Pentru a-si vinde marfurile, foarte multi comercianti se intrec in a lipi pe produsul pe care-l comercializeaza etichete ecologice. Majoritatea consumatorilor sunt preocupati de mediul inconjurator, dar nu stiu intotdeauna ce pot face ca sa polueze mai putin.
Constienti de aceasta preocupare, producatorii nu ezita sa dea o imagine ecologica produsului lor, figurand pe etichete cuvinte si /sau mentiuni ecologice („Eco-naturale”, „ecologic”…) sau pe ambalaj („contribuie la respectarea mediului”, „biodegradabil” etc.). Aceste afirmatii sunt, in general, greu sau chiar imposibil de verificat de catre consumator, acesta putand fi deci cu usurinta inselat. Va prezentam in continuare cateva din insemnele care apar pe produse si care este semnificatia lor.
Produs reciclabil – poate insemna ca ambalajul este reciclabil (dar nu neaparat reciclat) sau ca produsul sau ambalajul contine hartie sau carton reciclat. Eco-eticheta se aplica pe produse de orice tip. Daca nici o mentiune nu e adaugata, este ambiguu. Daca o mentiune il face mai explicit (de exemplu „carton reciclabil”), reprezinta o informatie obiectiva pentru consumator, dar mentiunea „reciclabil” nu e deloc utila, pentru ca nimic nu spune ca materialul va fi efectiv reciclat.
Punctul verde (nici un alt semn ecologic) prezent pe tot mai multe etichete ale produselor, in special straine, indica doar faptul ca producatorul participa financiar la sistemul de colecta selectiva si de valorificare a deseurilor de ambalaje menajere. Acest sistem nu functioneaza la noi pentru ca deseurile nu se colecteaza selectiv. Eco-eticheta este insa prezenta pe o gama din ce in ce mai larga de produse: masini de spalat si storcatoare, hartie de toaleta, detergenti, vopsele si lacuri, textile.
Pentru persoanele care sunt interesate de a folosi produse ecologice, iata cateva sfaturi oferite pe site-ul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor:
– pentru produsele de intretinere, cumparati, daca exista, produse eco-reciclabile;
– preferati produsele concentrate celor obisnuite;
– optati, de preferinta, pentru cel mai mare ambalaj posibil (eco-reciclabil de 2 litri mai bine decat de1 litru, de exemplu);
– respectati intotdeauna dozajul prescris. Daca achizitionati un produs concentrat pentru vesela, nu uitati sa reduceti doza in raport cu cea a unui detergent obisnuit;
– cand alegeti, e mai bun un detergent pe baza de componenti vegetali decat pe baza de componenti de origine petroliera.