MENIU CAUTĂ
02 Iul. 2018 14:15

Ce trebuie să faci pentru a evita inundația în bloc? 3 sfaturi practice

Distribuie

Inundația unui apartament este una dintre cele mai neplăcute situații în care te poți găsi ca locatar al unui apartament. Fie că locuința ta este inundată sau că tu ești cel care inundă pe vecinul de dedesubt, pagubele pot fi substanțiale. În plus, tensiunea creată între locatari este inevitabilă în cazul unui astfel de accident.

De aceea, este important să iei măsurile necesare pentru a nu ajunge în această situație, mai ales în cazul în care abia te-ai mutat într-un bloc nou, despre care încă nu știi prea multe.

Verifică atent instalațiile sanitare

Semnele de umezeală nu sunt întotdeauna atât de evidente. Cea mai simplă metodă de a verifica instalația sanitară din locuința ta este de deschide robinetele la maximum. Presiunea mare a apei va putea scoate în evidență posibilele fisuri din țevi. Dacă după acest test simplu vei observa umezeală, este timpul să chemi un instalator.

Nu trebuie să excluzi nici varianta schimbării întregii instalații sanitare – o opțiune mai costisitoare pe termen scurt, dar mult mai eficientă pe termen lung decât simpla „cârpire' a țevilor. Pentru a reduce costurile, alege o instalație făcută din țevi ppr. Polipropilena a devenit, în ultimii ani, standardul în costrucții, datorită rezistenței sporite la șocuri, coroziune și a bunei izolări termice. În plus, montarea țevilor ppr este mai ușoară și durează mai puțin.

Verifică electrocasnicele

Uneori inundația nu pornește de la țevi, ci chiar de la anumite electrocasnice consumatoare de apă, precum mașina de spălat rufe sau mașina de spălat vase. La cel mai mic semn de refulare, solicită reparații sau gândește-te la posibilitatea înlocuirii dispozitivelor. De asemenea, fii atent la furtunurile acestor mașini, deoarece se pot deteriora în timp.

Este însă important să asiguri și buna funcționare a electrocasnicelor care nu sunt considerate un „factor de risc' atât de mare. Un frigider care se dezgheață necontrolat poate provoca o inundație serioasă. Și condensul unui aparat de aer condiționat poate fi cauza unor scurgeri neplăcute, chiar dacă e puțin probabil să provoce vreo pagubă vecinilor.

Ia în considerare hidroizolația

Deși finisajele ceramice (gresia și faianța) servesc pe post de materiale hidroizolante, ele nu vor preveni apa să se infiltreze prin rosturile de chit sau prin alte spații neprotejate pe care nu le-ai luat în calcul. Dacă ai deja în vedere o renovare completă a băii, îți sugerăm să optezi și pentru hidroizolarea încăperii.

Vei avea nevoie de vopsea hidroizolantă, dar și de o bandă de etanșare pentru îmbinările dintre pereți și șapă. Asigură-te că lucrare este executată în mod profesionist și cu materiale de calitate.

În cazul în care tu ești cel inundat, nu este întotdeauna atât de ușor să obții o despăgubire, oricât de multă presiune ai pune asupra vecinului și a administratorului. Ține minte că vina nu este întotdeauna a unui locatar, defecte putând fi și țevile comune ale blocului. Chiar dacă acest demers nu va preveni accidentul în sine, o asigurare facultativă a locuinței te va ajuta să obții mai rapid banii necesari reparațiilor.

Sursă foto: Shutterstock.com

Citește și:  Te-a INUNDAT vecinul? Iată cum îţi recuperezi PAGUBA

Comentarii