“Ia uite cum bou ăsta mi-a tăiat calea”, poţi auzi frecvent din gura şoferilor. Urmează o sarabandă de înjurături, claxoane, şicanări în trafic sau chiar violenţe. Nu puţine sunt cazurile în care şoferii au coborăt din maşini şi s-au încăierat, uneori cu urmări grave. Cum se explică faptul că nervozitatea creşte atunci când oamenii sunt la volan, aflăm de la psihologul nostru:
“Cu toţii am observat cum comportamentul unor oameni se schimbă total când se află la volan. Parcă devin altcineva. În special bărbaţii, dar şi unele femei, devin de nerecunoscut când conduc. Ei îşi pierd rapid răbdarea. Deşi în viaţa de zi cu zi sunt calmi, la volan tind să înjure, să claxoneze excesiv sau chiar să aibă porniri violente. Mulţi şoferi anticipează asta şi ţin în maşină obiecte cu care pot să lovească, gen bâte, bastoane sau chiar arme albe sau de altă culoare. Ei nu ştiu că exista o lege contra deţinerii în maşină de astfel de obiecte”, afirmă psihologul.
Simt că “îi lasă nervii”
“Este vorba de ceea ce în psihologie se numeşte personalitate cu accente nevrotice. Se apropie foarte mult de o formă relativ ascunsă, dar înșelătoare de depresie numită Distemie, în care persoana afirmă ca o lasă nervii, lumea exterioară devine brusc de nesuportat, tot ceea ce i se parea cândva firesc, acum o enervează. Aşa apar manifestările impulsive şi irascibilitatea. Şofatul are tentinţa să amplifice acest lucru. Şoferii cu distemie au convingerea că strada trebuie să fie a lor iar ceilalti participanţi la trafic nu au ce căuta acolo. Maşina este percepută ca o perlungire a fiintei lor. Se simt pe proprieteatea lor în maşină şi deplasarea le oferă iluzia că întreaga stradă ar fi a lor. Cu cât viteza e mai mare cu atât senzaţia că sunt săpânii lumii e mai mare. E o iluzie foarte periculoasă pentru că ajungi să nu mai tolerezi nimic în jur decăt propriile actiuni. Ceilalţi ajung sa îi enerveze orice ar face”, susţine specialistul.
”Când îţi alegi un partener de viaţă, evaluează-l şi după cum conduce”
„Din punct de vedere psihologic s-a observat că, cu cât esti mai vocal, mai vitezoman şi mai agresiv la volan, cu atât esti mai gelos, mai posesiv şi mai intolerant, chiar agresiv cu partenerul de viaţă. Aşadar, când îţi alegi un partener, evaluează-l şi după cum conduce“, a încheiat Cezar Laurenţiu Cioc, psiholog la Institutul de Cercetare și Dezvoltare a Potenţialului Uman din Bucureşti.