10 Ian. 2018 16:35

Cele mai geroase ierni din România. Temperaturi scăzute și cantități uriașe de zăpadă

Distribuie

Deși anul acesta, iarna se cam lasă așteptată, România a avut, în trecut, ierni extrem de grele.

În secolul al XXI-lea, ca urmare a încălzirii glonale, România nu a mai avut parte de ierni chiar atât de geroase, deși acestea nu au lispit.

Recordul în acest sens îl deține anul 2014, cel puțin deocamdată.

Însă, în secolul trecut, secolul al XX-lea, țara noastră a avut parte de vreme foarte rea pe timpul iernii, cu temperaturi foarte scăzute și cantități uriașe de zăpadă.

Iernile din anii 1929, 1942, 1954 și 1967 au fost unele teribile, potrivit vremea.ido.ro.

Prima dintre ele a venit la mijlocul lui februarie 1929. Temperaturile au scăzut atunci la minus 30 de grade în munții din Țara Bârsei, în timp ce în Capitală s-au înregistrat doar' minus 24 de grade Celsius.

Iarna lui 1942 a fost resimțita puternic în România. Aceasta a fost iarnă în care s-a înregistrat recordul absolut în materie de frig în țara noastră – minus 38,5 grade Celsius, consemnată lângă Brașov.

Iarna lui 1954 a rămas în istorie că iarna marelui viscol', din cauza zăpezii care a acoperit total Capitala București și cele mai multe dintre localitățile României din partea de sud.

Cu un vânt de 126 de kilometri pe oră și ninsori abundente, au apărut imediat troiene uriașe, unele de peste 5 metri în București. S-a făcut apel la populație pentru a ajuta la deszăpezire. Sunt memorabile pozele în care tramvaiele circulau prin adevărate tuneluri' săpate în zăpadă.

În iarna lui 1966-1967, povestea s-a repetat, iar zăpada a ajuns la 3-4 metri înălțime.

Iarna din 1984-1985 a fost una cu temperaturi de minus 30 de grade Celsius, dar și una foarte lungă, care a durat până în aprilie.


Citește și: EXCLUSIV/Irinel Columbeanu și Mr. Pink și-au strâns mâna. Pact peste Ocean pentru micuța Irina!


 

Loading...
Comentarii