De Alina Manolache, Răzvan Luțac, Bogdan Sorocan (video), Vlad Chirea (foto),

  • La Stadionul din Târgoviște, problemele s-au ținut lanț. 
  • A fost falsificată expertiza tehnică, iar demolările s-au oprit brusc, când pe teren s-a descoperit cu totul altceva decât în documentul tehnic. 
  • Apoi, din cauza problemelor cu iz penal, proiectantul a cerut rezilierea contractului, relația cu Primăria, beneficiarul practic, s-a stricat și contractul a fost întrerupt.
  • Nu există proiect nici pentru Tribuna I, nici pentru lucrările aflate în desfășurare, susțin sursele Libertatea.
  • Cum vin alegerile și presa inisistă să vadă ce e cu stadionul, primarul a regizat o „vizită de lucru”.

Când a aflat că echipa Libertatea investighează problemele de la stadion și că va merge acolo a doua zi ca să filmeze, primarul Daniel Stan s-a mobilizat.

Vechiul stadion din Târgoviște

Cu o seară înainte, o sursă din interior le-a spus ziariștilor că se pregătește o scenetă prin care să li se arate cât de mult și de bine se lucrează la stadion. Piesa de teatru avea să susțină promisiunea primarului că, în mai, stadionul va fi dat gata. 

Mâine, are loc o conferință de presă (libertatea) la stadion ora 13.00. Este o regizare, se vor aduce figuranți. La stadion nu se mai muncește, nu au ce le trebuie. O seară liniștită!

Mesaj primit de Libertatea pe WhatsApp:

Sursa Libertatea spune că, de obicei, sunt câțiva muncitori acolo, nu cu zecile, cum au fost când am filmat noi. Iar stagnarea lucrărilor este evidentă și fără să o certifice cineva. Proiectantul s-a retras și, în așteptarea altuia, nu există documente pe care să se lucreze. 

De-aici, începe comedia de la Târgoviște. 

La 10:30 stadionul e pustiu

10:30 – Un localnic ne ajută cu o filmare. Este deja 10:30, iar el face o transmisiune live astfel încât să fim siguri că nu suntem păcăliți. Stadionul e pustiu. 

„Toată lumea de la noi din sat este puţin răcită. Cam toţi avem simptome de Covid-19”. Ambulanța nici nu se mai deplasează
Recomandări

„Toată lumea de la noi din sat este puţin răcită. Cam toţi avem simptome de Covid-19”. Ambulanța nici nu se mai deplasează

 
Stadionul începe să freamete de muncitori

11:00 – Localnicul, al cărui geam bate spre stadion, confirmă că nu mai văzuse o astfel de desfășurare de forțe de multă vreme și că muncitorii încep să vină abia la ora 11.00. Noi anunțaserăm că vom sosi pe la prânz.

Mai mulți muncitori leagă sârme

12:00 – Stadionul freamătă de muncitori, de utilaje și de activitate. O scurtă analiză. Un utilaj bătătorește pământul când într-o parte, când în alta, altul ia nisip dintr-o parte și îl deșartă în alta, cei mai mulți muncitori leagă sârme. Doi dintre ei cară panouri când la stânga, când la dreapta. Nu suntem experți în construcții, plecăm de la premisa că e într-adevăr nevoie de toate aceste manevre. Totuși, sursa noastră ne spune că la stadion se lucrează de fapt la foc redus, pentru că nu există documente ca să meargă mai departe lucrurile. “Începem treaba la 7 și jumătate, terminăm după circa 10 ore, pe la 17”, spune constructorul. 

Cum arată micul dejun COVID-19 la spitalul Neamț: o felie de salam, un mini-unt și 2 felii de pâine. ”Recomandarea medicilor e să mâncăm mult”
Recomandări

Cum arată micul dejun COVID-19 la spitalul Neamț: o felie de salam, un mini-unt și 2 felii de pâine. ”Recomandarea medicilor e să mâncăm mult”

 
Doi muncitori cară panouri când la stânga, când la dreapta

13:30 – Stăm de vorbă și cu muncitorii, care au rolul bine învățat. Spun că au ce lucra, au materiale. Unul dintre ei își ia rolul foarte în serios. În fața camerei își pune casca pe cap, să fie totul ca la carte. Ne spune că e mare fan al echipei locale și că abia așteaptă stadionul. Nu-i însă deloc convins că se va face repede. La un moment dat, se dă de gol. Ne întreabă când vine primarul. Cum ridicăm din sprânceană, confirmă că i-a anunțat pe toți că vine la 14.00 cu lumea din primărie.

Primarul Daniel Stan pe șantier

13:45 – Ajunge în trombă și primarul Daniel Stan, într-un modest Duster. Cu o atitudine superioară, el ne spune că în luna mai stadionul e gata, că expertizele false și plecarea proiectantului nu l-au dat înapoi și că se muncește de zor pe stadion. „Când vremea ne permite”, adaugă edilul.

Triajul despre care România merită să știe. Cine decide cine trăieşte şi cine moare?
Recomandări

Triajul despre care România merită să știe. Cine decide cine trăieşte şi cine moare?

 
Primarul și reporterii Libertatea pleacă de pe șantier

14:30 – După plecarea primarului, urmărim scenele dintr-un loc ferit, de pe strada Nicolae Dobrin. Pleacă o mașină plină de muncitori. 

Pe șantier au mai rămas câțiva muncitori

14:45 – Ne reîntoarcem pe șantier, sub pretextul că am uitat ceva. Mai sunt circa 10 persoane. 

Muncitorii pleacă de pe șantier

15:00 – Ultimii muncitori se fac nevăzuți. Unii se îmbarcă într-o mașină, alții pleacă pe jos, altul cu bicicleta. Utilajele, care vreo 15 minute s-au tot mișcat stânga-dreapta, amuțesc și ele. Așa se face că, la ora 15, la o oră de când filmasem toată agitația și primarul ne povestea cât de mult se muncește, pe stadionul din Târgoviște e liniște. „Când vremea ne permite”, spunea primarul Stan. E ora 15:00, 11 grade, soare.

Citeşte şi:

Alba-neagra cu siguranța publică: statul dă milioane de euro pentru construcții mari ridicate pe expertize falsificate!

Universitatea de Construcții reacționează după investigația Libertatea: prodecanul acuzat de fals a fost eliberat din funcție

Adriana Nedelea LA FIX. Expertizele măsluite au dus la o anchetă penală. Prodecanul Daniel Stoica, acuzat de înșelăciune, fals și uz de fals

Italia respiră: bilanțul din ultima zi confirmă faptul că numerele sunt în scădere
GSP.RO

Italia respiră: bilanțul din ultima zi confirmă faptul că numerele sunt în scădere

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor
HOROSCOP

Horoscop 5 aprilie 2020. Gemenii își pun bazele unui altfel de viitor