Luptele pentru putere izbucnite sâmbătă în capitala Sudanului între armată și forțele paramilitare au continuat până la primele ore ale zilei de duminică și se soldează deja cu cel puțin 56 de morți și aproape 600 de răniți.

Explozii și focuri de armă s-au auzit constant pe străzile pustii din Khartoum, potrivit martorilor, după ce luptătorii din cadrul Forței de Sprijin Rapid (RSF), organizația paramilitară, au anunțat că au preluat controlul asupra palatului prezidențial, a aeroportului și a altor instituții vitale.

Armata a negat însă aceste afirmații, iar sâmbătă seara târziu, forțele aeriene sudaneze au lansat atacuri aeriene asupra unei baze a RSF din orașul Omdurman, aflat în apropiere de Khartoum, scrie BBC.

Artileria grea a fost auzită în Omdurman și în apropiere de Bahri, la primele ore ale dimineții de duminică. Martorii oculari au raportat de asemenea focuri de armă în orașul Port Sudan, de la Marea Roșie.

În Khartoum, imaginile au arătat civili fugind și adăpostindu-se, în timp ce un fum negru se ridica deasupra orașului.

Un jurnalist Reuters a declarat că a văzut vehicule blindate pe străzi, iar un clip video a arătat un avion civil în flăcări pe aeroportul din capitală. Compania aeriană saudită Saudia a declarat că unul dintre avioanele sale Airbus a fost lovit de focuri de armă.

Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO
Recomandări
Ștefan Mandachi regretă că l-a susținut, l-a promovat pe TikTok și l-a votat pe Călin Georgescu: „Nu am verificat” | VIDEO

Numeroase companii aeriene au suspendat zborurile către Khartoum, iar Ciadul vecin și-a închis granița cu Sudanul.

Un prim bilanț sumbru a fost confirmat de cadrele sanitare. Sindicatul medicilor a anunțat că cel puțin 56 de persoane au fost ucise, dintre care două pe aeroportul din Khartoum și restul în alte părți ale Sudanului.

BBC a relatat de asemenea că trei angajați ai ONU se numără printre morți.

Alte aproximativ 595 de persoane au fost rănite în confruntări, arată datele date publicității duminică dimineața devreme.

De ce au izbucnit luptele

Luptele din aceste zile reprezintă cel mai recent episod al crizelor care au urmat înlăturării dictatorului Omar al-Bashir, aflat la putere de mult timp, în 2019. Un guvern comun militar-civil a fost instituit după înlăturarea lui al-Bashir, dar și acesta a fost răsturnat printr-o lovitură de stat militară care l-a înlăturat pe premierul civil, în octombrie 2021.

De atunci, Sudanul a fost condus de un consiliu de generali, iar în centrul disputei care a explodat sâmbătă se află doi militari.

Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO
Recomandări
Proteste în marile orașe ale țării, împotriva lui Călin Georgescu: „Tinerii vă strigă în cor, nu votați un dictator”| VIDEO

Unul dintre ei este generalul Abdel Fattah al-Burhan, șeful forțelor armate regulate și liderul de facto al țării, un fost aliat al lui al-Bashir. Celălalt este adjunctul său și liderul paramilitarilor RSF, generalul Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut sub numele de Hemedti.

Cei doi nu s-au înțeles cu privire la direcția spre care se îndreaptă țara și cu privire la tranziția spre un regim civil.

Unul dintre principalele puncte de divergență, scrie The Guardian, vizează planurile de a include RSF, care numără 100.000 de membri, în armata regulată. Integrarea a fost un element-cheie al discuțiilor pentru finalizarea unui acord care să readucă țara la conducerea civilă.

RSF a dorit ca această integrare să fie întârziată cu 10 ani, în vreme ce armata regulată a cerut ca pasul să fie făcut în următorii doi ani.

Organizația paramilitară a fost înființată în 2013 și își are originile în faimoasa miliție Janjaweed, care a luptat cu brutalitate împotriva rebelilor din Darfur.

De atunci, Hemedti a construit o forță puternică și autonomă, care a intervenit inclusiv pe plan extern, în conflictele din Yemen și Libia, și care controlează unele dintre minele de aur din Sudan.

RSF a fost acuzată în mod repetat de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de masacrarea a peste 120 de protestatari în iunie 2019. O forță atât de puternică în afara armatei regulate a fost văzută ca o sursă de instabilitate în țară.

Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO
Recomandări
Călin Georgescu reacționează la valul de proteste declanșate împotriva lui: „Sunt tată de băieţi, am trei băieţi, suntem o familie puternică, unită” | VIDEO

Cum se va sfârși conflictul?

Detaliile exacte ale evenimentelor de sâmbătă nu sunt clare, dar relatările sugerează că armata ar fi atacat o bază militară a RSF în sudul Khartoumului în cursul dimineții, declanșând confruntări alte părți ale orașului în orele următoare.

Violențele au avut loc după mai multe zile de tensiuni și după ce membrii RSF au fost desfășurați în întreaga țară, într-o mișcare pe care armata a perceput-o ca pe o amenințare.

Au existat speranțe că negocierile ar putea rezolva aceste tensiuni, dar discuțiile nu au mai avut loc.

Într-un interviu pentru televiziunea Sky News Arabia din Emiratele Arabe Unite, generalul Hemedti, liderul paramilitar, i-a cerut rivalului său Abdel Fattah al-Burhan să se predea și l-a numit „criminal”. El a negat că RSF ar fi început luptele.

De cealaltă parte, o declarație oficială a Armatei l-a numit pe Hemedti „criminal dat în urmărire” și a afirmat că nu vor exista negocieri sau discuții până la dizolvarea RSF.

Sâmbătă seara, secretarul general al Națiunilor Unite, António Guterres, a cerut încetarea imediată a violențelor. Guterres a vorbit cu liderii armatei sudaneze și ai forțelor paramilitare RSF, cu președintele Egiptului și cu președintele Comisiei Uniunii Africane, a declarat purtătorul său de cuvânt.

Duminică, un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat de asemenea că secretarul Antony Blinken a început să discute cu oficialii țărilor care ar putea influența situația din Sudan, pentru a pune capăt luptelor.

La cererea Egiptului și a Arabiei Saudite, Liga Arabă urmează să organizeze duminică o reuniune de urgență pentru a discuta situația. Într-o convorbire comună, miniștrii de externe din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite, împreună cu secretarul de stat american, Antony Blinken, au subliniat „importanța opririi escaladării militare”, a precizat ministerul saudit.

La fața locului, analiștii cred că luptele se vor sfârși cel mai probabil cu o victorie a armatei regulate, dar că acest lucru nu înseamnă democrație neapărat.

„Există multă propagandă de război și dezinformare de ambele părți, dar multe țări din regiune consideră că situația se va sfârși cu o victorie a forțelor armate sudaneze în fața RSF”, a declarat Kholood Khair, un analist din Khartoum pentru The Guardian.

„Este posibil ca Hemedti să-și fi supraestimat, de asemenea, sprijinul popular. Oamenii din Sudan vor democrație, dar nu cred că vreunul dintre acești actori o va aduce”, a spus acesta.

De ce este important Sudanul

Conflictul izbucnit între cele două facțiuni principale ale regimului militar aflat la putere amenință să destabilizeze nu doar Sudanul, ci și o mare parte din regiune, dar și să exacerbeze o bătălie pentru influență care implică marile puteri din Golf, precum și SUA, UE și Rusia, scrie The Guardian.

A treia țară ca mărime din Africa după suprafață, Sudanul are peste 45 de milioane de locuitori și se află într-un loc strategic, la sud de Egipt, în nord-estul Africii.

În ultimii ani, Sudanul, membru al Ligii Arabe, a devenit un punct fierbinte în lupta pentru influență dintre Rusia și puterile occidentale, în special Statele Unite.

Compania militară privată rusă Wagner a trimis agenți în Sudan pentru a susține guvernul militar și, de asemenea, deține o importantă concesiune de exploatare a aurului în această țară, scrie New York Times.

Kremlinul a făcut presiuni asupra Sudanului pentru a obține permisiunea de a permite navelor de război rusești să acosteze în porturile de pe coasta țării de la Marea Roșie.

Conflictul reprezintă o lovitură majoră pentru oficialii americani, ai Organizației Națiunilor Unite, ai Uniunii Africane, ai Ligii Arabe și pentru alți oficiali străini care s-au străduit săptămâna trecută să prevină posibilitatea unor astfel de confruntări.

Oficialii americani au făcut presiuni asupra armatei sudaneze pentru a readuce țara pe calea democrației, la 18 luni după lovitura de stat.

   

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Știrileprotv.ro
Cabinetul israelian a fost de acord cu încetarea focului în Liban. Când întră în vigoare armistițiul
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Viva.ro
Gabriel Cotabiță a fost incinerat! IMAGINI EXCLUSIVE de la fața locului. Ce vedete au venit să-și ia rămas bun. Vezi AICI tot ce s-a întâmplat
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Libertateapentrufemei.ro
Colegii de scenă și-au luat adio de la Gabriel Cotabiță. Fiicele artistului, un monument de tristețe. Imagini emoționante de la Cimitirul Bellu
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
FANATIK.RO
Trei zodii care se vor bucura de abundență financiară. Vor avea parte de noroc și vor face schimbări importante până la finalul anului
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
GSP.RO
Ion Țiriac, întrebat despre lupta dintre Lasconi și Georgescu: „Știți ce președinte mi-aș dori?”
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
Elle.ro
„Șoc în România!” Ce spune presa internațională despre victoria neașteptată din primul tur la alegerile prezidențiale a lui Călin Georgescu
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Unica.ro
'Au apărut multe minciuni'. Oana, fiica Elenei Lasconi, mesaj neașteptat despre mama ei, cu o săptămână înaintea alegerilor prezidențiale
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Financiarul.ro
Vești proaste înainte de Crăciun. Ce se întâmplă cu carnea de porc
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Observatornews.ro
Încă o lovitură pentru românii cu credite. Cu cât creşte rata la un împrumut de 350.000 de lei, luat pe 30 de ani
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor
HOROSCOP
Horoscop 27 noiembrie 2024. Berbecii au parte de o zi care susține inițiativele curajoase, care se bazează pe o viziune pozitivă asupra lucrurilor

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI