MENIU CAUTĂ
14 Noi. 2018 11:37

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului. Alimente pentru curățirea trupească și sufletească

Distribuie

Ce se mănâncă în postul Crăciunului este întrebarea care și-o pune orice creștin în perioada ultimului post din anul 2018. Postul reprezintă curățirea fizică și spirituală, iar la nivelul lumesc primul pas este eliminarea alimentelor de origine animală și înlocuirea lor cu cele vegetale. Postul este considerat a avea și o componentă terapeutică, consideră specialiștii în nutriție, pentru că ajută organismul să scape de toxinele acumulate pe parcursul anului. Dar ce se mănâncă în Postul Crăciunului pentru a respecta datinile creștinești și învățăturile Bisericii? Cam tot ce are la bază materia vegetală, cu excepția zilelor de ”dezlegare”- la pește și la vin.

Postul Crăciunului reconstituie ajunarea de patruzeci de zile a Proorocului Moisi, precum si postul patriarhilor din Vechiul Testament. După cum aceia așteptau venirea lui Mesia cu post și rugăciune, asa se cuvine să aștepte creștinii și să întâmpine prin ajunare pe ‘Cuvântul lui Dumnezeu’ născut din Fecioara Maria.

Acest post tine 40 de zile: de la 14 Noiembrie la 24 Decembrie, cu o zi înaintea Nașterii Domnului. După datini, lăsăm sec (se mănâncă alimente uscate, fără grăsime, n.r.) din seara sfântului Filip, la 14 Noiembrie. Dacă această zi cade Miercurea sau Vinerea, începem postul în seara zilei de 14 Noiembrie.

Postim de carne, ouă si brânză. Lunea, Miercurea si Vinerea mâncăm bucate fără unsoare (ulei) si fără vin. Marțea și joia se dezleagă la untdelemn și vin. Sâmbetele și duminicile, până la 20 decembrie exclusiv, se dezleagă la untdelemn, vin și pește.

Dacă în zilele de Luni, Miercuri și Vineri prăznuim vreun sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră (+), mâncăm untdelemn și bem vin; iar de va cădea hramul bisericii sau sărbătoare însemnată în calendar cu cruce roșie (+), atunci dezlegăm și la pește. Marțea și joia mâncăm pește, untdelemn și bem vin, când cade în aceste zile: vreun sfânt mare, hramul sau sărbători cu roșu, arată credo.ro.

În ziua de Ajun se mănâncă tocmai seara și anume: grâu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu semințe a ajunat Daniil proorocul și cei trei tineri din Babilon, care au închipuit – mai înainte – Nașterea lui Hristos. La Crăciun, în orice zi ar cădea mâncăm de dulce.

MÂNCĂM UNTDELEMN SI DEZLEGĂM LA VIN la 16, 22, 23, 24, 25 si 30 Noiembrie, la 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 si 20 Decembrie, dacă aceste zile cad Lunea, Miercurea sau Vinerea – căci în aceste zile se prăznuiesc sfinti mai însemnati.

MÂNCĂM PEŞTE : Intrarea în Biserică a Maicii Domnului – 21 noiembrie chiar dacă această sărbătoare ar cădea miercurea sau vinerea.

De asemenea mâncăm pește în Lunile, Miercurile și Vinerile acestui post, dacă în aceste zile cade hramul bisericii din enoria noastră.

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului – dezlegare la pește. În sfârșit, dezlegăm la peste în zilele cu sfinți însemnați, precum 16, 22, 23, 24, 25 și 30 noiembrie, 4, 5, 6, 7, 9, 12, 13, 17 Decembrie, dacă aceste zile cad marțea sau joia. Cu atât mai mult, când marțea sau joia se întâmplă hramul bisericii.

Ce se mănâncă în postul Crăciunului pentru a respecta cerințele creștinești – și postul a evoluat, cu trecerea timpului, prin adăugarea altor alimente față de cele străvechi care să îndeplinească cerințele postului.

Ce se mănâncă în Postul Crăciunului 2018

-quinoa, care seamănă cu orezul din punct de vedere al timpului de gătire, dar fierbe mai repde

-ciupercile

-fasolea

-semnințele

-fasolea verde și spanacul

-năutul (sau hummusul)

-cereale cu lapte de migdale în loc de lapte obișnuit

-avocado

-varză călită

-brocolli, conopidă, varză de bruxelles, fierte sau sub forma unor mâncăruri

-cartoful și orice altă legumă

-orice fructe

Așadar, ce se mănâncă în Postul Crăciunului ține mai mult de opțiunea personală și inventivitatea pe care o avem fiecare dintre noi. Alimentele de origine vegetală pot fi combinate aproape în orice mod, așa că cele 40 de zile de post nu sunt greu de trecut fără carne, lapte, unt ori brânză. Totul pentru curățarea trupului și a spiritului, căci în Postul Crăciunului este importantă și curățarea spirituală, eliberarea de gânduri negative, de invidie răutate și orice alte fapte care îi pot afecta pe cei din jur în rău.


Citește și: Lăsata Secului înainte de Postul Crăciunului 2018. Tradiții și obiceiuri


 

Citește mai multe despre post și Postul Crăciunului pe Libertatea.

Comentarii