De Alina Guta,

Cel care va fi ales succesorul lui Benedict al XVI-lea va trebui să gestioneze cazurile clericilor acuzaţi de pederastie, urmând linia toleranţei zero instituită de Benedict al XVI-lea, problema scăderii numărului preoţilor, celibatul sacerdotal, o mai mare prezenţă a femeii în instituţiile Bisericii şi ameliorarea relaţiilor cu Islamul şi cultul mozaic.
Un alt aspect este scăderea îngrijorătoare a celor care aleg să devină preoţi şi să se dedice bisericii. În fiecare zi scade numărul sacerdoţilor astfel încât un singur preot trebuie să acopere mai multe parohii.
SE ALEGE UN NOU PAPĂ. Cardinalul care divulgă secretele conclavului, excomunicat pe loc
O altă temă stringentă este cea a celibatului. Benedict al XVI-lea a susţinut celibatul sacerdotal şi a ţinut porţile bisericii închise pentru hirotonirea homosexualilor, deşi a acordat mai multe dispense decât predecesorul său pentru căsătoriile unor clerici.
Rolul femeii în Biserica catolică este o altă temă cu care se va confrunta viitorul papă. Benedict al XVI-lea, ca şi Ioan Paul al II-lea, a subliniat în numeroase ocazii activitatea femeilor, dar s-a rezumat la acest lucru, insistând că nu pot fi hirotonite ca preoţi. Având în vedere că vremurile nu par prielnice pentru sacerdoţiul feminin, femeile cer o mai mare participare la îndatoririle parohiei, la fel ca laicii.
O altă problema rămasă nerezolvată este acceptarea sacramentului căsătoriei pentru catolicii divorţaţi şi recăsătoriţi. Potrivit Consiliului Pontifical pentru Textele Legislative această interdicţie este ‘lege divină’, ceea ce înseamnă că nici Biserica nu o poate modifica.
Morala sexuală este o altă temă urgentă. Biserica este contrară relaţiilor premaritale, folosirii anticoncepţionalelor etc. Respinge totodată folosirea prezervativelor împotriva SIDA şi consideră homosexualitatea o deviaţie.
Relaţiile cu Islamul au suferit un regres în pontificatul lui Benedict al XVI-lea, mai ales după referirea sa într-un discurs la citatul împăratului bizantin Manuel al II-lea, potrivit căruia ‘Mahomed nu a adus nimic nou decât ordinul de a extinde credinţa prin puterea sabiei’.
Va trebui să continue şi drumul deschis de Benedict al XVI-lea în apărarea naturii. Ratzinger a fost unul din Suveranii Pontifi care a arătat o mare sensibilitate faţă de ecologie, denunţând eroziunea, deforestarea şi exploatarea abuzivă a resurselor minerale şi a oceanelor.
LIVE UPDATE | Începe CONCLAVUL pentru ALEGEREA NOULUI PAPĂ, află TOTUL DESPRE ACEST EVENIMENT ISTORIC
 
 
 

ULTIMA ORĂ! Decizia luată de Parchetul General în cazul accidentului mortal produs de Mario Iorgulescu
GSP.RO

ULTIMA ORĂ! Decizia luată de Parchetul General în cazul accidentului mortal produs de Mario Iorgulescu

Horoscop 17 februarie 2020. Scorpionii se focusează pe sfera sentimentală
HOROSCOP

Horoscop 17 februarie 2020. Scorpionii se focusează pe sfera sentimentală