precizează sursa citată anterior.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_a1e6c8ddf88f0aadb95be7bd357ec3c6.jpg)
Cum funcționează RedNote
La fel ca în cazul TikTok, utilizatorii de pe Xiaohongshu scrolează fluxurile de videoclipuri scurte în funcție de preferințele lor. După ce vei descărca din AppStore ori din Google Play aplicația gratuită pe telefonul tău mobil vei putea să te loghezi fie cu numărul tău de telefon, fie cu datele contului Apple sau Google. Procesul de înscriere pe platforma chineză este destul de simplu și necesită date personale, inclusiv numele, prenumele, vârsta, adresa de e-mail și numărul de telefon.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/shutterstock2581604563.jpg)
Dacă vei opta pentru autentificarea pe baza numărului de telefon, vei primi un cod de verificare pe care va trebui să-l introduci, deși destui utilizatori occidentali susțin că nu au primit unul. Odată ce te-ai autentificat vei putea seta sexul, vârsta și interesele, de la călătorii la fitness, pictură, animale de companie, rețete, filme și jocuri video.
Apoi vei apăsa butonul „Start exploring” (n.n. – Începe explorarea) și ar trebui să fii direcționat către ecranul de pornire, pe care vor rula o serie de videoclipuri personalizate în funcție de preferințele tale. În cazul în care vei atinge pictograma cu o cruce roșie, situată în partea de jos a ecranului, vei putea crea și apoi partaja propriile postări și vei putea comenta postările altor utilizatori, scrie DailyMail.co.uk.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_fe1dddd2eb5d06edff82a3f2c96569dc.jpg)
De ce a devenit populară și în afara Chinei
RedNote a cucerit la început exclusiv piața chineză, nereușind să depășească granițele lumii vorbitoare de mandarină. Acest lucru s-a schimbat la începutul acestui an când, în contextul incertitudinii care a planat asupra aplicației TikTok în SUA, utilizatorii americani au început să caute alternative viabile pentru consumul de conținut video scurt și distractiv.
RedNote s-a remarcat foarte repede ca o opțiune datorită conținutului divers, comunității autentice și accentului pus pe calitate. Aceștia susțineau că fac asta ca un act de sfidare față de politica Washingtonului de a controla TikTok. Mișcarea utilizatorilor de peste Ocean, care se autointitulează „TikTok refugees” (n.n. – „refugiați TikTok”) a făcut ca Xiaohongshu să devină la un moment dat cea mai descărcată aplicație gratuită de pe App Store-ul Apple în SUA. De asemenea, a devenit un concurent al TikTok-ului popular printre tinerii din China, Taiwan și alte țări vorbitoare de chineză.
Cum interacționează chinezii și americanii pe RedNote
Migrarea utilizatorilor americani către RedNote a creat o oportunitate unică de schimb cultural între internauții americani și cei chinezi. Reacția acestora din urmă a fost, în mare parte, pozitivă, mulți dintre ei oferind sfaturi și tutoriale video pentru a-i ajuta pe americani să se familiarizeze cu platforma. Utilizatorii asiatici i-au întâmpinat pe nou-veniți cu mesaje de bun venit, folosind hashtag-uri precum #WelcomeAmericanFriends și #TikTokRefugees.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/192_63cbcd820a844acf3f926e44882a0c4f.jpg)
Ivy Yang, analist tehnologic și fondator al companiei de consultanță Wavelet Strategy, a subliniat caracterul inedit al acestei dinamici. „Nou-veniții utilizatori americani au creat în mod neașteptat una dintre cele mai naturale forme de schimb cultural între SUA și China pe care le-am văzut în ultimii ani. Oamenii reușesc să depășească barierele lingvistice, să navigheze printre diferențele culturale și să găsească modalități creative de a coexista”, a precizat Yang, citat de CNN.
Fenomenul amintește de interacțiunile efemere de pe aplicația de social media Clubhouse, pentru o scurtă perioadă din 2021, unde utilizatori americani și chinezi au purtat discuții necenzurate pe teme sensibile până când platforma a fost blocată de către autoritățile de la Beijing. Spre comparație, noua comunitate de pe RedNote pare să se construiască organic, deschizând calea unor conexiuni autentice care ar putea avea un impact pe termen lung. Cu toate acestea, diferențele culturale și prezența conținutului propagandistic ar putea reprezenta provocări în interacțiunile dintre cele două grupuri de utilizatori.
Cum se deosebește de TikTok
Deși cele două platforme sunt asemănătoare, oferind conținut video, RedNote nu este o clonă a TikTok-ului așa cum susțin unii, între ele existând diferențe semnificative. În primul rând, Xiaohongshu nu a țintit utilizatorii vorbitori de limba engleză, în timp ce TikTok nici măcar nu operează în China, fiind conceput pentru o audiență internațională. De altfel, în China funcționează o aplicație similară, denumită Douyin, care este destinată exclusiv utilizatorilor din această țară.
:contrast(8):quality(75)/https://static4.libertatea.ro/wp-content/uploads/2025/03/shutterstock2572925685.jpg)
De asemenea, dacă RedNote a fost înființată în 2013, TikTok a apărut trei ani mai târziu, relatează New York Post. Una dintre trăsăturile definitorii ale platformei asiatice constă în algoritmul de recomandare a conținutului, care pune accent mai degrabă pe interesele utilizatorilor decât pe lista de urmăritori a acestora.
Mulți utilizatori consideră că acest sistem încurajează conținutul autentic și reduce impactul influencerilor cu o audiență uriașă. În același timp, Xiaohongshu pune un accent mai mare pe conținutul de tip lifestyle, incluzând fotografii, recenzii, discuții în comunitate și recomandări de produse, asemănându-se mai mult cu Instagram sau cu Pinterest, în timp ce TikTok se concentrează pe conținut video de scurtă durată.
În plus, așa cum spuneam, integrează, funcționalități de e-commerce, permițând utilizatorilor să achiziționeze direct produsele prezentate în postări. Mergând mai departe, trebuie spus că aplicațiile sunt deținute de companii diferite. RedNote este dezvoltată de compania Xingyin Information Technology din Shanghai, fondată de Charlwin Mao și Miranda Qu, în timp ce TikTok aparține gigantului tehnologic ByteDance cu sediul la Beijing.
Ce spun termenii și condițiile RedNote
Este cunoscut faptul că TikTok colectează o mulțime de date de la utilizatorii săi, aceasta fiind, de altfel, una dintre principalele preocupări ale autorităților de la Washington care alimentează o posibilă interdicție în SUA. Trebuie să știi că nici RedNote nu este mai bun, deoarece vine cu o serie de riscuri suplimentare, după cum notează Forbes.
Conform politicii de confidențialitate a platformei chineze, aceasta colectează o cantitate mare de date, inclusiv informații sensibile precum locația utilizatorilor prin intermediul adresei IP, obiceiurile de navigare și multe altele. În plus, termenii și condițiile RedNote sunt în limba chineză, iar internauții încearcă să le convertească în engleză pentru a le putea înțelege. Experții în domeniu trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile partajării datelor utilizatorilor fără o analiză atentă în prealabil.
„RedNote ar putea părea o soluție rapidă pentru fanii TikTok înainte de o posibilă potențiala interdicție în SUA, însă vine cu riscuri serioase în materie de securitate cibernetică și de confidențialitate”, avertizează Adrianus Warmenhoven, expert în securitate cibernetică la compania lituaniană NordVPN. La fel ca TikTok, și RedNote se supune legislației chineze privind datele personale. Acest lucru poate să ofere autorităților guvernamentale acces la datele utilizatorilor fără protecțiile de confidențialitate așteptate în SUA.
„Platforma colectează numeroase date personale, inclusiv locația, activitatea de navigare și informații specifice dispozitivelor, cum ar fi adresele IP. De asemenea, poate să partajeze aceste date cu furnizori de servicii terțiari sau cu autorități guvernamentale, ceea ce ridică probleme legate de confidențialitatea utilizatorilor”, spune Warmenhoven. În plus, acesta subliniază și lipsa de transparență a RedNote, datorită faptului că termenii și condițiile sale sunt în principal în limba mandarină.
„Acest lucru fac ca utilizatorii care nu vorbesc chineză să fie confuzi în ceea ce privește datele care sunt colectate și modul în care acestea sunt utilizate. Astfel, utilizatorilor le vine greu să ia decizii informate cu privire la confidențialitatea lor”. În aceste condiții, pentru a-ți proteja confidențialitatea în timp ce utilizezi RedNote este recomandat să limitezi informațiile personale pe care le partajezi și să revizuiești setările de confidențialitate ale aplicației pentru a restricționa colectarea datelor.
Citeşte şi despre alte reţele de socializare mai puţin cunoscute!
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/281_b561b3218fba7a344e31fde522cf86c4.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/153_0adcf6958545ef7f95ab3d63343c6adf.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/197_b91d4d7dd563f3be43df7a76f9026f47.jpg)
:quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/276_6b8a15005aff79979fc3fd0fbe1a1c17.png)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/43_31b794dcfac0426cbe4ace85dcc071db.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/15_977ae7a613c185fff00174de53b4c553.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/253_edbb8add785deb18a3f8044d7858810e.jpg)
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertatea.ro/wp-content/uploads/feed/images/190_8f93aa321984730fce45c6d5437d00d5.jpg)